Avaimia moderniin materiaalinkäsittelyyn

Yhä enemmän sisälogistiikan prosesseissa hyödynnetään tekoälyä ja Smart Factory periaatteita. Seuraavassa materiaalinkäsittelyn ammattilaisen Remmertin IT-johtaja Ralf Kruse ennakoi tulevaa kehitystä sekä yhdistää seikkoja, joita Smart Factoryn suuntaan menevät yritykset kohtaamaan tällä sektorilla. Yrityksen tuotetarjontaa on innovatiivinen automatisointikonsepti varastoihin ja toimitusketjuihin.  

Nykyään Smart Factory määritellään korkean automaatioasteen laitokseksi, missä voidaan suorittaa paljon toimintoja joihin ihmisen ei tarvitse koskea.

”Tässä konseptissa ihminen ei kuitenkaan ole missään nimessä tarpeeton. Ihmiselle muodostuu erilainen rooli työssään kuin aiemmin”, sanoo Ralf Kruse.

Intuitiivisesti ja helposti

Työn entistä suurempana osana on toiminnan valvonta ja hallinta. Tästä johtuen ohjelmistojen sekä käyttöliittymän tulee toimia mahdollisimman intuitiivisesti ja olla käyttäjille mahdollisimman helppoja oppia.

”Tällainen ohjelmisto on esimerkiksi Remmertin kehittämä Smart Control ohjelmisto, älykäs ohjaus ja käyttöliittymä, jota hyödynnetään mm. Remmertin Flex-sarjan järjestelmissä levyntyöstökoneissa. Modernin ohjelmistoarkkitehtuurin lisäksi auttaa ohjelmisto käyttäjää integroidun järjestelmän hallinnan, käyttöoikeuksien sekä pitkälle vietyjen huolto- ja tukitoimintojen käsittelemisessä. Ohjelmisto myös valmistelee käyttäjälle kaikki materiaalien sekä varaston tilatiedot”, Kruse sanoo.  

Verkottuneissa sisälogistiikkajärjestelmissä pätee hyvin selkeä nyrkkisääntö: mitä suurempi järjestelmä, sitä monimutkaisempi se on. Tästä johtuen myös käyttöliittymän tulee olla helposti ymmärrettävä, modulaarinen ja mahdollisimman avoin muillekin sovelluksille. Ohjelmoitsija sekä suunnittelija pyrkivät miettimään toimintoja esimerkiksi mahdollisimman paljon selkeiden kuvien ja ikonien käyttöä selkeyttämään käyttöliittymää. Tähän liittyy myös erikoistuneen Lean Managerin toiminta, joka kykenee miettimään koko prosessin järjestelmälliseksi ja tehokkaaksi.

Hyödyt kannattaa kyseenalaistaa

Krusen mukaan tekoäly ja koneoppiminen näyttelevät suurta roolia tulevaisuudessa sisälogistiikan osalta.  Silti jokaisen Smart Factorya harkitsevan on syytä miettiä etukäteen erittäin tarkasti, saadaanko siitä riittävän paljon hyötyjä verrattuna perinteisiin toimintamalleihin.

”Toisaalta tekoäly/koneoppiminen täytyy ihmisen opettaa järjestelmille ja tähän tarvitaan luonnollisesti aikaa, toisaalta tekoälyn tekemät päätökset saattavat olla vaikeasti ymmärrettäviä. Teknisesti ajatellen nämä ratkaisut eivät tee itsenäisiä päätöksiä, vaan keräävät valmiiksi ohjelmoidusta poolista erilaisia toimintoja. Näin jokaisen on yksilöllisesti punnittava todellinen lisäarvo tekoälyn käytölle.”

Joustavuutta ja turvaa yhdistelyllä

Oleellinen menestystekijä Smart Factoryn käyttöönotossa on Krusen mukaan muutosprosessi, erityisesti uusien ja vanhojen laitteiden käyttö jatkossa. Tärkeää on, että koneet ja laitteet ovat modulaarisesti laajennettavissa ja yhdisteltävissä. Näin on esimerkiksi Remmertin FLEX-tuoteperheen kanssa. Modulaariset automaatioratkaisut tarjoavat parhaan mahdollisen joustavuuden sekä turvan tulevaisuutta silmällä pitäen. Tällöin on mahdollisuus reagoida erittäin nopeasti tuotannon yksilöllisesti muuttuviin tarpeisiin. Koneet on mahdollista vaihtaa asteittain uusiin ja liittää jo olemassa oleviin verkkoihin. Tärkeää on myös ottaa työntekijät mukaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tuleviin suunnitelmiin, jolloin heillekin tulee enemmän luottamusta muutoksen tuomiin mahdollisuuksiin.

Aktiivisesti uusiin käyttökohteisiin

Ratkaisujen tarjoajana Remmert tutkii aktiivisesti uusia mahdollisuuksia ja ajatuksia jatkokehittääkseen toimintoja. Remmert tekee läheistä yhteistyötä yhteistyökumppaneidensa sekä tutkimusinstituutioiden kanssa saavuttaakseen uusia innovaatioita.

”Tällä hetkellä on menossa projekti, jossa tutkitaan koneiden itsenäistä sopeutumista koneelle tuntemattomiin ympäristössä toimiviin parametreihin. Projektin perustuu eri osapuolten sekä mahdollisten käyttäjien välisiin varsin käytännönläheisiin keskusteluihin, joissa kartoitetaan erilaisia vaihtoehtoja teknologian hyödyntämiseen käytännössä.

”Tätä samaa toimintamallia käytettiin myös Remmert SortFLEX:in kehitystyössä. SortFLEX on levyntyöstökoneisiin tarkoitettu täysautomaattinen, joustava, lajitteluratkaisu. Ennen järjestelmän tuomista markkinoille tehtiin runsaasti testausta eri yrityksissä ja tätä kautta järjestelmä saatiin toimimaan käyttäjien haluamalla tavalla sekä toimintoja pystyttiin optimoimaan.  

„Prosessien digitalisointi sekä Industry 4.0 ovat osoittaneet, että modernit ohjelmistot ja rajapinnat näyttelevät isoa roolia jo nyt ja niiden merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa”, sanoo IT-johtaja Kruse. ”Tämä on näkynyt voimakkaasti automaatioratkaisujemme kehitystyössä, kuten FLEX – tuoteperheessä. Ohjelmiston sovittaminen eri valmistajien levyntyöstökoneisiin on erinomainen esimerkki tästä kehityksestä. Tulemme jatkamaan samalla tiellä ja keskittymään käyttäjäystävällisiin, innovatiivisiin ratkaisuihin tuotteidemme osalta.” Ralf Kruse kertoo. Remmertin automaatioratkaisut sekä automaattivarastojen Suomen edustaja on Maanterä.