Alupro tehostaa särmäyksen toimintojaan – Tuotannon kehitystä digitalisaation teemoin

Arkkitehtonisten pintaratkaisujen valmistajan Alupro Oy:n toimintojen kehitysteema on ollut digitalisaation mahdollisuuksien laajentaminen yrityksen toiminnoissa ja mm. tuotemallinnuksen toteutuksissa. Kun yritys investoi uuteen Amada HFE 3i-sarjan särmäyspuristimeen, nämä näkökohdat korostuivat projektin toteutuksessa.

Alupro on Tuusulassa toimiva arkkitehtonisten metallipintojen toteuttaja ja julkisivut ovat yrityksen erikoisaluetta. Yritystaustaa on 1960-luvulta saakka.

”Perinteisesti meidät on tunnettu säleikkötalona ja säleiköt ovat yhä yksi päätuotteistamme. Niiden lisäksi teemme paljon muutakin metallipintojen alueelle. Tuotteita ovat julkisivukasetit, -levyt ja -ritilät, törmäyskaiteet ja -suojat”, kertoo toimitusjohtaja Jukka Hämäläinen.

Tehokas ohjaus, mahdollisuus etäohjelmointiin ja särmäysohjelmien tekoon suoraan tietomallista olivat keskeisiä investoinnin taustavaikuttimia. Ohjauksella Joonas Mäkinen.

Päämateriaali on alumiini, mutta myös teräksestä tai vaikkapa kuparista toteutuksia tehdään.  

Yritys on toimintansa aikana toteuttanut useita tunnettujen kohteiden kookkaita julkisivuprojekteja. Viimeisimpiin julkisiin kohteisiin kuuluvat Redi kauppakeskuksen julkisivut, Helsingin keskustakirjasto Oodin sisätilojen säleikköpinnat ja Helsinki-Vantaan lentoaseman uuden P2-pysäköintilaitoksen julkisivu.

Rakennusteollisuuden lisäksi yritys toimii myös meriteollisuudessa ja toimittaa sinne suuntaan

mm. säleikköjä ja vedenerotusjärjestelmiä. Yrityksen yksi tuoteperhe ovat vastapainoturvakaiteet.

Digitaalisuutta käytännössä

Lähes 70 henkilön työpanoksella toimiva ja viime vuonna reilun 11,5 miljoonan euron liikevaihtoon kasvanut Alupro on toiminnassaan viime vuodet aktiivisesti hakenut uusia toteutustapoja ja tuonut sen mukana vahvasti digitaalisuutta ja tietomallinnusta osaksi julkisivurakentamista.

”Olemme tehneet kehitystyötä ensinnäkin siinä, että olemme edenneet pajamallista teolliseksi toimijaksi. Viime vuosina kuvaan on tullut vahvasti digitalisaatio ja siihen olemme satsanneet todella paljon. Meillä on porukassamme kokonaisuuteen nähden paljon eli reilut 20 toimihenkilöä, joista useimmat tekevät suunnittelua. Mallinnamme asiakkaillemme tuotteita visiosta valmiiksi, esimerkiksi Helsinki-Vantaan P2:n parkkitalon julkisivutoteutukseen hyödynsimme pitkälle vietyä tietomallinnusta ja toteutimme projektin suunnittelusta eteenpäin valmiiksi saakka. Mallinsimme talon kuorrutuksen kokonaan valmiiksi, valmistimme sen mukaan osat ja asensimme ne paikoilleen ilman tarkemittauksia.”

Alupron HFE 3i on 4,3-metrinen särmäyspuristin 220 tonnin puristusvoimalla. Kulmamittaus kuuluu vakiovarusteisiin.

Digitalisaatioon talossa luotetaan vahvasti.

”Rakennusalalla se on nouseva trendi, ja tässä muutoksessa olemme olleet alan edelläkävijöitä. Uudet toimintatavat muuttavat tekemisen muotoja, ja niiden toteutuksessa riittää kentällä yhä edelleen kovasti tekemistä”, Jukka Hämäläinen sanoo.

