Formnext 2021, Stuttgart – AM-tapahtuma seitsemännen kerran, osa 2.

AM-tapahtuma Formnext 2021 järjestettiin marraskuussa Saksan Frankfurtissa. Seuraavassa messukatsauksen toinen osa, pääjuttu ja katsauksen ensimmäinen osa on julkaistu 10.12.2021.

DMG Morin ohjelmaan kuuluvat myös AM-alueen ratkaisut. Formnext-osastolla oli mukana mm. Lasertec 65 3D hybrid kookkaiden komponenttien DED-tulostukseen sekä jyrsintään samassa yksikössä. Kone mahdollista kooltaan 500×400 mm:n ja painoltaan 500 kg:n kappaleiden käsittelyn.
KBig Rep on saksalainen teolliseen käyttöön tarkoitettujen 3D-muovitulostimien valmistaja. Big Rep Pro 3D-tulostimen uusin versio oli messu-esittelyssä Frankfurtissa. Kone tarjoaa mahdollisuuden kokoluokaltaan metristen kappaleiden tulostukseen. Myös mm. materiaalivalikoima on laajentunut aiemmasta.
Mielenkiintoinen uutuus tutkimuslaitosten käyttöön: Innstekin MX-Lab on entry-tyyppinen DED-tulostin, mikä on suunniteltu mahdollistamaan nopeat materiaalivaihdot ja sopii siten hyvin vaikkapa materiaalintutkimuksen ja prototuotannon tarpeisiin. Vasemmalla Han-Zu Haber Insstekilta ja Mauri Kautto Evomaxilta.
Kone täysautomaattiseen jälkikäsittelyyn: Rösler Groupiin kuuluvan AM Solutionsin S2 on automaattikone jauhepetikoneilla 3D-tulostettujen kappaleiden jauheenpoistoon, puhdistukseen ja mm. raepuhallukseen. Myös työkappaleen poisto ja lataus ovat nopeassa koneessa automaattitoimintoja.
Näyttävä paketti. Metal XL:n MX3D kuului messujen runsaasti yleisöä kiinnostaneisiin kohteisiin. Kone on yhdistää ns. WAAM-teknologiaa (Wire Arc Additive Manufacturing) ja robottiteknologiaa nopean teollisen tason 3D-tulostuksen tarpeisiin kookkaassa kokoluokassa.
Nopeaa 3D-muovitulostuksen teknologiaa USA:sta: Nexa3d hyödyntää koneissaan LSPc- (Lubricant Sublayer Photo-curing) teknologiaa perinteisen SLA:n sijaan, ja etuna on suuri tuotantonopeus perinteisiin koneisiin verraten. Messuilla oli esillä mm. valmistajan kookas joustavan tuotannon malli QLS 350. Koneen vierellä Marko Vossi.
ExOne InnoventPro on sidosaineruiskutuskone (Binder Jetting) entry-tasolle metallin, keramiikan ja komposiittien 3D-tulostukseen ja samalla valmistajan markkinoilla menestyneen Innovent+ -mallin seuraaja. Uusi kasvatuskokoja, lisää tulostusnopeutta. ExOne on vuodesta 1995 toiminut alan valmistaja.
Renishaw on hiljattain uudistanut Rem AM 500-mallistoaaan ja esitteli sitä Frankfurtissa. Uudistuneeseen sarjaan kuuluvat yksilaserinen RemAM 500S Flex sekä kuvan nelilaserinen Rem AM 500 QFlex. Jauheenhallintaa on yksinkertaistettu nopeampia materiaalinvaihtoja ajatellen mm. tutkimuslaitosten tarpeisiin.
Ainetta lisäävän valmistuksen tapahtumien tuttua näkymää ovat eri menetelmillä toteutetut esimerkkikappaleet. Ne kertovat havainnollista kieltään alan mahdollisuuksista. Kuvassa näkymää Formnextistä Oerlikonin osastolta, esimerkkikappaleet ilmailun ja avaruusteknologian alueelta.
Notkeasti muovista. Arburg on saksalainen muovin ruiskuvalukoneiden valmistaja, joka toimii monipoulisesti myös AM-alueella. Messuilla olivat esillä mm. valmistajan raemateriaalien sulatukseen perustuvat oman APF (Arburg Plastic Freeforming) teknologian koneet, kuvassa yksi, Freeformer 300-3X.

Ensi vuoden Formnext on merkitty kalentereihin ajankohtaan 15.-18.11.2022. Tapahtumapaikkana jatkaa Frankfurt.