FPT Open Days 2022

Konevalmistaja FPT Industrie järjesti pitkästä aikaa Open Days -tapahtuman Santa Maria di Salassa Venetsiassa toukokuussa. Tapahtuma mahdollisti tuttuun tapaan näkymät valmistajan tuotantoon, koneita oli runsaasti, uutena tuotteena esiteltiin mm. uutta 5-akselista karapään vaihtojärjestelmää.

Italialaisvalmistaja FPT on jyrsin- ja avarruskoneiden valmistaja, ja varsinkin raskaamman koneistuksen ratkaisut korostuvat tuotannossa.  Avoimien ovien tilaisuuksiaan yritys järjestää perinteisesti vuosittain, nyt tosin tänä vuonna kokonaisuus oli ensimmäinen kolmeen vuoteen pandemiasyiden takia.

Nyt tapahtuma järjestettiin nyt myös tavallista pidemmällä aikavälillä parin viikon aikana, näin rajoitettiin saman aikaan paikalla olevaa yleisömäärää.

Kookasta konevalmistusta. Dino-portaalikonemalleja on FPT:n ohjelmassa useita. Kuvassa massiivinen matalarakenteinen liikkuvaportaalinen DinoWide.

Pitkällä kokemuksella

Venetsian lähellä toimiva FPT on yli viisi vuosikymmentä toiminut yritys. Sen perusti Antonio Piccolo vuonna 1969 ja sitä seuraavalla vuosikymmenellä yritys suuntasi konevalmistukseen keskittyen energiateollisuuden ja raskaiden konepajojen tarpeisiin.

Ensimmäinen jyrsinkone FPT-tunnuksin lanseerattiin 1977, ensimmäinen CNC-jyrsinkoneversio 1982. Avarruskoneisiin mallisto laajeni 1988.

Tämän vuosituhannen puolella FPT:n konemallisto on muovautunut nykymuotoonsa. Mallit ovat pitkäikäisiä, esimerkiksi liikkuvapylväiset Castel-avarruskonemallit tulivat ohjelmaan yrityskaupan myötä 1990-luvun lopulla ja ovat siellä edelleenkin, ensimmäisen sukupolven liikkuvapylväinen Ronin-jyrsinkonemalli esiteltiin vuonna 2002, Spirit-avarruskone 2007. Kaikki nämä markkinoilla menestyneet mallit ovat tietenkin ominaisuuksiltaan päivittyneet useita kertoja.

FPT tekee koneisiinsa keskeiset komponentit itse. Karavalmistusta ja huoltoa palvelevat testipenkit, jotka mahdollistavat monipuolisen ominaisuuksien tarkastelun.

Mittavalla mallistolla

Viime vuosina FPT:n vauhti on ollut varsin vahvaa. Korona tosin koetteli kovasti ja parhaillaan materiaali- ja komponenttipula kiusaavat, mutta kysyntää koneille riittää ja toiminta on kansainvälistä, tytäryhtiöt toimivat mm. Pohjois-Amerikassa ja Kiinassa.

Mallisto on kasvanut laajaksi, nykytuotannossa on toistakymmentä päämallia ja variaatioita on saman verran lisää.

Tuotanto tehtaalla on järjestetty kokoluokan mukaan, ja Open Days mahdollisti jälleen vierailijoille useiden eri mallien valmistukseen paikan päällä, ja se toki kokonaisuuden tarkoitus onkin.

Mm. FPT:n keskikokoluokkaan kuuluvia mm. muotintekijöiden tarpeisiin sopivia Dino-portaalikonemalleja oli tuotannossa useina versioina, esimerkiksi massiivinen matalarakenteinen liikkuvaportaalinen DinoWide-malli, samoin Verus, Ronin ja Spirit-konemalleja.

FPT:n uusinta konemallistoa edustaa mm. monoblock-valurakenteinen avarruskone Kenta.

Jyrsin- ja avarruskoneiden ohella FPT valmistaa oman kokonaisuutenaan myös kitkahitsaukseen tarkoitettuja koneita.

Näkymää tuotantoon. Mallit ovat pitkäikäisiä, mm. Spirit-avarruskonemallit ovat olleet tuotannossa vuodesta 2007 ja päivittyneet teknologialtaan toki useita kertoja.

Panostus tuotekehitykseen

FPT tekee koneisiinsa tärkeimmät komponentit itse. Niihin kuuluvat jyrsinpäät sekä johteet.

Strategiaan kuuluvat säännölliset uutuudet ja uutuuspiirteet, tällä kertaa Open Days-tapahtumassa valmistajan yksi keskeinen uutuus oli 5-akselinen automaattinen karapään vaihtojärjestelmä (pat.pend.), mikä mahdollistaa kappaleiden monipuolisen käsittelyn jyrsinnästä sorvaukseen ja edelleen hiontaan yhdessä kokonaisuudessa kappaleita välillä irrottamatta.

Vuosien mittaan yritys on esitellyt nipun tarkkuutta lisääviä ohjelmisto-ominaisuuksia,  

kiinnitinpuolella taas yksi markkinoilla tunnettu tuote on yrityksen FastMill 0-pistekiinnitinjärjestelmä. Muutama vuosi sitten FPT-lanseerasi markkinoille Extracal-mittausjärjestelmän, mikä on saatavissa Siemens- ja Heidenhain-ohjauksilla varustettuihin konemalleihin ja on myös Suomessa yrityskäytössä. Järjestelmä on laserpohjainen koneen ulkopuolinen mittausjärjestelmä, mikä hyödyntää optimivaiheessa eli asennusvaiheessa luotua koordinaattiavaruutta paikoitusmittauksessa.

Open Days mahdollisti vierailijoille jälleen useiden eri mallien valmistukseen paikan päällä. Tarkastelussa TUDX.

Lisää tilaa tuotantoon ja varastointiin

FPT toimii Venetsian Santa Maria di Salassa ja toimitiloja on kuluneiden vuosien mittaan laajennettu useampiakin kertoja. Viimeisin 6500 neliömetrin laajennus mahdollistaa korkeudeltaan kahdeksan metristen koneiden valmistuksen.

Uusiin tiloihin sijoittuu niin tuotanto- kuin varastotilojakin. Tehtaan mukaan kaikkiin valmistettuihin koneisiin löytyvät strategiset varaosat hyllystä. Suomessa FPT Industrien tuotteita edustaa Kokkolassa toimiva Kone-Cocco Machine Oy, ja yritys järjesti tälläkin kertaa asiakkailleen matkan tilaisuuteen.

Kari Harju