Toivalan Metalli korvaa koneistusta tulostamalla

Hiilikuitutulostus on uusi vaihtoehto tuotannon apuvälineiden ja pienten komponenttien valmistukseen koneistuksen sijaan. Toivalan Metalli hankki hiljattain Markforgedin X7 Gen2 -komposiittitulostimen putkentaivuttimella tarvittavien lestien valmistukseen. Töitä koneelle ilmeni välittömästi yrityksen ulkopuoleltakin.

Toivalan Metalli Oy on pitkän linjan konepaja, jonka pääasiakkaita ovat koneenrakentajat, rakennusliikkeet sekä hissialan yritykset. Tuotantoperinteet ulottuvat 1970-luvulle, tuolloin Raimo Kolehmainen osti kaverinsa kanssa aiemmalta työnantajaltaan puusepänverstaan työpajan. Kun kaveri muutamaa vuotta sitten luopui omistuksestaan, Raimo Kolehmainen jatkoi pajan pyörittämistä yksin. Tänä päivänä työtä yrityksen luotsaajina jatkavat pojat Timo ja Juha. Kaikkiaan töissä talon palveluksessa on nyt parisenkymmentä metallin ammattilaista.

Markforged X7 Gen2 -hiilikuitutulostin on ottanut paikkansa Toivalan Metallin tuotannossa. Vierellä Toni Pasanen.

Kasvun merkeissä

Toivalan Metalli on vuosien mittaan kehittänyt jatkuvasti toimintaansa. Ytimessä on asiakaslähtöisyys, ja se tarkoittaa yrityksen miesten mukaan aitoa halua kuunnella asiakasta, monipuolista palvelua, laatua ja luotettavuutta.

”Vahvuutemme on maine, jonka mukaan kiinnostusta riittää niin pieniin kuin isompiinkin projekteihin ja toimeksiantoihin. Se on tuonut mukanaan laajan ja monille teollisuuden sektoreille ulottuvan asiakaskunnan”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Timo Kolehmainen.

Se on kantanut hyvin, sillä yritys on edennyt vahvassa vauhdissa viime vuodet. Ja se vauhti on jatkunut myös tänä poikkeusvuonna. Korona ei ole juuri yrityksen toimintoihin vaikuttanut, enemmänkin päin vastoin.

”Töiden lisääntymisen myötä yrityksen liikevaihto ylittää tällä tilikaudella jo kolmen miljoonan euron rajan. Kasvua viime vuodesta kertyy lähes parikymmentä prosenttia. Toki olemme tehneet myös töitä sen eteen, uusasiakashankinta on kasvuyritykselle tärkeä asia”, tiivistää myynnin ja markkinoinnin asioita yrityksessä kehittävä Pasi Huhtinen.

Toivalassa investoidaan säännöllisesti. Hollantilaisen Timesaversin mallistoon kuuluvan 42-1350-WRB levyhioma- ja reunanpyöristyskoneen rullien edessä vasemmalta Timo Kolehmainen, Juha Kolehmainen ja Pasi Huhtinen.

Vahva investoija

Pärjäämiseen tänä päivänä yksi iso tekijä liittyy ajanmukaiseen tuotantokalustoon ja sen kehittämiseen. Yritys on ahkera investoija.

Talon uutta kalustoa edustavat parin vuoden takainen tuotantoinvestointi eli Eaglen iNspire- sarjan 6 kW:n lasertehon ja 6 G:n kiihtyvyyden kuitulaser sekä Timesavers 42-1350-WRB levyhioma- ja reunanpyöristyskone.

”Molemmat koneet ovat paikkansa ansainneet, niillä on iso merkitys tuotannossamme tänä päivänä. Molempien merkkien kanssa olimme liikkeellä varhain, Eaglen hankimme neljäntenä Suomessa, Timesaversin kanssa olimme toinen”, sanoo toimitusjohtaja Juha Kolehmainen.

Koneet yritys hankki Vossin kautta, mistä suunnasta hankittiin hiljattain myös RPS EVO7 3D-mittavarsi, mikä varmentaa tehdyn työn tarkasti ja nopeasti. Mahdollisten poikkeamien havaitseminen on helppoa ja nopeaa selkeän raportoinnin ansiosta. Myös mallintaminen kappaleesta, mikäli kappalekuvaa ei ole tai se on päivittämättä. Keveytensä ja siirreltävyyden ansiosta RPS 3D-mittavartta voidaan käyttää useissa eri työpisteissä.

RPS EVO7 3D-mittavarsi varmentaa tehdyn työn tarkasti ja nopeasti. Mahdollisten poikkeamien havaitseminen on helppoa ja nopeaa selkeän raportoinnin ansiosta. Myös mallintaminen kappaleesta, mikäli kappalekuvaa ei ole tai se on päivittämättä. Keveytensä ja siirreltävyyden ansiosta RPS 3D-mittavartta voidaan käyttää useissa eri työpisteissä.

