Notkea nelikymppinen – Lindberg panostaa palveluun

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy on 40-vuotias.

Monessa mukana ollut, alan kauppatapoja uurtanut uusien ja käytettyjen koneiden kauppatalo vannoo vahvan tarjonnan ja kokonaispalvelun nimiin. Huolto- ja varaosapalveluihin satsataan erityisesti.

Kun on vuosia takana, matkalle mahtuu monia vaiheita. Insinööritoimisto Ismo Lindberg syntyi Tikkakoskella elokuussa 1980, mutta juuret ulottuvat 1960- ja 1970-luvuille.

Perustaja Ismo Lindberg aloitti metallin työuransa Sarviksella ja Valmetilla ja kouluttautui sitten Tekusta insinööriksi vuonna 1968. Ura vei konemyyntiin Suomen Koneliikkeeseen, missä Lindberg sai alalle hyvät opit.

”Suomen Koneliikkeen eli myöhemmän Teollisuustekniikan Osmo Ivanoff oli uusia aukova henkilö. Ensinnäkin hän kannusti myyjät lähtemään toimistosta kentälle. Toiseksi, hän toi autokaupan toimintatapoja konemyyntiin. Kun noina aikoina uudet ja vanhat työstökoneet myytiin tiiviisti toisistaan erillään, Ivanoff otti vanhat koneet vaihdossa ja myi ne eteenpäin. Se oli silloin uusi käytäntö. Käytetyille koneille muodostuivat markkinat, mitä aiemmin ei oikeastaan ollut”, Ismo Lindberg kertoo.

”Minä jatkoin ja jalostin näitä toimintatapoja myöhemmin sitten omassa yrityksessäni. Myin uusia koneita, alkuun provisiolla Teollisuustekniikalle ja myöhemmin omin edustuksin, ja välitin käytetyt vaihtokoneet eteenpäin. Näin firma toimii perusajatukseltaan edelleenkin”, sanoo Ismo Lindberg.
Matkan varrella IL liittyi järjestöön nimeltä EAMTM (European association of Machine Tool Merchants), joka valvoo jäsenyritysten välistä kaupankäyntiä ja eettisten sääntöjen noudattamista. Näin käytettyjen koneiden viennistä ja maahantuonnista on saatu turvallinen prosessi.

Toiminnan miehiä ajankohtaisin varustein. Lindbergin myyntihenkilöstöä kuvassa, vasemmalta hallituksen puheenjohtaja Ismo Lindberg, tekninen myyjä Harri Nieminen, myyntijohtaja Antti Pöyry, menetelmämyyjä Timo Ritvanen ja toimitusjohtaja Antti Lindberg.

Uusien merkkien lanseeraaja

Insinööritoimisto Ismo Lindberg on pitkään tunnettu konealalla uusien ja käytettyjen koneiden kauppatalona ja myös erityisen aktiivisena uusien konemerkkien lanseeraajana.

Erityisesti Taiwanin ja myöhemmin kiinalaisten koneiden lanseeraamisessa Suomen markkinoille 1980- ja 1990-luvuilla yrityksen osuus on iso.

”Japanilaisia koneita Suomen markkinoilla on toki ollut pitkään, mutta Taiwanin suunta oli uutta. Näin taiwanilaisia koneita ensi kerran aikanaan jo Japanin ja Neuvostoliiton messuilla, ja ajattelin, että nuohan sopisivat niin hinnaltaan kuin laatunsakin puolesta hyvin myös Suomen markkinoille. Siitä se lähti”, sanoo Lindberg.

Monien taiwanilaisten merkkien maahantuojana Lindberg oli päänraivaaja Euroopan alueellakin. Myöhemmin, kun maa avautui, teema jatkui kiinalaisten koneiden maahantuonnilla. Tätä kautta tuskin kukaan on lanseerannut uusia konemerkkejä Suomen markkinoille enemmän kuin Ismo Lindberg.

Myös lukumääräisesti toimitettujen koneiden määrä on suuri. Talon nykypäämiehistä esimerkiksi Johnfordin Suomeen toimitettujen koneiden määrä lähentelee kahtasataa. Yunnanin manuaalikärkisorveja Suomessa on jo pitkälti yli 400.

Uusille urille 1990-luvulta

Insinööritoimisto Ismo Lindbergin toiminnassa vedenjakaja osui 1990-luvulle, kun Muurameen siirtynyt ky ajautui laman seurauksena hankaluuksiin, mutta pelastautui eri vaiheiden ja pankin aktiivisen osuuden jälkeen. Samassa yhteydessä yritysmuodoksi vaihtui osakeyhtiö. Vuonna 2003 toimitusjohtajan saappaisiin astui Ismon poika Antti, jolloin Ismo siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi ja se paikka hänellä on edelleenkin. Alan konkari toimii edelleen osa-aikaisesti apuna myös myynnissä.

