Teknologia 19-kokonaisuus Helsingissä

Teknologian ja teollisuuden messutapahtuma Teknologia 19 järjestettiin Messukeskuksessa Helsingissä 5.-7.11. Kokoaan niin näytteilleasettajien kuin kävijöidenkin määrällä mitaten kasvattanut kokonaisuus vahvistaa ensi kerralla edelleen mm. ammattiseminaarikattaustaan.

Teknologia 19 -messuilla kävi 14 558 vierailijaa, näytteilleasettajia oli mukana lähes 500, joten tapahtuma oli historiansa suurin. Lisäksi ohjelmaan kuului puheenvuoroja, paneelikeskusteluja, seminaareja, Ällistyttävät Robotit -finaali, Teknologia 19 startup-finaali sekä oheistapahtumia kuten Teknologia Foorum, OPC Day Finland -tapahtuma ja Tulevaisuuden työnantaja -teemapäivä.

Useita osa-alueita

Teknologia-messukokonaisuus koostui osa-alueista, joita olivat automaatio, elektroniikka, hydrauliikka ja pneumatiikka, koneenrakentaminen, kunnossapito, AI ja robotiikka, kunnossapito, ICT sekä levytyö.

”Tapahtuman kävijämäärä kasvoi ja se toi Messukeskukseen juuri oikeat alan toimijat ja ammattilaiset. Olen iloinen myös siitä, että tapahtuma tuki voimakkaasti yhdistyksemme verkostoitumista”, kertoi Bosch Rexroth Oy:n toimitusjohtaja Kalle Tuohimaa, jokahyödynsi Teknologia 19 -tapahtumaa kahdessa eri roolissa, sekä näytteilleasettajana yrityksensä osastolla että edustamansa Hydrauliikka- ja Pneumatiikkayhdistyksen puheenjohtajana. Samansuuntaisesti kertoi myös mm. Robotiikkayhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Latokartano 

”Robotiikka on yhä isompi osa teknologian ammattilaisten arkea ja siksi on tärkeää, että robotiikka on monipuolisesti esillä tapahtumassa. Kuulijoita kiinnostivat asiantuntijapuheenvuorot mm. yhteistyörobotiikasta, sisälogistiikan robotisoinnista, robotisoidusta 3D-tulostuksesta ja robotiikasta terveysteknologiassa, kertoi Latokartano. Suomen Robotiikkayhdistys osallistui tapahtumaan uutena yhteistyökumppanina.

Uutta luvassa

Teknologia järjestetään seuraavan kerran kahden vuoden kuluttua, 9.-11.11.2021.

Messuilla on mukana tuolloin uusi osio Kasvu & Kumppanuus-alihankintatapahtuma. Lisäksi Teknologia 21 -messujen yhteydessä järjestetään kaksi uutta ammattiseminaaria: Teollinen Iot ja Digitalisaatio sekä T&T Teollisuuden tulevaisuus.Myös tänä vuonna ensimmäisen kerran järjestetty Tivi Future of 5G jatkuu kahden vuoden päästä. Seminaarit järjestetään yhteistyössä Alma Talentin kanssa.
Messukeskuksen teollisuustapahtumien joukko kasvaa niin ikään: Manufacturing & Materials Summit 2021on uusi konepajateollisuuden, tuotantoteknologian ja valmistustekniikan seminaari keväällä 2021. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Messukeskus, Alma Talent ja Tekniikka&Talous, ja sen yhteydessä järjestetään kaksi rinnakkaisseminaaria, joiden aiheina ovat kestävä kehitys ja kilpailukyky sekä metallitekniikka.