Lisäksi vuodenvaihteessa myös tämän vuoden kookkain satsaus, uusi 3D-putkentaivutuskone sekä putkenpäänmuovauskone yrityksen taivutuskalustoa täydentämään.

Tässä välissä Toivalassa investoitiin kuitenkin tulostuksen maailmaan, ja jälleen talossa oltiin aikataulullisesti kärjessä. Taloon saapui hiljattain Markforgedin teknologiaa, X7 Gen2 -komposiittitulostin. Se on Suomen ensimmäinen kaltaisensa.

Kookas tulostusalue

X7 Gen2 on uusi päivitys Markforgedin X-sarjan teollisuustason printtereistä ja sen erottaa meillä tutummasta saman valmistajan Mark Two-koneista tulostusalueen koko. Koneen kasvatustilavuus on 330x270x200 mm. Toisena eroavaisuus on koneen tulostusnopeus, se on varustettu toiminnolla, jonka myötä nopeus on työstä riippuen jopa kaksinkertainen Mark Two -malliin verraten.

Koneen ominaisuudet ovat muutenkin asialliset, lasermikrometri skannaa tulostusalusta 1 µm:n tarkkuudella ja tekee pintamuotokartan. Sen myötä tulostuspään korkeus pysyy optimaalisena.

Tulostusteknologiaa hankittiin Toivalaan tiettyä tarkoitusta varten.

Tehokkaasti kuitulaserilla. Eaglen iNspire 6kW 6G on leikannut Toivalan Metallilla jo parin vuoden ajan.

”Ideana oli ja on yhä tehdä jatkossa putkentaivutuskoneiden lestit tulostamalla, sitä varten koneeseen on tänne investoitu. Perinteisesti nämä lestit tehdään koneistamalla, ja koska meillä itsellämme ei koneistusteknologiaa ole, ne on täytynyt teettää muualla. Printterin myötä voimme tehdä lestit itse, mikä säästää niin vaivaa kuin kustannuksiakin.”

”Ja aikaakin säästyy. Kone tulostaa toki aikansa, mutta aikaa menee lestien muualla teettämiseenkin ja sen hallinnointiin. Tällä koneella homma on nyt kokonaan omassa hallussamme”, sanoo tulostustoimintoihin talossa perehtynyt hitsauspuolen esimies Toni Pasanen.

Uusia mahdollisuuksia

Ainetta lisäävä valmistus on teknologiana vielä uusi asia kuten sen hyödyntäminenkin. Teema kiinnostaa, mutta käyttöönotto voi mietityttää, niin kuin nyt uudet asiat yleensäkin. Toivolan Metallilla hommat ovat sujuneet.

”Kynnys ei ole iso, sillä kone on yksinkertainen ottaa käyttöön, peruskoulutus hoituu päivässä. Myös käyttö on sujuvaa. Tuotteiden suunnittelu ottaa oman aikansa, sillä mm. rakenteen kestävyyden suhteen on otettava eri asioita huomioon kuin koneistuksen yhteydessä. Kokemus karttuu ajan myötä. Oma kiinnostus edistää asioita”, sanoo Pasanen, jonka mukaan tukea on tarjolla niin maahantuojan taholta kuin somen Markforged-ryhmistäkin.

Markforged X7 Gen2:sen tulostusalue on kookas, kasvatustilavuus on 330x270x200 mm. Tulostus käy tuplanopeudella valmistajan Mark Two -malliin verraten.

Sidosmateriaaleina talossa käytössä ovat Onyx (nylon ja pilkottu hiilikuitu), palonkestävä Onyx  ja nylon sekä pitkänä kuituna hiilikuitu, kevlar, lasikuitu ja sekä lämmönkestävä lasikuitu.

Toivalan Metallille syys-lokakuun vaihteessa tulleen koneen mahdollisuudet kiinnostavat talon omien töiden ohella ympäristöä ja talon asiakkaita laajemminkin, ja myös palvelupuoli on koneella pääsemässä alkuun saman tien.

”Yllätys oli, että eräs asiakkaamme kiinnostui tästä uudesta mahdollisuudesta heti. Heillä oli tarkoituksena investoida vastaavaan laitteeseen tiettyjä komponentteja varten, mutta kun me hankimme koneen, heidän mielestään me voimme tehdä ne osat heille. Kyseessä ovat tietyt, tulostettaviksi soveltuvat paperikoneen osat. Mielenkiintoisia näkymiä”, sanoo Timo Kolehmainen.

Kari Harju