Yhteistyöroboteilla tehoa tuotantoon

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy on solminut yhteistyösopimuksen tanskalaisen Universal Robots A/S:n kanssa. Vuonna 2005 perustettu Universal Robots on yksi maailman tunnetuimpia yhteistyörobottien eli cobottien valmistajia.

Universal Robots työllistää yli 700 henkilöä ja vuoden 2019 liikevaihto oli 248M US$.

2018 lanseerattu uusin UR-tuotesukupolvi käsittää yhteistyörobotit, joiden hyötykuorma on 3, 5, 10 tai 16 kg ja ulottuvuus mallista riippuen 500-1300mm.

Uuden mallisarjan merkittävimpiä uusia ominaisuuksia on sen edistyksellinen voimantunnistus, jota hyödyntäen yhteistyörobotilla voidaan tunnistaa kontakti tai ohjelmoida voima ja sille suunta, eli käytännössä painaa tai vetää, jolloin erillisiä voimasensoreita ei tarvita, kuten vanhemman sukupolven malleissa.

Uusi tuotesukupolvi käsittää yhteistyörobotit, joiden hyötykuorma on 3, 5, 10 tai 16 kg ja ulottuvuus mallista riippuen 500-1300mm.

Turvallista työskentelyä

Yhteistyörobotteja käskytetään ensisijaisesti kosketusnäytölliseltä tabletilta ja ohjelmointi tapahtuu yksinkertaisimmillaan kädestä pitäen ohjaamalla, jolloin aikaisempaa kokemusta robottien ohjelmoinnista ei käytännössä vaadita. Parhaimmillaan aika paketin avaamisesta ensimmäisen yksinkertaisen poimintaohjelman suorittamiseen on alle tunti.

Sisäiset turvamekanismit sallivat UR:n yhteistyörobottien käytön ympäristössä, jossa työskentelee myös ihmisiä jolloin, vallitsevan riskianalyysin puitteissa, erillisiä turvalaitteita ja -rajoja ei välttämättä tarvita. Yhteistyörobotille voidaan asettaa alueita koko sen toiminta-avaruudessa, joissa se ei saa liikkua ollenkaan tai liike on sallittu ainoastaan alennetulla nopeudella ja voimalla. Vastaavasti näitä alueita voidaan valvoa ja aktivoida ulkoisilla sensoreilla.

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n näyttelyhallissa Muuramessa on pysyvästi esillä ja koeajettavissa UR10e (10kg/1300mm). Kevyemmän UR5E:n (5kg/850mm) esittely käy asiakkaan luona. (5kg/850mm). Tarttujat ja muut lisälaitteet, koulutukset, huollot ja varaosapalvelut on saatavissa samalta taholta. Kilpailukykyinen hinta ja alhaiset käyttökustannukset mahdollistavat nopean takaisinmaksuajan myös pienemmille yrityksille.