Nurmilo lisäsi kapasiteettia – muotteja ja työkaluja viidellä akselilla

Porin Metallisorvaamo Nurmilo Oy kuuluu 5-akselisen koneistuksen suomalaiskonkareihin. Alkuvuonna taloon hankittiin jälleen uutta alueen uutta tekniikkaa, 5-akselinen Mikron Mill P 500 U.

Panu ja Mari Nurmilo luotsaavat perheyrityksen toimintaa. Tuotanto Porin keskustan lähellä tapahtuu perinteikkäissä tiloissa. Rakennukset tukirakenteet ovat muokattu laivan rungon rakenteista.

Porin Metallisorvaamo Nurmilo Oy tekee muotteja ja työkaluja pitkällä kokemuksella.

Yrityksen tausta on nimen mukaisessa sorvaamisessa, mutta tänä päivänä tekeminen on pääasiassa muuta.

”Pappani perusti tämän yrityksen 1940-luvun lopulla, ja silloin tämä oli sorvaamo. Vaikka toiminnan painopiste on muuttunut, olemme pitäneet hyvästä ja vakiintuneesta nimestä kokonaisuudessaan kiinni. Usein toki käytössä on lyhyempikin muoto Nurmilo, sanoo Panu Nurmilo, perheyrityksen kolmannen polven toimitusjohtaja. Myös puoliso Mari Nurmilo on mukana yrityksen toiminnassa.

Klassikkotilat

Nurmilo on pitkän linjan yritys, ja vuosien havina on nähtävissä sen toimitiloissakin.

Yritys toimii hyvin lähellä Porin keskustaa toimitiloissa, jotka periytyvät 1960-luvulta. Huomionarvoista rakennuksessa on se, että sen kattorakenteet on muokattu ylösalaisin käännetystä laivan rungosta. Tilanteen huomaa toimitilojen katon kaarevasta muotoilusta.

”Ratkaisu on mielenkiintoinen, tällaisia täällä rannikolla aikanaan tehtiin. Korkeussuunnassa tilaa ei ole ylen määrin käytössä, mutta hyvin koneemme kuitenkin tänne sopivat. Jonkin verran tila on vaikuttanut koneiden valintaan, eiväthän tänne korkeaprofiiliset ratkaisut mahdu”, Panu Nurmilo kertoo.

Nurmilon tilat ovat historian sävyttämät, mutta tuotantoteknologia on mitä tiiviimmin tätä päivää.

Yksi osoitus siitä on, että yritys on käyttänyt 5-akseliteknologiaa tuotannossaan jo pitkään. Edelleen tuotannossa oleva keskus hankittiin aikanaan yrityksen 3-akselikeskuksen rinnalle vuonna 2011, ja se jatkaa tuotannossa edelleenkin.

”Olemme pyrkineet pitämään tuotantoteknologian ajankohtaisella tasolla, ja mieluummin toki siellä kärjessä. Kisassa pärjääminen vaatii ajanmukaiset koneet ja niille osaavat käyttäjät. Näiden molempien suhteen olemme onnistuneet mielestämme hyvin.” 

”Konekanta on kunnossa ja meillä on pätevä, osaava ja nuori kahdeksan hengen porukka töissä. Asiat sujuvat”, sanoo Panu Nurmilo.

Mikron Mill P 500 U on Porin Metallisorvaamo Nurmilo Oy:n tuore konehankinta.

Kasvun tunnelmissa

Nurmilo palvelee varsin monipuolista asiakaskuntaa, ja mukana on monia tuttuja nimiä. Yksi sellainen on Fiskars.

Viime vuodet yrityksellä ovat sujuneet kasvun merkeissä.

”Kasvu on tullut asiakkaidemme tilausmäärien lisääntymisestä. Potentiaalia ehkä olisi enemmänkin uusien asiakkuuksien hankinnan tehostamisen myötä, mutta toisaalta iso kasvu ei ole itsetarkoitus. Enemmänkin panostamme luotettavaan ja laadukkaaseen asiakaspalveluun”, Nurmilo sanoo.

Muovimuottivalmistuksesta Nurmilolla on yli 40 vuoden kokemus, ja 3D-suunnittelun ja CAM-osaaminen mahdollistaa vaativienkin muottien tuotannon.

Yritys tekee myös ohutlevytyökaluja ja taetyökaluja, ja pitkä kokemus on apuna näidenkin tuotteiden tekemisestä.