Kari Harju

Teknologia 19 -messuilla kävi kolmen päivän kuluessa 14 558 vierailijaa, näytteilleasettajia oli mukana lähes 500
Italialainen Top Automazioni oli mukana Levytyössä omalla osastollaan. Yritys valmistaa automaattisia, ohjauksesta oikealle tankokoolle säätyviä tankomakasiineja, jota tunnetaan hyvin myös Suomen konepajoilla. Messuosastolla oli Emiliano Palombi.
Bosch Rexroth esitteli messuilla mm, uutta anturiteknologiaa, kuten koneisiin kiinnitettävää Bluetooth-yhteydellä toimivaa SCD-anturimoduulia. Lineaari- ja kokoonpanotekniikka kuului niin ikään osaston kiintopisteisiin.
Messujen osa-alueita automaatio, elektroniikka, hydrauliikka ja pneumatiikka, levytyö, koneenrakentaminen, kunnossapito, AI ja robotiikka, kunnossapito sekä ICT. Salhydro oli mukana Hydrauliikassa ja pneumatiikassa laajalla tuotepaletilla.
Sujuvaa materiaalinsiirtoa. Messuilla ensiesittelyssä olleet Agilox-automaattitrukit ovat uusimpia teknologioita hyödyntävä itsenäisetsi toimiva älyohjattu ratkaisu varastologistiikkaan. Suomen edustus Posicraft.
Machinery esitteli messuilla mm. uutta Jouanel-edustustaan. Jouanelin paletissa ovat levyleikkurit ja arkki- ja rainalinjat. Machineryn miehet ryhmäkuvassa vasemmalta Arto Iivonen, Toni Mäkelä, Mika Wendell, Kari Raivonen ja Sami Vornanen.
Robotiikkaa messuilla oli mukana moneen lähtöön. Wisematic toimittaa joustavia automaatioratkaisuja pitkälle räätälöityinä asiakkaidensa tarpeisiin, ja paletissa ovat mm. kuvan yhteistyörobotit, 6-akseliset robotit sekä robottisolut.
Levytyön kookkain kone: Trutekniikka esitteli messuilla Trumpfin teknologiaa, ja mukana osastolla oli TruBend 5000-särmäyspuristinsarjan malli TruBend 5170. Puristusvoima monipuolisessa koneessa 1700 kN, taivutuspituus vakiona 3230 mm, optio 4250 mm.
AM-palvelua Lahdesta: Materflow on digitaalisten valmistuspalveluiden tarjoaja. Yritys on toiminut muovin alueen tulostajana pitkään, ja nyt yritys toimii myös metallin tulostuksen alueella. Messuilla osastolla oli perustaja/toimitusjohtaja Timo Peltonen.
Teknologia 19-kokonaisuuteen kuului erittäin vahva puheenvuoro, paneelikeskustelu- ja seminaarianti. Puheenvuoroja ja tietokuja pidettiin useilla lavoilla messualueella. Softabilityn Mikko Luukkosen teemana olivat Viesti-etätukijärjestelmän mahdollisuudet.
Teknologia 19:sta levytyössä oli mukana Wihuri Oy Tekninen kauppa osastollaan. Teemana olivat mm. Mazakin laserit. Loppuvuonna toimituksessa on useita Mazak-lasertoimituksia, kertoivat osastolla Petteri Pehkonen ja Matti Ranta.

Startup-kilpailuvoitto Skillgrowerille

Messujen yhteydessä järjestetyn startup-kilpailun voitti Skillgrower, joka on kehittänyt matematiikan oppimista helpottavan oppimissovelluksen. 10 000 euron arvoisen stipendin lahjoitti Suomen Messusäätiö.

Skillgrower on opettajien kehittämä palvelu, ja se on suunniteltu toimimaan kaikilla laitteilla älypuhelimet mukaan lukien. Yhdessä opiskelijoiden kanssa kehitetty oppimissovellus haluaa innostaa matematiikan opiskeluun myös vapaa-ajalla ja kotona.
”Suuri osa oppilaista, erityisesti pojista, alisuoriutuu matematiikan opinnoissa koulussa. Skillgrower poistaa oppimisen esteitä huomioimalla jokaisen oppijan henkilökohtaisia tarpeita esimerkiksi kasvattamalla oivalluksien määrää opiskelussa, tuomalla merkityksellisyyttä pelillisyyden avulla ja antamalla jokaiselle henkilökohtaisen oppimispolun”, sanoo Skillgrowerin perustaja Pasi Savola.
Startup-kilpailun finaalissa oli Skillgrowerin lisäksi viisi muuta startupia: konenäön ja tekoälyn sovelluksiin keskittynyt Delicode, lämpöenergiaa hyödyntäviä lattiakaivoja kehittelevä Ensavetec, digitaalisiin sote-palveluihin erikoistunut Huoleti, teknologiankehityspalveluita sensoriteknologioissa ja signaalinkäsittelyssä tarjoava Meluta ja konenäköön perustuvia AR-sovelluksia kehittävä VimAi.