Kookas pystykarainen lisää tuotantomahdollisuuksia Karvialla

Alvarin Metalli etsi koneistuskeskusta, joka olisi yrityksen käytössä ollutta pystykaraista keskusta suurempi. Kun kysyntä ja tarjonta sopivasti kohtasivat, kone oli nopein liikkein Karvialla täydessä tuotannossa.

Alvarin Metalli Oy on Pohjois-Satakunnassa Karvialla toimiva vaativiin koneiden ja laitteiden osiin ja osakokonaisuuksiin keskittynyt konepaja. Yrityksen toiminta alkoi jo yli 40 vuotta sitten, jolloin toiminta keskittyi maatalouskoneiden korjaamotoimintaan ja omien maataloustuotteiden kuten vinssien, perunanistutuskoneiden ja rekien valmistukseen. Tuolloin maatilat olivat kooltaan pieniä ja pienemmät koneet riittivät kattamaan maatilojen konetarpeen.

EU:hun liittymisen myötä maatiloilla oli paine kasvattaa tilakokoa, mikä puolestaan johti tilanteeseen, että koneet kasvoivat tilakoon myötä ja isompia koneita meni kappalemäärällisesti vähemmän. Tilanne olisi vaatinut suuria investointeja myös Alvarin Metallin toiminnassa. Tässä murrosvaiheessa Alvarin Metalli oli tehnyt alihankintatyötä omien tuotteiden valmistuksen rinnalla. Vähitellen kapasiteetti siirtyi oman tuotteen valmistuksesta koneistuspuoleen ja alihankintavalmistukseen.  

Toiminta kehittyy

1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa myynti oli melko helppoa. Alihankintabusiness ei ollut yhtä globalisoitunut kuin nykyään eikä toiminnan ylläpitäminen vaatinut suuria markkinointiponnisteluita: Kapasiteetti saatiin helposti myytyä.
”Ensimmäisen aarporan hankinnan myötä toiminta alkoi keskittyä koneistamiseen, josta tuli vähitellen tärkeä osa yrityksemme toimintaa. Ennen koneistuspuoli palveli hitsausta, levytyötä ja kokoonpanoa, mutta nyt on kääntynyt niin päin, että nämä palvelevat koneistusta. Tällä hetkellä yrityksemme on kokonaisvaltainen talo: tarjoamme asiakkaillemme tuotteen koko valmistuskaaren kattaen materiaalin, levytyön, hitsauksen, koneistuksen, pintakäsittelyn ja kokoonpanon”, kertoo toisen polven Alvari, Arttu, yrityksen operatiivinen johtaja.  

Joustavuutta ja laatua

Alihankintavalmistukseen keskittyviä konepajoja löytyy Suomesta runsaasti. Alvarin Metalli pyrkii erottumaan muista olemalla joustava, kokonaisvaltainen ja asiakasta tukeva.”

Toimitusvarmuus ja laatu ovat luonnollisesti toiminnassamme peruspilareita, joiden pitää olla kunnossa. Pyrimme myös joustavuuteen. Me tarjoamme kapasiteettia ja olemme myös paljon mukana asiakkaan suunnittelutyössä ja kehittämisessä erityisesti protopuolella. Tarjoamme asiakkaallemme valmistettavuutta ja sitä kautta hintasäästöä”, selventää Arttu Alvari.

Alvarin Metallilla tavoitteena on se, että asiakastarve huomioidaan ja lopputuloksena on toiminta, joka puhuu hyvällä tavalla omasta puolestaan ja hyvä maine kiirii asiakkaiden keskuudessa. Puskaradion vaikutusta liiketoimintaan ei pidä vähätellä.”

Kun asiakas tulee ja halua ostaa meiltä, on jotain tehty oikein”, pohtii Arttu.

Investointi moderniin konekantaan

Alvarin Metalli on investoinut tasaisesti konekantaan. Tuotantotiloissa on toistakymmentä CNC-konetta, aarporia ja pitkäjyrsimiä. Investoimalla yritys pysty pitämään tuotantomenetelmät moderneina ja kilpailukykyisinä. Oman konekannan lisäksi yrityksellä on hyvät yhteistyöverkostot, jotka vahvistavat toimintaa ja mahdollisuutta palvella asiakkaita kokonaisvaltaisesti.

Ratkaisuksi käytetty

Alvarin Metalli hankkii metallintyöstökoneita sekä uutena että vanhana asiakastarpeita kuunnellen. Koneinvestointi katsotaan tapauskohtaisesti ja tarpeen mukaan. Erityisesti pienemmistä metallintyöstökoneista saattaa löytyä hyviä yksilöitä myös käytettyinä. Pienemmissä koneissa siirto- ja asennuskustannukset pysyvät usein maltillisempina.

Vuosi sitten Alihankinta-messuilla Arttu Alvaria lähestyi Evomaxin Mauri Kautto, joka kartoitti yrityksen konetarvetta. Kysyntä ja tarjonta kohtasivat, kun Alvarin Metallilla oli ollut harkinnassa pystykaraisen keskuksen hankinta. Tarkoituksena oli hankkia tuotantoa tukeva kone, joka olisi olemassa olevaa pystykaraista keskusta suurempi.

Evomaxin tarjoama käytetty Takumi -työstökeskus kolmen metrin x-liikkeellä oli juuri sellainen kokoluokaltaan, jolle oli yrityksellä tarvetta. Neuvotteluiden ja kaupanteon jälkeen Takumi löysi tiensä nopeasti Karvialle hallin lattialle. Koneen siirron ja pystytyksen Alvarin Metalli järjesti yhteistyökumppaneiden kautta. Kone pääsi heti ajoon, sillä juuri tähän koneeseen sopiva työ oli sopivasti tilauksessa.

”Alvarin Metallin tapauksessa heillä oli olemassa hyvät yhteistyöverkostot koneen siirtoon ja asennukseen. Evomax järjestää kuitenkin käytetyn koneen oston ja myynnin avaimet käteen -periaatteella, jos asiakas niin haluaa”, kertoo Mauri Kautto.