Konepajan ikävin työkalu?

Aika moni paja-ammattilainen on valmis olemaan kanssani samaa mieltä, se on ”rälläkkä”. Samalla se on myös työkalu, jonka käyttöä pitäisi pystyä välttämään aivan viimeiseen asti. Yleensä sen käytöstä jää kiusallinen jälki, jota huonoimmassa tapauksessa peitellään vielä moneen otteeseen. Hienoa on, että asialle voi kuitenkin tehdä jotakin ja vaikuttaa rälläkän käyttöön ja sen sivuvaikutuksiin.

HP siirtoalustalla ja suodatinpaketilla.

Vaikka laikka- ja laiteteknologia ovat kehittyneet huimasti viimeisten vuosien aikana, joudutaan edelleen turvautumaan myös koviin ja järeisiin laikkoihin ja samalla kärsimään niiden sivuvaikutuksista; melusta, kipinäsuihkuista, irtoavasta hiontamateriaalista ja hionnan aiheuttamista pienhiukkasista. Kaikki nämä sivuvaikutukset ovat haitallisia ja lisäväät paineita työympäristössä.

Tämä kaikki ei kuitenkaan tarkoita, etteikö asialle voisi tehdä jotain. Rälläkän käyttöön ja sivuvaikutuksiin voidaan myös vaikuttaa.

Roiskeettomampi hitsaus ja hyvin suunnitellut rakenteet ovat sinällään merkittävimpiä käsin hiontaa vähentäviä toimia, vaikka ovatkin usein hiukan pidempien polkujen päässä. Yksi välittömiä toimia voisi olla hiontapöytä. Sen parhaita valtteja on välitön vaikutus kaikkiin noihin negatiivisiin tekijöihin ja hankinnan helppous.

Helpotusta hiontapöydän avulla

Kemper-hiontapöytä on vartavasten tarkoitukseen valmistettu yksikkö ja se voidaan varustella juuri tarvitsemaasi käyttöön. Pöytä on erittäin tukeva, teräsrakenteinen ja ominaisuuksiltaan monipuolinen. Sen käyttöönotto ei välttämättä vaadi kummempia asennustöitä, töpseli pistorasiaan, valot päälle ja pöytä on valmiina käyttöön.

Malleja on työleveyden perusteella 4 erilaista, 1m leveydestä 2m leveyteen. Kaikkia yhdistää sama äänieristetty ja hiontajätteen keräävä rakenne, aukeavat sivut pidempien kappaleiden käsittelyyn, aukeava katto nosturilla käsiteltäville osille ja hyvät imuominaisuudet.

Kemper-hiontapöytä leikkaa rakenteensa ansiosta ison siivun epämiellyttävistä hiontaäänistä, käyttäjä saa varsin helposti suunnattua hionnan aiheuttamat kipinäsuihkut pöydän sisään ja hiontajäte putoaa tällöin pöydän keräyslaatikkoon. Kun vielä pöydän imuilma ajetaan suodatuksen kautta takaisin työtilaan (tai poistetaan) on myös pölyongelma hoidossa. Pöytä on nähtävillä Alihankintamessuilla osasto C1128 (Airwell).