Servokäyttöinen inserttipuristin Coastonen tarjontaan

Coastone täydentää tuotetarjontaansa. Yritys toi markkinoille uuden PressOne PS-S -inserttipuristinmallin keväällä. Suomen ensimmäinen uutuuskone toimitettiin kesällä Darekon Oy:n käyttöön Klaukkalaan.

Coastone on vuodesta 2004 alkaen toimittanut asiakkailleen satoja servokäyttöisiä särmäyspuristimia. Viime vuosina ohjelmassa ovat olleet myös kierrekoneet, joilla on tasainen kysyntä vuodesta toiseen. Servokäyttöiset radiaalipuristimet letkuliitinten ja muiden komponenttien puristamiseen esiteltiin Saksassa messuilla viime vuonna.

Kaikkien näiden koneiden keskeinen idea ja etu on juuri servokäyttöisyys.

”Servokäyttö mahdollistaa erittäin hyvän tarkkuuden, sitä on helppo kontrolloida. Samoin huolto on todella helppoa ja edullista, kun sitä verrataan esimerkiksi hydrauliikkaan”, kertoo Janne Raittila Coastonelta.

”Tämän hetken maailmassa, kun sitä verrataan vuoteen 2004, paljon on muuttunut tekniikan saralla. Nykyään servokäytöt ovat arkipäivää, ja nyt sähköautot yleistyvät nopeasti.

Kun alan lehdissä tänä päivänä ylistetään ominaisuuksia, on keskustelussa paljon samaa kuin niissä keskusteluissa, joita käytiin takavuosina servokäytöistä työstökoneissa. Voimansiirron yksinkertaisuus ja huollon helppous ovat yhteisiä piirteitä”, Raittila tiivistää.

PressOne PS-S -inserttipuristin on uusi laajennus Coastonen tarjontaan.

Servomekaaninen inserttipuristin markkinoille

Koneen rakentamisprosessin kannalta iso etu servokäytöissä on myös monipuolisuus. Hyvin suunniteltu servokäyttö voidaan valjastaa moneen käyttöön. Tämä ajatus mielessä Coastonella aloitettiin viime vuonna asiakkaan kannustamana kehitystyö servomekaanisen inserttipuristimen tiimoilta.

Tarve markkinoilla oli niin lupaava, että suunnittelun prosessit voitiin käynnistää, sanoo Raittila.

”Koneen tarve kentällä konkretisoitui Alihankintamessuilla Tampereella, jolloin alustavasti sovittiin jo kaupoistakin, kun kone vaan saadaan ensin tehdyksi.”

Coastonen suunnitteluprosessia helpotti huomattavasti se tiedossa oleva seikka, että servomekaanisia särmäyspuristimia käytettiin kentällä myös niittien puristamiseen. Ohjauspuoleen tulevat muutokset olivat näin ajan kanssa ratkaistavissa.

Coastonella päätettiin, että konemalleja olisi kaksi, toinen viiden tonnin ja toinen kymmenen tonnin voimalla. Optioita otettaisiin mukaan sitä mukaa, kun prosessi etenee. Ensin oli toki tärkeää tehdä toimiva peruskone.

Noin puolen vuoden kuluttua ensimmäinen puristin oli valmis lähtemään Tallinnaan, ja juuri silloin, kun rajat oli pandemian takia suljettu. Ensimmäisen PressOne P1S-5 koneen asennuksen Tallinnaan teki paikallinen edustaja 3MS Machinery videoyhteyden avulla. Seuraava kone meni Saksaan, missä se otettiin käyttöön alkukesästä.

Suomen ensimmäinen Klaukkalaan

Suomen ensimmäinen kone asennettiin heinäkuussa Klaukkalaan Darekon Oy:lle.

Darekon Oy on lääketieteellisten laitteiden ja teollisuuselektroniikan sopimusvalmistaja, jolla on kolme elektroniikkatehdasta Haapavedellä, Savonlinnassa ja Gdanskissa Puolassa. Puolassa tehdään myös johdinsarjoja. Klaukkalassa valmistetaan ohutlevyosia ja tehdään elektroniikka- ja sähkölaitteita.

Coastone solmi kaupan Darekonin kanssa keskellä heinäkuun helteitä eli parhaimpaan lomakauteen. Yksi Darekonin vanhemmista puristimista oli juuri sanonut työsopimuksen irti ja korjauskustannukset näyttivät ylittävän järkevyyden rajat.

Suomen ensimmäinen kone asennettiin heinäkuussa Klaukkalaan Darekon Oy:lle.

Darekonilla oli kaikille puristimelle melkoinen työtaakka ja kuten hyvin tunnetaan, kesällä loma-aikaan on muutenkin haastavaa pysyä aikataulussa ilman konerikkojakin. Darekonilla muistettiinkin nopeasti sähköpostiviesti, jossa Coastone ilmoitti servokäyttöisten puristimien tulevan pian mukaan yrityksen tuoteperheeseen.

Neuvottelujen aikana saatiin hinta sovittua molempia osapuolia tyydyttäväksi. Ainoa ongelma oli toimitusaika, koska tarve koneelle oli mitä ajankohtaisin.

”Vapaata konetta Suomesta ei löytynyt ja lomien vuoksi olisi uuden koneen rakentaminen sijoittunut liian pitkälle tulevaisuuteen. Onneksi tarvittava puristin kuitenkin löydettiin Ranskasta. Puristin oli toimitettu Ranskan maahantuojalle juuri ennen lomien alkua ja asennus paikalliselle asiakkaalle oli suunniteltu vasta syksylle. Ehtisimme tekemään uuden koneen ranskalaisille ja toimittamaan Ranskasta puristimen 1,5 viikon toimitusajalla Darekonille”, kertoo Coastonen Vesa Erkkilä.

”Tässä kaupassa oli jo tuuriakin mukana, sillä yleensä kesäaikana vaikea löytää ratkaisuja varsinkaan toimitusajan suhteen. Nyt se kuitenkin onnistui. Ainoa negatiivinen asia on toimituksen hiilijalanjälki, josta tuli normaalia suurempi puristimen käytyä pikaisesti Ranskassa kääntymässä. Mutta asiakastyytyväisyys on toki keskeistä. Sille on vaikea laskea hintaa”, Vesa Erkkilä sanoo.