Kuusiakselinen kookkaan koneistuksen tarpeisiin

Kun Nurmeksen Työstö ja Tarvike Oy kaipasi kapasiteettia vaativaan isokokoisten työkappaleiden koneistukseen, huomio kiintyi saksalaisen Kepplerin koneistuskeskustarjontaan. Muutamien määrätietoisten operaatioiden jälkeen kuusiakselinen Keppler HDC 3000 saapui Nurmekseen projektitoimituksena alkuvuonna.

Nurmeksen Työstö ja Tarvike eli NTT on yli nelikymmenvuotiset perinteet omaava pohjoiskarjalainen metallinkäsittelijä. Yrityksen perustivat Vuokko ja Martti Kähkönen vuonna 1980 ja toimikenttä laajeni pian alun korjaus-, hitsaus- ja sorvaustöistä monipuoliseksi alan toimijaksi.

Toisessa sukupolvessa nyt toimivan perheyritys tekee niin hitsaukset, levytyöt, vaativat koneistukset kuin loppukäsittelytkin itse ja palvelee mm. useampiakin lähialueen kookkaita kansainvälisesti toimivia konepajayrityksiä.

”Kokonaisvaltaisuus on asiakkaillemme tärkeää. Toimitamme tuotteet käyttövalmiina ja kokoonpantuina tarkoituksiinsa”, kertoo toimitusjohtaja Mika Kähkönen, joka luotsaa yritystä veljensä Marko Kähkösen kanssa.

Kone Lisää NTT:n mahdollisuuksia vaativassa koneistuksessa. ”Mielenkiintoisia projekteja odotetaan. Kannattaa haastaa meidät töihin”, kertoo Mika Kähkönen.

Koneita ja laitteita monipuolisesti

NTT suunnittelee, räätälöi ja toteuttaa metallista alihankintatyyppisesti monenlaista.

Lisäksi oma ehdoton erikoisosaamisen sektori liittyy kiventyöstökoneiden ja laitteiden suunnitteluun ja valmistukseen. Yhteistyö Nunna-Uunin kanssa alkoi 1980-luvun puolivälissä ja

on jatkunut siitä lähtien.

Kivenkäsittelykoneita tehdään nykyisin myös laajemmillekin markkinoille. Yksi sovellus ja samalla oma tuote on kivinäytteiden tutkimuskäytössä tarpeellinen näytekairausten halkaisuun tarkoitettu sydänkairasaha NTT Coresaw, jonka markkinat ovat varsinkin Pohjois-Amerikassa.

”Tuote on johdannainen pitkästä kivenkäsittelyn koneiden valmistuksesta. Esittelimme koneen ensi kerran kymmenisen vuotta sitten alan suurimmilla messuilla Kanadassa Torontossa ja sen jälkeen koneita on toimitettu varsin säännöllisesti. Olemme edelleen mukana messuilla ja vuosittain valmistamme reilut kymmenisen konetta sekä asiaan liittyvää tekniikkaa ”, tuotesektorin asioista yrityksessä vastaava Marko Kähkönen kertoo.

Potentiaalia kookkaaseen vaativaan koneistukseen

NTT toimii nykyisin Nurmeksen Hyvärilän alueella noin 2500 neliömetrin tiloissa.

Kookkaampi tilalaajennus toteutettiin viimeksi kymmenisen vuotta sitten.

Kookasta teknologiaa projektina Nurmekseen. Keppler HCD 3000:n kuuden samanaikaisesti liikkuvan akselin myötä koneella voidaan koneistaa kappaleita viideltä sivulta samalla kiinnityksellä. Ohjauksella kuvassa Mikko Nevalainen (vasmemlla) ja Harri Juutinen.

NTT työllistää nyt hieman toistakymmentä henkilöä ja omaan tekemiseen luotetaan vahvasti.

Konekanta on viime vuosikymmenenä toiminnan kasvaessa laajentunut ja käytössä on ajanmukaista teknologiaa mm. sorvaukseen, Okuman Multus- ja Hyundai-Wian L26000SY -monitoimisorvit.

Viimeksi mainittu on niistä uudempi, se hankittiin toimeensa parisen vuotta sitten.

