Työkaluinnovaatioita AMB:ssä

AMB-messut pidettiin Stuttgartissa Saksassa syyskuussa. Seuraavassa messu-uutuuksia Suomen Terätuonnin päämiehiltä.

HWR:n pyramidi

ZCC esitteli messuilla Z-Flexin. Kyseessä on modulaarinen sorvaustyökalujärjestelmä. Työkalu rakentuu kolmesta osasta, jolloin herkästi vaurioituva teränpidin on helppo ja edullinen vaihtaa. Katkaisuteriä on saatavissa jopa 80 millisen tangon katkaisuun ja terän jäähdytys saadaan ohjattua suoraan teräpalaan. Samaan järjestelmään on saatavissa myös vakiosorvausteränpitimiä, joissa jäähdytys suoraan teräpalalle.

ZCC-CT Z-Flex

HWR esitteli messuilla laajennuksia kiinnitinvalikoimaansa. Uutuutena on pyramidi, johon saa kolme puristinta kulmaan ja siten 5-akselisessa työstökoneessa yhdellä asetuksella kolme työstettävää kappaletta kerralla. Toinen merkittävä uutuus HWR:ltä on pneumaattinen pohjalevy automaatiosovelluksiin. Kolmas merkittävä uutuus, jota messuilla ei ollut vielä näytillä, on SolidTower -torni vaakakeskuksiin.

Rotoclear on Suomen Terätuonnin uusi edustus ja heidän tuotepakettiinsa kuuluvat itsepuhdistuva ikkuna työstökoneeseen sekä itsepuhdistuvalla linssillä oleva videokamera erilaisin toiminnoin.

Rotoclear C2 Dual kamerajärjestelmä
WTO Quickflex -mallistoa
Avantec GB18 kiekkojyrsin

Jyrsimiä ja erikoistyökaluja

Avantecin osastolla oli mukana mm. UD90 suuren syötön jyrsin mustaan rautaan. Lisäksi Avantecin uutuus on ohut kiekkojyrsin GB18, jossa halkaisijat ja lastuamissyvyydet ovat suhteessa suuria. Lisäksi Avantec valmistaa 2-leikkuisia urapistotyökaluja. Tämä oli ensimmäistä kertaa messuilla, mutta Suomen Terätuonti on jokusia myynyt ja urien laatu on näillä työkaluilla erittäin hyvä. Avantec on myös yksi maailman johtava vaihtopalallisten erikoistyökalujen tekijä.

WTO:lta messuilla oli esillä erityisesti Quickflex, jossa yhdistyy erinomainen käytettävyys jousikuormitteisen avaimen ansiosta, huippulaatu sekä joustavuus pikavaihtoadapterien ja pelkkien ER-holkkien käyttömahdollisuudesta. Uutta on hydrauliadapteri Quickflexiin, jolla saa jyrsintapin tiukasti kiinni, esim. dynaamista jyrsintää varten.

Coolspeed -mallisto on laajentunut huomattavasti ja nyt se on saatavilla Ø16mm varrella, kun aiemmin oli ainoa vaihtoehto Ø25 pidin, mikä on liian iso esimerkiksi pieniin sorveihin. Lisäksi on tullut useita muita erilaisia versioita, joten kun tarvitaan 40000+ rpm. niin näillä onnistuu, eikä työstökoneen karan tarvitse pyöriä lainkaan. Versioina edelleen omat paineilmalle ja öljylle/emulsiolle.

Utilis Multilub
Utilis Gold Line

Uutuuksia vakaaseen työstöprosessiin

Utilis esitteli messuilla uuden Gold Linen -tuoteperheen mikä käytännössä eroaa vanhasta sarjasta siten, että näissä tulee leikkuuneste terän ylä- ja alapuolelle. Tämä on suuri etu lastun hallinnassa ja vakaan työstöprosessin ylläpidossa. Lisäksi pieni fiksu uudistus on teräpitimen yläpinnan karhennus. Öljyinen terävarsi saattaa olla liukas, niin karhennetussa pysyy ote paremmin.

Utiliksen toinen merkittävä uutuus on Multilub, eli työkalulankku Swiss -type sorveihin. Ero vanhaan versioon on sisään poratut nestekanavat, eli tähän versioon ei tarvitse enää letkutuksia erikseen. Tässäkin lankussa on kätevät stopparit, jolloin terän pituus pysyy samana, vaikka varren irrottaisi teräpalan vaihtoa varten.

Nine9 tärkeimmät uutuudet ovat 2-leikkuiset vaihtopalalliset NC-porat ja ulkopuolisen nurkan vaihtopalalliset jyrsimet. Nyt on saatavissa myös ulkopuoliset nurkan pyöristykseen R5-R10 -teräpalat.

Nine9 NC-porat ja keskiöporat samassa varressa

Kehittyneitä kiinnitysratkaisuja

Spreizer on Suomen Terätuonnilla tuttu toimittaja, joka tekee ratkaisuja kiinnittämiseen. Yksi esimerkki on kiinnitin, joka jäädyttää kappaleen levyyn kiinni. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos koneistaa esimerkiksi pieniä tai hankalan muotoisia muovisia kappaleita. Lisäksi löytyy perinteisiä magneettipöytiä.

Spreizer modulaarinen kiinnitinjärjestelmä mittakoneille
Spreizer kiinnitin isoille kappaleille

Mittakoneille löytyy kätevä modulaarinen kiinnitinjärjestelmä, jossa levyyn tehdään jigit ja niitä yhdistelemällä saa nopeasti muokattua kiinnittimen eri työkappaleilta toiselle.

Isoille kappaleille löytyy erittäin kätevä pohjalevy, johon voi liittää erilaisia kiinnittimiä. Tämän ansiosta erilaisten asetusten tekeminen on huomattavan helppoa säästäen aikaa ja rahaa.

Automaatiosovelluksiin Spreizerillä on kiintoisa pneumaattinen puristin. Puristin toimii paineilmalla molempiin suuntiin, jolloin puristusvoima on tasainen läpi koko puristimen liikealueen. Puristimessa on myös erikoisventtiili, jonka ansiosta valmistaja takaa puristusvoiman pysyvän muuttumattomana 24h paineilman katketessa.

Aki Mäki