Neles rakentaa kasvua – Uutta teknologiaa koneistuksen ja hionnan toimintoihin

Prosessiteollisuuden palvelija Neles jalostaa tuotantoaan. Uusi kookas 5-akselinen DMG Mori – DMC 80 FD duoBlock -koneistuskeskus lisää tuotannon joustavuutta yrityksen päätoimipaikalla Vantaan Hakkilassa, Suomessa harvinainen Taiyo Koki -hiomakone tuo lisätarkkuutta jälkikäsittelyyn.

Neles on prosessiteollisuuden virtauksensäädön osaaja, jonka tuotteita ovat venttiilit sekä teollisuusautomaatio. Viime aikoina Neles Oyj on tullut mediasta tutuksi muillekin kuin alan ihmisille.

Kun Metson ja Outotecin viime kesän yhdistymisen yhteydessä Metson venttiilituotanto eriytettiin omaan yritykseensä, seurasi kisa uuden Neles-nimisen pörssiyrityksen mahdollisesta fuusiosta ja uudesta omistajuudesta, jota käytiin tovi lähes maaotteluhengessä.

5-akselinen DMC 80 FD duoBlock tehostaa tuotantoa Neleksen tehtaalla Vantaalla.

Kuten uutisista on ollut mahdollista seurata, kauppoja ei syntynyt. Puitteet jatkoon omana yrityksenä ja myös omalla nimellä ovat hyvät.

Uudistuva venttiilitoimittaja

Antti Nelimarkan ja Eino Santasalon 1956 perustama ja nimensä osalta viime kesänä siis jälleensyntynyt Neles on pitkään ollut alansa keskeisiä toimijoita. Markkinat ovat globaalit ja valmistusta Suomen lisäksi Kiinassa, USA:ssa, Etelä-Koreassa ja Saksassa.

Pääpaikka yrityksellä on Vantaalla, missä toimii 800 henkilöä työllistävä tehdas.

Suomen tehdas keskittyy vain ja ainoastaan venttiileihin sekä niiden oheislaitteisiin ja muista tehtaista poiketen projektitöihin, joita tehdään sekä moniin tarkoituksiin että moniin kokoluokkiin.

Uusi 5-akselikeskus mahdollistaa monenlaiset operaatiot samalla yhdessä koneessa. Koekappale kuvassa.

Pienimmät venttiilit ovat kooltaan tuuman kokoisia, suurin koko on jopa 88 tuumaa.

Neleksen tiloissa Vantaalla toimii samalla yksi Etelä-Suomen suurimmista koneistamoista. Konekantaan kuuluu useita kymmeniä tuotantokoneita sorveista ja koneistuskeskuksista monenlaisiin erikoiskoneisiin.

Parhaillaan konekantaa uudistetaan mittavin liikkein. Neleksellä on käynnissä viime yritysjärjestelyjen myötä jälleen vauhdittunut pitkän aikavälin kehitys- ja investointiohjelma, jossa koordinaatiossa muiden yksikköjen tapaan Vantaan kalustoa uudistetaan tehokkuus- ja kilpailukykyvaateiden mukaisesti. Esimerkiksi 5-akseliteknologiaa on hankittu, ja hionnan toimintoja uudistetaan.

”Optimoimme toimintaamme eteenpäin ja päivitämme teknologiaa. Kyseessä ovat korvausinvestoinnit kalustomme päivittämiseksi, toisaalta uuden teknologian mahdollisuuksien hyödyntämisestä jatkossa. Vain investoinnit vievät eteenpäin, niitä tarvitaan. Ne mahdollistavat myös kasvun, jota yritys tavoittelee”, sanoo Neleksen tehtaan kehityspäällikkö Jari-Antero Sivula.

Miehet ja mittavan kokoluokan kone. Uuden DMC:n edessä Jari-Antero Sivula (vasemmalla) ja Jari Tiikkainen (oikealla) Nelekseltä sekä aluemyyntipäällikkö Tomi Koskinen, DMG Mori Finland.

