Tuusulan Hitsauspalvelu uudistaa sahakalustoaan

Kellokoskella vuodesta 1984 toimineen Tuusulan Hitsauspalvelu Oy:n tuotanto on kehittynyt vuosien varrella merkittävästi, mikä tarkoittaa investointeja. Yrittäjä osaa arvostaa luottotoimittajaa.

Tuusulan Hitsauspalvelu tunnetaan erityisesti käsijohdeosaamisestaan, mutta merkittävä osuus tulee erilaisten metallirakenteiden toimituksissa. Aiemmin käytössä olleet sahat eivät enää palvelleet 2020-luvun tarpeita, joten niiden tilalle piti saada sopivampaa katkaisukalustoa.

”Tutkin esitteistä meidän tarpeisiimme laadullisesti hyvää sahaa automaattipyörösahan tilalle. Siinä oli tappimakasiini ja poistopuolen lajittelija, mutta silti se jäi liian hitaaksi”, kertoo Tuusulan Hitsauspalvelun yrittäjä-omistaja Jorma Mikkonen.

Puoliautomaattinen MEP Shark 282 SXI Evo –vannesaha löytyi heti toimitettavaksi Prodmac Oy:n varastosta.

Kun vanhasta sahasta oli pääsy eroon, Mikkonen pyysi ja Prodmacin Petri Ravanne tuli käymään.

”No ne olivat yksi nopeimmista kaupoista pitkään aikaan. Mikkonen tiesi mitä halusi, istuttiin kahville ja sen jälkeen käteltiin kaupat MEP Shark 332-1 NC automaattisahasta”, kertoo Ravanne.

”Samalla tehtiin kaupat pienemmästä, puoliautomaattisesta MEP Shark 282 SXI Evosta, joka oli meillä Prodmacilla varastokoneena. Asiakas sai sen heti käyttöön.”

Mikkosella oli varsin hyvä kuva MEP-sahoista, sillä naapurissa toimivalla metallialan yrityksellä on ollut käytössä MEP-sahoja jo vuosia. Tuusulan Hitsauspalvelu sai Shark 332-1 NC 5.1:stä monipuolisen vannesahan, jota voi ajaa automaattina tai käyttää manuaalisesti. Joustavuuden kruunaa molempiin suuntiin laajasti säädettävä sahauskulma (-45° / +60°).

”Petri hoiti kaiken ennen ja jälkeen käyttöönottoa todella hyvin”, kehuu Mikkonen.

Tuusulan Hitsauspalvelussa ollaan oltu varsin tyytyväisiä Shark 332-1:n monipuolisuuteen. Katkaisut voidaan tehdä suurissa kulmissa ja joustavasti. Automaattiajon keskeytys kertakatkaisulle ja paluu automaattiajolle sujuvat käden käänteessä.

”Ohjeet, käyttökoulutus ja kaikki apu on saatu heti. Pienempi kone haettiin parin päivän sisällä ja isompi taisi tulla tehtaalta viikossa. Se saatiin todella nopeasti tuotantoon, mitään seisokkeja ei tullut.”

MEP Shark 332-1 NC 5.1 on osoittautunut luotettavaksi ja joustavaksi, koska sillä voidaan ajaa tarvittaessa pitkiä sarjoja automaattina ja tarpeen tullen tehdä tarvittavat kertakatkaisut manuaalisesti.

Kolmas MEP taloon

Vanha sanonta ei kahta ilman kolmatta toteutui alta vuoden sisällä vannesahakaupoista. Tuusulan Hitsauspalvelulla oltiin kyllästytty vanhan pyörösahan hitauteen. Sahan vain kahdesta teränopeudesta ei kumpikaan oikein sopinut katkaistaville materiaaleille.

”Kellotin katkaisun vanhalla pyörösahalla, ja se oli minuutti ja 15 sekuntia”, kertoo Mikkonen.

Vanhan sahan tilalle Petri Ravanne tarjosi portaattomasti säädettävällä terän nopeudella varustettua, puoliautomaattista MEP Tiger 372 SX Evo -pyörösahamallia. Hinta-laatusuhteeltaan erittäin kilpailukykyisen sahan nopeus oli juuri sitä mitä Tuusulan Hitsauspalvelu kaipasi.

Viisi kertaa Tuusulan Hitsauspalvelun vanhaa sahaa nopeampi MEP Tiger 372 on ehtinyt urakoida jo kymmeniä tuhansia katkoja.

”Katkaisuaika lyheni 15 sekuntiin, eli uusi MEP on vanhaa sahaa viisi kertaa nopeampi. Kun päivässä tehdään satoja katkaisuja niin tällä on todella iso merkitys”, painottaa Mikkonen.

Sahakaupan jälkimainingeissa Petri Ravanne ehdotti Wikus-kovametalliterän kokeilua. Sen kestävyys yllätti Jorma Mikkosen täysin.

”Terällä tehtiin katkoja neljä kuukautta ja se oli yhä hyvässä kunnossa. Me päätimme kuitenkin lähettää terän kunnostettavaksi ennen kuin se on täysin loppu ja katsoa miten pitkään se oikein kestää. Teräkustannus jää katkoa kohden todella pieneksi ja nyt oikeastaan harmittaa vain se, ettei ole terän merkitystä aikaisemmin huomannut”, kiteyttää Mikkonen.

”Tässä on tullut katseltua luetteloa vähän sillä silmällä, että kohta taitaa olla aika tehdä MEP-kaupat.”