Titaaneja ja erikoisseoksia täsmäpalveluna

Uusi toimija materiaalimarkkinoille: Titanium Gateway vahvistuu Suomen markkinoilla. Kuten nimikin kertoo, kyseessä on titaanituotteiden toimittaja, ja toinen kiinteä osa yritystä on erikoisseosten välitys. Korostuneen asiakaslähtöisesti ollaan liikkeellä, toteaa Suomen myyntipäällikkö Riku Aaltonen.

Teollisuudessa titaanin käyttö laajenee. Keveys, sitkeys ja korkea korroosionkestävyys ovat materiaaliin usein liitettyjä ominaisuuksia. Niitä arvostetaan tänä päivänä monissa kohteissa.

Kahdeksisen vuotta toiminut ruotsalainen Titanium Gateway on erikoistunut titaanin materiaalikauppaan. Perheyritys syntyi pitkän uran titaanien myynnin parissa tehneen Forsgrenin perheen laitettua pystyyn oman firman.

”Iso syy oli tarve kehittää alan asiakaspalvelua eteenpäin”, toteaa Suomen myyntipäällikkö Riku Aaltonen.

”Perustajat kokivat, että markkinoilla asiakas ja hänen tarpeensa tahtoivat prosessissa jäädä sivurooliin. Syntyi yritys, joka korostetusti pyrkii tietoisesti pitämään asiakkaan tässäkin kuviossa ykkösenä.”

Paikallista palvelua. Titanium Gatewayn Hyvinkään toimistolla kuvassa keskellä Riku Aaltonen, vasemmalla Filip Forsgren (omistaja / toimitusjohtaja) ja oikealla Matilda Forsgren (toinen omistaja).

Kolme palvelumuotoa

Jo yrityksen lähtökohdista johtuen Titanium Gatewayn toiminnassa Riku Aaltosen mukaan asiakaskumppanuus ja ketterä asiakaspalvelu korostuvat. Palvelut yritys räätälöi asiakkaan tarpeiden mukaan.

”Palvelumuotoja meillä on tarkemmin jaoteltuna kolme. Ensinnäkin toimimme tilaajapohjalta, Ruotsin varastomme on Pohjois-Europan suurimpia alan keskuksia. Varastosta löytyvät kaikki keskeiset laadut tanko- ja levytuotteina ja ne myös sahataan tai leikataan haluttaessa asiakkaan toivomaan mittaan. Palvelulupauksemme toimituksille on 24 tuntia”, Aaltonen sanoo.

”Lisäksi tarjoamme välityspalvelua mm. erikoisseosten alueella, eli etsimme sopimuksesta asiakkaillemme maailmalta heidän tarvitsemiaan, joskus hankalasti löydettäviä tuotteita tällä alueella. Lisäksi tärkeä palvelumuoto meillä on sopimusvarastopalvelu. Pidämme varastossa asiakkaidemme tarvitsemia kriittisiä materiaaleja valmiina hetitoimituksiin”, Aaltonen tiivistää.

Varastosta löytyvät keskeiset titaanilaadut ja ne myös sahataan tai leikataan haluttaessa asiakkaan toivomaan mittaan.

Kehittyvää toimintaa

Titanium Gateway aloitti toimintansa Ruotsissa. Heti alussa yrityksen toiminta laajeni myös Saksaan, missä on vuosien ajan toiminut myös paikallinen organisaatio.

Nykytoiminta on globaalia, mutta erityisesti asiakkaat ovat Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa.

Ruotsin ja Saksan tukikohtien lisäksi paikallinen organisaatio toimii Suomessa. Riku Aaltonen on viimeisen puolentoista vuoden mittaan rakentanut Suomen toimintoja pikkuhiljaa keskuspaikkanaan Hyvinkää.

”Suomeen laajentumisen taustalla on täkäläisten markkinoiden potentiaali ja siihen liittyen tarve paikallisen asiakaspalvelun kehittämiseen. Tosiasiallinen markkinoiden rakentaminen edellyttää paikallisia toimintoja”, Aaltonen sanoo.

”Korona-aika hieman viivästytti asioita, mutta viime aikoina on edetty paremmalla vauhdilla” Aaltonen sanoo.

Titanium Gatewayn organisaatio on kevyt, mutta kasvun mahdollisuutensa yritys näkee vahvoina niin perinteisillä ydinalueillaan kuin nyt Suomessakin.

”Tuotepalettimme laajenee ja toimintamuodot jalostuvat. Yksi varsin tuore toimintamuoto on oman leikepalvelun käynnistäminen päävarastollamme, oma sahauspalvelu meillä on ollut alusta asti, mutta leikepalvelu tulee alihankinnasta. Tähän suunnittelemme omaa tuotantoa. Tämä vaatii lisää resursseja toimintaan myös henkilöstötasolla”, Aaltonen sanoo.

Titaanituotteita arvostetaan tänä päivänä monissa kohteissa ja muodoissa.

Materiaalimarkkinoilla tapahtuu

Viime aikoina on puhuttu paljon mm. terästen ja alumiinien saatavuuteen ja niiden hintaan liittyvistä ongelmista. Riku Aaltosen mukaan teema koskettaa parhaillaan myös titaani- ja erikoisseosten markkinoita.

”Joskaan ei niin paljon ja myös osin eri syistä kuin esimerkiksi teräksissä. Titaanin tuottajana Kiina on iso tekijä, ja kehitys ja paikalliset hallinnon toimenpiteet siellä vaikuttavat titaanin maailmanmarkkinoihin. Lisäksi esimerkiksi rahtiliikenteen ajoittaiset ongelmat ovat yksi hintoihin vaikuttava tekijä. Hintakehitys on ollut toistaiseksi maltillista, jos vertaa monien muiden materiaalien hintojen viime aikojen kehitykseen. Saman suuntaista voinee ennakoida jatkoonkin.

Omalta kohdaltamme markkinoiden turbulenssi on kasvattanut varastointipalvelumme suosiota ja tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa on auttanut meitä eteenpäin”, Riku Aaltonen sanoo.

Kari Harju