Särmäysohjelmat suoraan mallista

Jos Alupro on viime vuosina tuonut digitalisaation mahdollisuudet vahvasti mm. mallinnuksen toimintoihinsa, siihen liittyvät teemat ovat tänään keskeistä taustaa myös yrityksen tuotannon laitekannan kehittämisessä. Näin oli myös yritykseen viime syksynä toteutetun särmäyspuristininvestoinnin kohdalla.

”Meillä oli toimiva särmäyskone aikaisemminkin mutta siihen tuli muutamia toiminnallisia haasteita mm. tarkkuuteen liittyen. Lisäksi ohjelmien teko oli manuaalista käsityötä. Uuden koneen myötä saamme tehtyä särmäysohjelmat ja koneeseen sopivat leikkuukuvat suoraan 3D-tietomallista mikä varmentaa työn laatua ja vie tekemisen tuottavuutta kokonaan uudelle tasolle”, sanoo Alupron tuotantopäällikkö Sauli Kankaanpää.

”Osana koneen hankintaa yrityksessä perustettiin tuotannonsuunnittelutiimi, jonka tehtävänä on tehostaa tilausten suunnittelua ja tuotantoon viennin digitalisaatiota. Idea on luoda suora yhteys suunnittelusta ilman välivaiheita tuotantoon ja tässä uusi särmäyspuristin on isossa roolissa.”

Saattavat etutukipöydät auttavat isojen ja pitkien kappaleiden laadukasta särmäystä.

Työtä helpottavia ominaisuuksia

Uudeksi koneeksi Tuusulaan valikoitui japanilaisvalmistajan Amadan 4,3-metrinen HFE 3i- särmäyspuristin 220 tonnin puristusvoimalla ja sen mukana hankittiin etäohjelmointipuolen harppauksen lisäksi käytännön työtä helpottavia ominaisuuksia.

”Kone on hankittu vastaamaan paitsi nykyisiin, tuleviin tarpeisiin. Tuotteidemme kokoluokat ovat kasvaneet ja sen myötä kone on kooltaan hieman aiempaa isompi. Lisäksi koneen mukana hankkimamme saattavat etutukipöydät mahdollistavat sen, että yksi käyttäjä voi särmätä koneella yksin tuotteita laidasta laitaan, myös varsin isoja ja pitkiä kappaleita laadukkaasti”, toteaa Jukka Hämäläinen.

Vakiovarusteena HFE-sarjan koneisiin kuuluvat mm. huoltovapaa automaattibombeeraus, AMNC 3i-multimediaohjaus sekä kulmanmittaus. Yksi piirre ovat yksilöllisesti säädettävät X-Delta-x -takavasteet. Samat työkalut käyvät ristiin talon yhden aiemman särmäyspuristimen kanssa. Tuotantoon kone saatiin Aluprolla nopein liikkein, parissa päivässä, asiat osaavan ja motivoituneen henkilöstön myötä.

Alupron tuotteita ovat arkkitehtoniset pintaratkaisut, kuten säleiköt, ritilät julkisivukasetit, törmäyskaiteet ja -suojat. Päämateriaali on alumiini.

”Toleranssit ovat tarkat ja koneen yksi etu on, että ohjaus on Amadan oma. Se takaa kokonaisuuden saumattoman toiminnan”, sanoo Ye Min Aung, yksi koneen käyttäjistä. Hän oli keskeisesti asiantuntemuksellaan mukana koneen hankintaprosessissa.

Toimintojen kehittäminen Aluprolla Tuusulassa jatkuu, näkymät ovat hyvät.

”Tarjous/tilauskantamme on vahvalla pohjalla ja luotamme siihen, että rakennushankkeet etenevät. Omassa toiminnassamme yksi painopistealueemme on markkinoinnin kehitys. Meille on olennaista päästä mahdollisimman varhain projektien toteutukseen, ja markkinointiahan se vaatii. Tätä kehitämme jatkossa. Tähtäimenne on vahvassa kasvussa edelleen”, Jukka Hämäläinen sanoo.

Kari Harju