Uutta 5-akseliteknologiaa

Viime aikoina Vantaalle on hankittu mm. 5-akseliteknologiaa, ja uusin tämän lajin kone on 5-akselinen DMG Mori -koneistuskeskus DMC 80 FD duoBlock.

Kyseessä on aiemman suljintuotantokaluston korvausinvestointi, mutta samalla koneen kappalekokoluokka on aiempaa tehtaan 3-akselista kalustoa kookkaampi.

Palettien koko on 630×800 mm ja työalue 800x1050x850 mm. Järeän koneistuksen tarpeisiin työkalukiinnitys on HSK 100, työkalumakasiini on 243-paikkainen.

Kone on liitetty tehtaalla jo aiemmin toimineeseen FM-järjestelmään, minkä yhteydessä toimivat edelleen myös 3-akselikoneet.

”Tavoitteenamme oli hankkia mahdollisimman monipuolinen kone, joka tuo erikoistuotteiden tuotantoon uutta joustavuutta. Teemme projektitöitä pienin sarjakoin, ja siihen tämä kone on oiva ratkaisu. Monta vaihetta voidaan tehdä yhdellä koneella, jyrsintää, sorvausta, porauksia, avarruksia, hammastuksia. Lisäksi koneella voidaan valmistaa kappaleita, joita ei 3-akselikoneilla voida tehdä. Näin muotokirjo kasvaa”, tiivistää Sivula.

Alkuun koneelle siirretään aiempien 3-akselikoneiden tuotteet. Jatkossa kirjo moninaistuu.

”Perinteisten suljinpuolen tuotteiden lisäksi jatkossa myös tuotekirjo moninaistuu, koneella tehdään jatkossa myös tiivisteitä ja monia muitakin tuotteita. DMC80 FD on asennettu FM-järjestelmään ja tavoite on saada kuormitus kasvatettua siten, että konetta ajetaan kolmessa vuorossa. Tuotekirjo huomioon ottaen myös miehittämättöntä ajoa tavoitellaan, sanoo koneistuksen menetelmäkehityksen projektipäällikkö Jari Tiikkainen.

Taiyo Kokin CVG 6 tuo lisää tarkkuutta venttiilituotannossa kriittisen hionnan toimintoihin.

Hiomakone ainutlaatuisin ominaisuuksin

Toinen kiintoisa uutuus Neleksen Vantaan tuotantoon on Suomessa harvinainen hiomakone, niin ikään DMG Morin tuotepaletista, DMG Mori Groupiin kuuluvan japanilaisvalmistaja Taiyo Kokin pystyhiomakone CVG 6.

Kyseessä on 5-akselisen investoinnin tapaan korvaavaa kalustoa, mutta jälleen toki uusin maustein. Suomessa varustuksensa osalta ainoa kaltaisensa kone tuo lisää tarkkuutta venttiilien teossa erittäin kriittisen hionnan toimintoihin, Neleksen testeissä pinnanlaadun Ra-arvoissa on päästy 0,07:ään microniin, ympyrämäisyydessä 0.004:ään mm:iin.

Nopeasti ja tarkasti. Monen kokoluokan kappaleet voidaan käsitellä tehokkaasti yhdellä ja samalla koneella.

Toinen keskeinen Neleksen tiivistevalmistukseen sijoittuva tarkkuuteen ja myös kokonaiskäsittelyaikaan vaikuttava seikka on se, että nyt myös kappaleenmittaukset pystytään tekemään samalla koneella yhdessä prosessikokonaisuudessa.

”Kiinnitinjärjestelmä mahdollistaa tasaisen puristuksen, ja kappalekirjo kaksikaraisella ja karakulman indeksoinnin mahdollistavalla koneella on poikkeuksellisen laaja. Niin hyvin pienet kuin kookkaatkin tiivistekappaleet voidaan käsitellä tällä samalla koneella”, toteaa Jari-Antero Sivula.

Uudet DMG Mori -koneet asennettiin Neleksen Vantaan tehtaalle marraskuun lopulla ja tuotanto alkaa alkutalven mittaan. Tuotannon kehitys ja investoinnit Neleksen päätoimipaikassa ja muissa yksiköissä jatkuvat investointistrategian mukaisesti.

Kari Harju