Mikroporien uusi sukupolvi

Sandvik Coromant on julkaissut kaksi uutta erityisesti tarkkaan koneistukseen suunniteltua mikroporien tuoteperhettä.  CoroDrill 462 ‑pora -XM-geometrialla ja CoroDrill 862 ‑pora -GM-on tarkoitettu pienten osien valmistukseen mm. lääketieteen alueella sekä, autoteollisuudessa, elektroniikassa ja ilmailualalla. Uudet porat on suunniteltu soveltumaan monille erilaisille työkappalemateriaaleille korkeaa tarkkuutta edellyttäviin käyttökohteissa.

Laitteet käyvät useilla eri teollisuudenaloilla yhä pienemmäksi. Tämä näkyy etenkin elektroniikan saralla, jossa modernit laitteet ovat entistä pienempiä ja sisältävät entistä enemmän ominaisuuksia. Lääketieteen alalla taas kirurgin tekemien leikkausten kokoa ja määrää vähentävien tekniikoiden suosio on kasvussa, mikä edellyttää entistä monimutkaisempia kirurgisia välineitä. Tekniikan käydessä yhä pienemmäksi ja kehittyneemmäksi valmistajat tarvitsevat työkaluja, joilla voidaan tuottaa pienempiä, monimutkaisempia osia.

Porausasiantuntijat nimittävät halkaisijaltaan alle kolmen millimetrin reikien poraamista mikroporaamiseksi. Tällaisia reikiä on paljon esimerkiksi elektroniikan alalla, jossa työkappaleet voivat olla vain muutaman millimetrin sadasosan paksuisia. Yleisempiin käyttökohteisiin kuuluvat kuitenkin ilmailuala, muotinvalmistus sekä lääketieteellisten laitteiden valmistus.

Mikroporaamisen haasteisiin

CoroDrill 462 ja 862 edustavat Sandvik Coromantin mikroporien uutta sukupolvea. Porat ovat saatavilla uusilla geometrioilla, jotka kasvattavat lastuamishalkaisijoiden ja -pituuksien valikoimaa. Porat tarjoavatkin aiempiin valikoimiin verrattuna entistä laajemman valikoiman tuotteita.

Porat on mukautettu erityisesti mikroporaamisen haasteiden ratkaisemiseen. Esimerkiksi syvien reikien mikroporauksessa on tärkeää käyttää laadukasta lastuamisnestettä, joka poistaa lastut tehokkaasti, aivan kuten myös makrotason käyttökohteissa.

Sekä CoroDrill 462- että 862-poralla voidaan helposti porata yhdeksän kertaa halkaisijan (xD) syvyisiä reikiä käytettäessä ulkopuolista lastuamisnestettä. Vähintään 1,00 mm:n poraushalkaisijoille ja enintään 16xD:n reikäsyvyyksille on saatavilla myös lastuamisnestekanavan sisältävä vaihtoehto. Lastuamisnesteen tehokas käyttö sekä auttaa työkaluja poraamaan syvempiä reikiä että pidentää työkalujen kestoikää ja vähentää lastutukosten riskiä.

CoroDrill 462 ‑poran avulla voidaan tehdä reikiä 3,00 millimetriin asti. Pora on ihanteellinen umpi- ja läpireikien poraamiseen sekä soveltuu useiden eri ISO-materiaalien (kuten ISO P, M, K, N, S, O ja H) poraamiseen. CoroDrill 462 tarjoaa valmistajille monipuolisen porausratkaisun 6xD:n poraussyvyydellä.

CoroDrill 862 soveltuu halkaisijaltaan 1,00–3,00 mm:n reikien valmistamiseen kaikissa materiaaleissa sisäpuolisen lastuamisnesteen kanssa käytettynä. Perinteisen poraamisen lisäksi CoroDrill 862 soveltuu moniin muihin poraustoimintoihin, kuten risteävien reikien tekemiseen, pinkkojen poraukseen sekä kuperien ja koverien pintojen poraamiseen.

Käyttövalmiita, tarvittaessa mukautettavia

CoroDrill 462 ja 862 ovat sellaisenaan käyttövalmiita täyskovametallisia työkaluja, mutta ne ovat tarvittaessa myös mukautettavissa. Sandvik Coromant tarjoaa osana valikoimaa mahdollisuuden määrittää työkaluja halkaisijoiden, käyttöpituuden, porrashalkaisijan pituuden ja varren halkaisijan perusteella valmistajille, jotka tarvitsevat mikroporauksessa räätälöityjä ratkaisuja.

Lisäksi asiakkaat voivat halutessaan ostaa CoroDrill 862 ‑poran teräsärmällä, jossa on monikiteisellä timanttisuoni (PCD).

PCD kestää kulumista jopa sata kertaa paremmin kuin täyskovametalli. Lisäksi PCD-työkalut ovat tarkempia ja voivat tuottaa tiukempia toleransseja kuin täyskovametalliset työkalut. PCD on siis erinomainen vaihtoehto asiakkaille, joiden tulee porata mikrokokoisia reikiä tunnetusti vaikeasti koneistettavissa materiaaleissa, kuten titaani, alumiini, lasi ja keramiikka. CoroDrill 462 ja 862 korvaavat Sandvik Coromantin aiemman R840-valikoiman ja viimeisimmän 862-mikroporavalikoiman.