Saksasta muutaman vuoden käytössä ollut ja tehtaalla sen jälkeen mm. ohjaukseltaan modernisoitu kookas kone, kuusiakselinen Keppler HDC 3000-koneistuskeskus.

Keppler on Suomessa harvinainen konemerkki, Karl Keppler Maschinenbau on perustettu Saksan Pfullingenissa vuonna 1965, ja siellä toimii edelleen yrityksen päätoimipaikka.

Nykyisin yritysnimi on Staedler Keppler Maschinenbau.

Yhtenä erikoisalueenaan NTT valmistaa kivenkäsittelykoneita pitkin perintein. Tutkimuskäyttöön suunniteltu ja toteutettu kivenkairauksien halkaisukone NTT Coresaw on patentoitu tuote mm. Pohjois-Amerikan markkinoille. Koneen vierellä Marko Kähkönen (oikealla) ja Mika Kähkönen.

Keskeisen HDC-koneistuskeskussarjansa Keppler esitteli vuonna 2007 ja sarjaan kuuluu malleja eri kokoluokkiin. HDC 3000:a valmistetaan pyörö- ja kiinteäpöytäisinä versioina, Nurmekseen hankittu HDC on kuusiakselinen kone 3000/1500/1400 mm:n X/Y/Z-akseliliikkein.

Pyöröpöydän halkaisija on 2300 mm ja kappaleen maksimi korkeus ja -pituus ovat 1400 mm ja 3700 mm. Pöydän kapasiteetti on 6000 kg.

Kuudella akselilla viideltä sivulta

Uusi Keppler on NTT:lle täsmähankinta tarpeeseen.

”Tarvitsimme tänne kookkaan ja suorituskykyisen moniakselisen koneistuskeskuksen, ja itse asiassa etsimme sopivaa jo parisen vuotta. Erään kerran sitten vain huomioni kiintyi verkossa tehtaan myynnissä olleeseen Keppler HDC 3000-malliin.”

NTT palvelee mm. kansainvälisesti toimivia konepajayrityksiä. Kuvissa esimerkkejä tuotannosta, esimerkiksi kuvien kookkaat jigit on toteutettu itse alusta toimitusvalmiiksi saakka.

”Ajattelin, että tuossahan se kone nyt sitten olisi”, Mika Kähkönen kertoo.

”Erityisesti koneessa kiinnosti sen akselikokoonpano ja erittäin suorituskykyinen kara. Koneen kuusi samanaikaisesti liikkuvaa akselia mahdollistavat koneistuksen viideltä sivulta samalla kiinnityksellä, ja se oli tämän koneen varsinainen pointti.”

Koneen hankinta toteutettiin Machineryn kautta.

”Otin yhteyttä Machineryyn, joka toimitti Hyundai-Wian koneen pari vuotta sitten. Kepplerin koneet eivät ole Machineryn paletissa, mutta Kari Pirttilä lupasi mielellään apua projektissa ja hän otti yhteyttä tehtaalle.”

Ensi alkuun NTT:n tarkoitus oli hankkia viisiakselinen kiinteäpöytäinen HDC 3000, mutta matkan varrella se vaihtui ja hankimme tämän niin ikään tehtaan modernisoiman kuusiakselisen pyöröpöydällä varustetun koneen, joka sopii mielestäni tarkoitukseen vielä paremmin. Saimme yhden akselin kaupan päälle. Vähintäänkin onnistunut projekti siis”, Kähkönen naurahtaa.

Käyttöönsä vasta-asennettu Heidenhain iTNC 530-ohjauksella varustettu kone aloittelee kohta toimintaansa NTT:llä ja odotukset ovat yrityksessä korkealla.

”Asiakkaamme ovat osoittaneet kovasti mielenkiintoa suorituskykyistä konetta ja sen mahdollisuuksia kohtaan. Kone lisää mahdollisuuksiamme kookkaassa koneistuksessa ja kuuden simultaanisen akselin myötä sillä voidaan valmistaa yhdellä kiinnityksellä esimerkiksi vaikkapa vaativia kolmilapaisia potkurimuotoja. Otamme mielellämme haasteita vastaan. Katsotaan, mitä kaikkea tällä koneella voidaan jatkossa toteuttaa”, sanoo Mika Kähkönen.

Kari Harju