Stamac jatkaa investointien tiellä – Kilpailukykyä ja tehokkuutta automaatioon panostamalla

Seinäjoella toimiva Stamac tunnetaan aktiivisena tuotantonsa kehittäjänä, ja automaation etuihin yritys on luottanut prosesseissaan jo pitkään. Uusimmat robotisoidut sorvaussolut asennettiin tuotantoon viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa.

Stamac on koneistukseen ja tuotannon optimointiin keskittyvä yritys, jolla on taustaa jo pian neljännesvuosisadan ajan. Yrityksen perustivat aiemmista työkuviostaan toisilleen tutut ammattimiehet Pekka Anttila ja Timo Yli-Opas vuonna 1997.

Samat miehet luotsaavat yritystä edelleenkin ja hyvinhän se sujuu.

Vuosien ja vuosikymmenien mittaan yritys on kasvanut kahden miehen ja kahden koneen pienpajasta yli 60 henkilön työpaikaksi ja arvostetuksi tilauskonepajaksi.

Ohjaus CMZ-koneissa on Fanuc 30i. Ohjauksella Jani Anttila.

Töitä tehdään monelle teollisuuden sektorille, ja se auttaa myös haastavampien aikojen yli.

”Kun yhdellä sektorilla on hiljaisempaa, toinen vetää”, tiivistää tuotantopäällikkö Timo Yli-Opas.

”Kokonaisvaltaisella paletilla olemme liikkeellä. Yhteistyö asiakkaidemme kanssa on tiivistä ja oman tuotantomme ja tässä lähellä toimivan verkoston kautta tarjoamme kilpailukykyisesti koko tuotteen valmistusketjun raaka-aineista lopputuotteeseen saakka.”

Automaatiota ja robotiikkaa

Kilpailukyky on tärkeä asia ja sitä Stamacilla vaalitaan vankasti. Tuotannon osalta se tarkoittaa myös rohkeaa uudistumista.

Stamac on kautta vuosien ollut aktiivinen tuotantonsa kehittäjä ja investoija. Yritys perustettiin aikanaan Kurikassa, mistä toiminta siirtyi Seinäjoelle, ja alusta saakka oltiin liikkeellä varsin määrätietoisin ottein.

Uusi CMZ TD35M-solu soveltuu pitkien sorvauskappaleiden joustavaan käsittelyyn.

”Investoimme heti yrityksen perustamisesta lähtien nykyaikaisiin tuotantokoneisiin. Se toi myös isoja asiakkaita, joista monet niistä ovat asiakkaitamme edelleenkin”, Yli-Opas sanoo.

Rohkeus investointeihin on pysynyt yrityksen toiminnoissa mukana myöhemminkin.

Yritys investoi peräti 6-10 prosenttia liikevaihdostaan vuosittain. Konekanta on uudistunut säännöllisesti, ja yritys on investoinut vuosien mittaan niin monitoimikoneisiin, CNC-sorveihin, pysty- ja pitkäjyrsinkoneisiin kuin tuotannon robottisoluihin.

Ensimmäisen robottinsa yritys hankki sorvin yhteyteen jo vuonna 2006, nyt niitä on 12.

”Oivalsimme mielestämme jo aika varhain, että tulevaisuuden suunta niin täällä Suomessa kuin muuallakin on yhä enemmän automaatio. Robotisoitujen työasemien määrä on kasvanut sen jälkeen lähes vuosittain.”

”Robotiikka tehostaa prosesseja ja lisää kilpailukykyä. Työntekijöiden kannalta robotiikka puolestaan lisää työn motivaatiota. Yksitoikkoiset ja raskaat työt on helppo robotisoida, ja näin inhimillistä työaikaa vapautuu järkevämpiin tehtäviin.”

”Toisin ehkä kuin joskus ajatellaan, ideana siis ei ole korvata työtä vaan lisätä sitä. Tehokkuuden kasvu pitää työt Suomessa ja varmistaa täkäläisiä työpaikkoja”, sanoo Yli-Opas.

Automaatio tehostaa prosesseja ja lisää kilpailukykyä, toteaa tuotantopäällikkö Timo Yli-opas. Stamacilla automaation hyödyntämisestä tuotannossa on pitkä kokemus.

Kaksi uutta solua tuotantoon

Stamac luottaa robotiikkaan ja solujen määrä yrityksessä on kasvanut jälleen hiljattain.

Uusimmat kaksi solua otettiin Seinäjoella käyttöön viime vuoden lopulla ja nyt tämän vuoden alussa. Robottitoimittaja näissä soluissa oli kuten aiemmissakin yrityksen soluissa Yaskawa Finland Oy, mutta tuotantokoneiden valmistaja oli uusi. Maahantuojan Cron-Tekin toimittamat sorvit ovat CMZ:n valmistamia.

CMZ on espanjalainen vinojohteisten CNC-sorvien valmistaja, minkä valikoima on laaja ja siihen kuuluvat niin 2-akseliset perussorvit kuin 3-revolveriset vastakarasorvitkin. Asiakastarpeen mukaan moninaisesti varusteltaviin koneisiin ovat saatavissa vastakaran lisäksi pyörivät työkalut ja Y-akseli. Suurin kärkiväli on 3200 mm, ohjaus koneissa on tarkkuudestaan tunnettu Fanuc 30i.

Perinteitä espanjalaisvalmistajalla riittää, yritys vietti viime vuonna toimintansa 75-vuotisjuhlavuotta.

Stamacin sorvit kuuluvat valmistajan ns. TD-sarjaan, viime vuoden lopulla käyttöön asennetun solun kone on TD35M 550 mm:n sorvaushalkaisijalla ja mittavalla 3200 mm:n sorvauspituudella, helmikuulla asennetussa kahden koneen solussa toimii kaksi TD30TM-mallin sorvia ja molempia solussa palvelee Yaskawa-robotti.

Helmikuussa asennetussa uusimmassa solussa robotti toimii yhdessä kahden TD30:n kanssa.

”Aiemmissa robottisoluissamme toimii useiden eri valmistajien koneita. CMZ oli meille käytössä uusi, mutta erittäin mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Eurooppalainen valmistaja, nopea tehtaan palvelu. Vankkaa, suorituskykyistä kalustoa, siinäpä niitä syitä.”

”Tähän merkkiin tuli törmättyä ensi kerran EMO-messuilla muutama vuosi sitten ja huomiota kiinnitti mm. malliston laajuus. Asia jäi mieleen, ja kun kysyntä ja tarjonta nyt myöhemmin kohtasivat, ja koneet olivat nopeasti tänne toimittavissa, ne ovat nyt tuolla hallissa toiminnassa ja hyvältä näyttää”, tiivistää investoinnit Timo Yli-Opas.

Stamacin konekanta laajenee, ja yritys jatkaa eteenpäin vahvassa vauhdissa.

Kotimaa on yritykselle hyvässä mallissa, jatkossa laajeneminen myös ulkomaiden koneistusmarkkinoille voi olla vaihtoehto. Stamac toimii nyt kolmessa toisiaan lähellä olevassa hallissa Seinäjoen Kapernaumin alueella ja sen myötä yrityksen tuotantotila on kasvanut 6000 neliömetriin. Liikevaihtoa monipuolinen sopimusvalmistaja teki viime tilikaudellaan 13 miljoonaa euroa.

Kari Harju