Vaakakarainen uutuus Japanista

Japanilainen, etenkin vaakakaraisista työstökeskuksista tunnettu työstökonevalmistaja Kiwa Machinery Co., Ltd., on päivittänyt KH-4500-sarjan mallin uuteen ja nopeampaan ”kai” versioon. Lisänimi kai viittaa japaninkielisiin sanoihin kaizen (jatkuva itsensä kehittäminen), kairyo (jatkuva parantaminen) ja kaikaku (suuri kehitys).

KH-4500kai on japanilaisen vaakakaraisten koneistuskeskusten valmistajan Kiwan uusi konemalli.

Uusi konemalli tarjoaa edellissukupolveen verraten lisää nopeutta ja tarkkuutta. Ulkoisesti se on myös aiempaa kompaktimpi.

Vakiona toimitettavaan Fanuc 31i-B ohjaukseen on myös saatavilla uusi Fanucin käyttöliittymä iHMI (Intelligent Human Machine Interface). Kaikilla akseleilla on lineaarirullajohteet automaattisella rasvavoitelulla. Rasvavoitelu pidentää huoltoväliä ja pitää leikkuunesteen pidempään puhtaana. Johteiden kiinnityspinnat ovat japanilaisella tarkkuudella käsin kaavatut.

Nopea, tarkka ja kompakti

Kokoluokaltaan KH-4500kai on 400 tai 500mm paleteilla varustettu ja maksimi työkappaleen mitat ovat Ø750 x 1000mm. X-akselin, eli poikkiliikkeen liikealue on 700mm. Y-akselin, eli pystyliikkeen liikealue on 740mm ja syvyysliikkeen, eli Z-akselin liikealue 680mm.

”Kyseisiin liikealueisiin ei tarvitse hukata kallista lastuamisaikaa, sillä KH-4500kai:n maksimi pikaliikenopeudet ovat kaikilla akseleilla peräti 80m/min, joka saavutetaan 1G:n kiihtyvyydellä”, kertoo myyntijohtaja Antti Pöyry Insinööritoimisto Ismo Lindbergiltä.

Japanilaisen Koyon valmistamia karavaihtoehtoja on kolme: suoravetoiset 12.000 ja 15.000k/min, sekä sisäänrakennettu 20.000k/min. Karamoottori on 37/15kW tai 25/22kW, kartio BT40 tai HSK-A63.

Kone toimitetaan vakiona kahden paletin vaihtajalla, mutta vaihtaja on laajennettavissa joko 6- tai 8-paletin versioon, myös jälkiasennuksena. Paletit vaihtuvat pyörähtävällä vaihtajalla ja paletin vaihtoaika on 7,5s. Paletit lukitaan neljällä kartiomaisella tapilla 9,8kN voimalla. Itse pöytä on mallia ajettava (indeksointi inkrementti 0,001 astetta) ja sen kääntönopeus on 66,6k/min, eli käytännössä 90° indeksointi tapahtuu 1,1s ajassa.

Pöydät valmistaa japanilaisvalmistaja Tsudakoma. Vastaavasti myös työkalumakasiinia voidaan laajentaa jälkiasennuksena. Työkalupaikkoja makasiiniin on tarjolla 40-240kpl.

”Aikaa ei tarvitse hukata myöskään työkalujen vaihtoon, sillä vaihtoaika työkalusta työkaluun aika on vaivaiset 1,1s ja lastusta lastuun ainoastaan 2,7s.”

”KH-4500kai on japanilaiseen tapaan hyvin tarkka kone ja tarkkuuden säilymisestä pidemmissäkin työrupeamissa huolehtii kattava lämpöhallinta etenkin karan, kuularuuvien ja laakeripukkien osalta. Koneen leveys on työkalumakasiinista riippuen 1953-2543mm ja pituus 4678mm. Tukevarakenteisen koneen paino on 9400kg 120-paikkaisen makasiinin kanssa”, Pöyry kertoo.

Keväällä Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n tiloissa esillä oleva kone on varustettu Fanuc 31i-B ohjauksella ja 19” näytöllä. Ohjauksen käyttöliittymänä toimii Fanucin uusi iHMI. Koneessa on suoravetoinen 15.000k/min suurnopeuskara 37/15kW karamoottorilla ja karalla on 40bar läpijäähdytys sykloonisuodattimella. Paletinvaihtaja 2 x 400x400mm paleteilla ja 120 paikkainen työkalumakasiini. Koneessa on lisäksi Marposs T18 työkaluanturi rikkotunnistuksella, sekä valmius OMP60 kappaleenmittalaitteelle. Messukoneen lastunpoistosta huolehtii 2kpl sisäisiä ruuvikuljettimia ja ulkopuolinen nostava kolatyyppinen kuljetin, joka on varustettu rumpusuodattimella. Työstötilassa on Kiwan patentoima pyörivä huuhtelusuutin ja lisäksi paletille on oma suihkuhuuhtelu, jolla koneistuksessa ollut paletillinen työkappaleita voidaan huuhdella ennen paletinvaihtoa.