”Laaja osaaminen karkaistujen terästen työstämisestä on edellytys mittatarkkojen työkalujen tekemiseen. Lisäksi pakettiin kuuluu myös Inconelin käsittely. Teemme taemuoteista muottipesiä, kovahitsattuja ja karkaistuja tyynyjä ja pistimiä, esimerkiksi. Myös painimet, irrotuslevyt ja leimat kuuluvat talon palettiin.”

Yksi toimialue on myös alihankintakoneistus, yksittäiskappaleet, prototyypit ja piensarjat asiakkaan toiveiden mukaan.

”Toimiminen monella sektorilla tuo vakautta toimintaan. Työvälinevalmistus on päätoimialeemme, mutta myös muut alueet ovat olleet vahvasti toiminnassa mukana ja myös kasvaneet viime vuosina”, Panu Nurmilo sanoo.

Pöydän koko koneessa on 400×400 mm ja kantavuus 200 kg. Koneistamassa Janne Nurminen.

Uutta 5-akseliteknologiaa

Pitkään 5-akselikoneistusta tehneen Nurmilon konekanta sai loppuvuonna merkittävän uuden lisän, kun yritys hankki aiemman koneen rinnalle uuden tämän päivän teknologiaa edustavan 5-akselisen työjuhdan. Tamsparkin kautta hankittu kone edustaa Mikronin uutta konetarjontaa valmistajan high-end -koneiden puolelta, eli GF Mikron Mill P 500 U.

Suomessa kone on ensimmäinen kaltaisensa.

”Tämän sarjan kookkaampia eli ns. P 800 U-mallin koneita maassa on, mutta tämä 500-malli on meillä ainulaatuinen tapaus. Kappalekokoluokka koneissa on tyyppinimen mukainen, eli X-liikkeet ovat 500 tai 800 mm”, sanoo Panu Nurmilo.

”Meille tämä koneen kokoluokka on juuri sopiva, ehdottomasti suurin osa töistämme ovat 400×400 mm:n pöydälle hyvin soveltuvia. Isommat työt voimme sitä paitsi tehdä sitten vanhemmalla, hieman isommalla keskuksella.”

Mikronissa Nurmiloa viehätti koneen vankka, huolellisesti viimeistelty lämpötilavakaa ja symmetrisesti toteutettu rakenne, joka mahdollistaa tarkkuuden ja korkeat työnopeudet. Koneessa on 20 000 /min kiertävä kara ja suoravetomoottorien kiihtyvyyksien osalta valmistaja ilmoittaa 1.7 g:n lukemat. Suorituskykyä siis on, ja ohjausmerkki on tuttu muista koneista, Heidenhain.

Kone mahdollistaa tehokkaan jatkuvan tuotannon. Varustukseen kuuluu 5-paikkainen palettiautomaatio.

Lisäksi yksi tärkeä seikka vaikutti olennaisesti valintaan: helposti toteutettava automaatio.

Mikronin uuden mallisarjan kone voidaan varustaa monipuolisin automaatio-ominaisuuksin ja älymoduulein solutyyppisen ja/tai verkottuneen tuotannon tarpeisiin. Nurmilon kone on varustettu 5-paikkaisella paletinvaihtajalla, mikä samalla täydentää koneen tyyppinimen perään käsitteen WPC.

”Automaation halusimme koneen mukaan ehdottomasti. Se tehostaa edelleen koneen toimintaa. Automaation hallinta 5-akselisen koneen yhteydessä on uutta meille, mutta olemme päässeet asiassa liikkeelle. Siinäkin auttaa asiat osaava porukka.”

”Kone saapui joulukuussa ja mahtui hyvin tänne sisään ilman talon rakenteisiin kajoamista, kone kun on varsin kompakti mm. korkeudeltaan. Uusi kone mahdollistaa tuottavan ajanmukaisen tekemisemme pitkälle tulevaisuuteen. Toki konekantamme kehittyy investointien myötä varmasti jatkossakin”, Panu Nurmilo kertoo.

Uuden 5-akselikeskuksen hankinnassa oli mukana Euroopan aluekehitysrahasto.

”Se on yksi järkevä kanava yritysten koneinvestointien tukemiseen. Tämän koneen kustannuksista tuki kattoi kaikkiaan noin 20 prosenttia”, kertoo Panu Nurmilo.

Kari Harju