Uutuuksia, automaatiota – AMB 2022, Stuttgart, osa 2

Metallin konetapahtuma AMB järjestettiin Saksan Stuttgartissa 13.-17. syyskuuta. Neljän vuoden tauon jälkeen päästiin jälleen messuille ja perinteisiin tunnelmiin, uutuuksia esiteltiin runsaasti, automaatioratkaisut korostuivat. Seuraavassa kuvakatsauksen toinen osa, ensimmäinen osa on julkaistu Konekuriirin uutissivulla 7.10.

Index esiintyi Stuttgartissa kotikentällään. Kuvassa yksi osaston kiintopisteistä, ABC-automaattisorvi, missä ylempi revolveri on uudistunut. Uusiin piirteisiin kuuluvat elektroninen indeksointiakseli, Y-toiminto, korkeuden säätö ja mahdollisuus asentaa kaksinkertaiset työkalunpitimet.
Okuman vaakakarainen MA-600HIII-koneistuskeskus on valmistajan MA-H-sarjan uusin jäsen ja suunniteltu automatisoituun tuotantoon. Ominaisuuksia on kehitetty aiempaan sukupolveen verraten niin käsittelynopeuksien, koneen suorituskyvyn kuin tarkkuudenkin osalta, ja koneessa on kokonaan uusi kararatkaisu.
Tamspark oli myös mukana AMB-messuilla. Kuvassa uusien DLyte-kuivaelektrolyyttikiillotusratkaisujen osastolla tehtaan esittelijän kanssa Heidi Henttonen-Sorri Tamspark Oy:stä, joka toimii DLyte-maahantuojana Suomessa.
Itävaltalaisen Emcon osastolla oli mukana mm. kaksi uuden sukupolven Hyperturn 65 Powermill- monitoimisorvimallia. Sorveista toinen oli esillä Siemensin ja toinen Fanucin ohjauksella varustettuna. Karojen välinen etäisyys 1400 mm, pää- ja vastakarat 22 kW / 250 Nm / 5000 1/min tankokapasiteetti joko 65 tai 102 mm.
Mazakin tuotantoautomaatiota messuesittelyssä: Variaxis C-600 on samanaikaisen simultaanisen 5-akselisen koneistuksen koneistuskeskus 600×600 mm:n pöytäkoolla. Kone esiteltiin messuilla palettiratkaisulla varustettuna. Osastolla mukana olivat myös esimerkiksi uudet VCN-700, QTE-300- ja CVC-500 mallit.
Haasin UMC-sarjaan kuuluu 5-akselisia koneistuskeskuksia eri kokoluokkiin. UMC-500 on sarjan tuorein ja samalla pienin tulokas, mikä yhdistelee kookkaampien UMC-750:n ja UMC-1000:n ominaisuuksia kompaktiin kokoon (X/Y/Z 610/406/406 mm). Messuilla kone esiteltiin palettiratkaisuun yhdistettynä.
Saksalainen sorvivalmistaja Spinner esitteli messuilla monien muiden valmistajien tapaan erilaisia automatisoituja tuotantosoluja moniin tarkoituksiin. Livenä nähtiin messuilla useita kokonaisuuksia, kuvassa robotti huolehtii kappaleenkäsittelystä Spinnerin TC600-sorvin yhteydessä.
Kansainväliset työkalunvalmistajat esiintyivät jälleen tuttuun tapaan runsaalla uutuustarjonnalla kookkaassa messuhallissa 1. Mukana oli mm. Iscar, joka esitteli messuilla uutuuksia käytännössä kaikkiin tuotesarjoihinsa. Kuvassa mm. uutta tuotetarjontaa mm. Jet-Crown- ja Tangslit-tuotesarjoista.