Insinööritoimisto Ismo Lindberg on suunnannut tämän vuosituhannen puolella osin uusille urille. Talo tunnetaan uusien koneiden osalta tänä päivänä parhaiten vahvojen japanilaisten ja saksalaisten konemerkkien suomalaisedustajana.

Japanilaisten koneiden osalta palettiin kuuluu mm. Nakamura-Tome. Niitä talo on myynyt yli vuosikymmenen.

”Tehokkaat sorvit ovat sopineet Suomen markkinoille hyvin. Nakamura-Tomen sorveja on myyty Suomeen viime vuosina lähes 50 kappaletta”, toimitusjohtaja Antti Lindberg sanoo. Muita japanilaismerkkejä Lindbergin paletissa ovat Kiwa ja Toyoda.

”Saksalaiskoneiden osalta edustuksessamme on SHW, joka valmistaa kookkaita pitkäjyrsinkoneita. Myös näitä koneita maahan on toimitettu useita.”

Edustuspaletin muokkauksen myötä yritys on panostanut viime vuosina vahvasti kokonaispalveluun, missä mm. huoltotoiminnoilla ja loppukäyttäjien koulutuksella on iso rooli.

”Konekaupan ala on muuttunut viime vuosikymmenien aikana puhtaasta konemyynnistä yhä enemmän ratkaisujen toimittajaksi ja asiakkaidemme kumppaniksi. Tämä kattaa myynnin lisäksi tuen koneen koko elinkaaren ajan. Itse olemme panostaneet aivan olennaiseen, eli nopeaan ja osaavaan huoltoon mittavasti, ja panostukset jatkuvat yhä. Häiriötilanteissa apu pitää olla asiakkaalla aina nopeasti ja luotettavasti saatavissa. Se on tänä päivänä ensisijainen asia”, sanoo Antti Lindberg.

Asentajat kuvassa vasemmalta alkaen Ville Alen, Jussi Ruuska ja Tuomas Pöyry. Taustalla Nakamura-Tomen (oikealla) ja Kiwan teknologiaa konenäyttelyssä.

Mukana muutoksessa

Vuodet vierivät, teknologia etenee ja ala muuttuu. Vaikka haasteita on, nyt tällä hetkellä isoimpana tietenkin tämä korona, Ismo ja Antti Lindberg näkevät tulevaisuuden myönteisenä.

”Suomalainen teollisuus ymmärtää uudistumisen merkityksen, ja viime vuosina alan teknologiaan on meillä monilla tahoilla myös satsattu.  Se on hyvä asia, mikä vie eteenpäin. Toki investointivelkaa on verrattuna nyt viimeisiin hyviin vuosiin 2008, mutta kehitystä on kuitenkin tapahtunut”

”Tehokas teknologia pitää valmistuksen kilpailukyisenä. Nyt juuri tähän korona-aikaan myös julkisen vallan on syytä muistaa, miten tärkeä teollisuus tämän maan toiminnalle on, ja mistä tulot tänne tulevat. Teollisuutta tukee kuunnella”, sanoo Antti Lindberg.

Hyvänä piirteenä tässä korona-ajassa Ismo Lindberg näkee sen, että töitä on palannut kauempaa jälleen Suomeen juuri viime kevään komponenttitoimitusten hankaluuksien jälkeen.

Aika näyttää, onko ilmiö pysyvä.

Kaksikon mukaan tämä aika muuttaa myös konekaupan tapoja. Internet on pitkään ollut yksi toimintojen kanava, ja aika kiihdyttää virtuaalisten mahdollisuuksien ja teknologian kehitystä.

Siitä viestivät monet virtuaaliset tapahtumat.

Internetin myötä nykyaikana myös koneiden tilaaminen suoraan tehtailta edustajan ohi on jo pitkään ollut yksi mahdollinen kuvio. Ismoja Antti Lindbergin mukaan kotimaisille edustajilla on yhä tärkeä paikkansa kokonaisuudessa.

”Takuut, toimitukseen liittyvät monet hallinnolliset ja logistiset käytännön kuviot ja juuri tukeen, huoltoon ja ennen kaikkea koneistajien koulutukseen liittyvät seikat ovat monille koneinvestoijille keskeisiä seikkoja. Niiden toimivuuden takaaminen on meille tämän alan ammattilaisille keskeisin tehtävä nyt ja jatkossakin”, sanoo Antti Lindberg.

Kari Harju