Vuoden 2020 teräsrakennepalkinto
Kiinan Fuzhoussa sijaitseva suomalaisten suunnittelema kulttuurikeskus on voittanut Teräsrakenneyhdistyksen myöntämän vuoden 2020 teräsrakennepalkinnon.

PES-arkkitehtien rakenneteknisenä asiantuntijana keskuksen suunnittelukilpailussa toimi Vahanen Suunnittelupalvelut Oy:n senior advisor ja rakenneasiantuntija Matti Haaramo, joka on pitkään toiminut kohteen pääsuunnittelijan arkkitehti Pekka Salmisen ”rakenteellisena oikeana kätenä” muun muassa isoissa ooppera- ja kulttuurikeskushankkeissa Kiinassa. Salminen ja Haaramo pokkasivat palkinnon yhdessä Teräsrakennepäivien lopputilaisuudessa 24.11.2020.
Fuzhou sijaitsee Kiinan merellä Taiwanin ja Manner-Kiinan välisestä salmesta lähtevän Minjiang-joen rannalla, ja näyttävän kulttuurikeskuksen muotokielessä on viittauksia sekä perinteisten kiinalaisalusten purjeisiin että Fuzhoun nimikkokukan jasmiinin terälehtiin.
Teräsrakenneyhdistyksen sääntöjen mukaan palkittavassa kohteessa tulee hyödyntää taitavasti teräksen ominaisuuksia, teknisiä innovaatioita sekä nykytekniikkaa, ja kohteen tulee täyttää hyvän arkkitehtuurin vaatimukset. Palkintolautakunnan mukaan Fuzhoun kulttuurikeskus täyttää oivallisesti kaikki nämä vaatimukset. Runsaasti eri toimintoja sisältävä kokonaisuus yhdistää miljoonakaupunginosan ja hyödyntää taitavasti ja kliseisiin sortumatta kiinalaisille niin tärkeää symboliikkaa. Palkintolautakunta kehui erityisesti keskuksen Galleriakadun eri kulmissa suhteessa toisiinsa sijaitsevia teräspilareita, parametrista mallinnusta ja kompleksisen muodon järkevää rakenteellista toteutusta. Teräs, betoni, lasi ja paikallinen keramiikka yhdistyvät kohteessa luontevasti toisiinsa.
Salminen mainitsi kiitospuheessaan, että keskus on osoitus suomalaisesta palvelu- ja kulttuuriviennistä ja että Teräsrakennepalkinto edistää osaltaan suomalaisen suunnittelun vientiä maailmalle ja on samalla hieno tunnustus 25 vuoden yhteistyöstä Haaramon kanssa.
”Kyseessä on todella laaja, noin 153 000 m2:n kokonaisuus, joka on ehkä maailman suurimpia kulttuurikeskuksia, Haaramo sanoo. – Se on myös näyttävän näköinen, sillä yhtenä lähtökohtana suunnittelussa olivat alueen merenkulun perinteet. Kohde kiinnostaa kovasti kansainvälistä suunnittelijayhteisöä ja sai vuoden 2018 avajaisten yhteydessä kattavasti paikallistakin näkyvyyttä. Terästä on erityisesti aulan isoissa ja korkeissa lasiseinissä, jotka antavat muotoa rakennukselle. Seinät koostuvat teräspilareista, lasiruuduista ja keraamisista sauvoista, jotka on tuettu 1,8 metrin välein. Ne ovat muodoltaan soikeahkoja, ja niiden tehtävänä on myös varjostaa etelänsuuntaista aulaa. Sisäpuolella on pyöreät, halkaisijaltaan noin 0,5 metrin pilarit, joilla saatiin aulaan rauhallisen yksinkertainen, kevyen oloinen ilme ilman risteileviä teräsrakenteita.”
Haaramo on ollut voittamassa teräsrakennepalkintoa aikaisemminkin: hän oli mukana suunnittelemassa Vantaan Tiedekeskus Heurekaa, joka sai palkinnon vuonna 1989. Fuzhoun kulttuurikeskus taas on voittanut myös Kiinan vastaavan teräsrakennepalkinnon ja on ehdolla SAFAn vuoden 2020 suomalaisen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaukseen.