5-akselikeskus tarkkuustöihin

Sveitsiläisvalmistaja Fehlmann tuo uuden jäsenen 5-akseliseen VERSA-koneistuskeskussarjaansa. VERSA 745 tulee sarjan keskiluokkaan Versa 645 ja 925:n väliin.

Uuden mallin monet ominaisuudet ovat tuttuja tarkkuuskoneistaan tunnetun valmistajan aiemmista sarjan koneista. VERSA 745 korvaa mallisarjan ensimmäisenä julkaistun 825 mallin. Mallit ovat nyt 645, 745 ja 925. Koneiden rakenne ja ajatusmalli on nyt kaikissa malleissa yhtenäinen, mm. portaalirakenne, optimaalinen käyttöergonomia ja hyvä näkyvyys koneistusalueelle.

Uudella mallilla voidaan työstää Ø 500 mm:n työkappaleita viidellä akselilla. Harmaavalurunko ja lämpösymmetrinen rakenne varmistavat valmistajan mukaan osaltaan koneistuksen korkeaa tarkkuutta.

Uutuutena kaikkiin saatavilla automaattinen kinematiikan tarkistus. Tarkastuskierto on täydellinen ja siihen kuuluvat pöydän kinematiikan lisäksi karan ja työkalumittauksen tarkastus ja säätö. Kaikki tämä automaattisesti ja voidaan ohjelmoida tapahtuvaksi, vaikka kerran tunnissa tai joka 50kpl:n jälkeen, ihan miten käyttäjä valitsee. Tarkastus kestää vain 3min. joten edullisempaa, kuin aikaisemmin huollon tekemät päivän kestävät mittaukset. Jatkuvan seuranta takaa μ luokan tarkkuuden jatkuvasti.

Dynaaminen paketti

Kone on suunniteltu suorituskykyisiin koneistustöihin. X/Y/Z-liikkeet koneessa ovat 500/650/420 mm, A 255° (+ 120°/- 135°) ja C 360° ja pöytäkapasiteetti enimmillään 250 kg.

Karakartio- / työkalunvaihtaja on vakiona HSK-A63 (14 000 1/min / 120 Nm, 18 000 1/min / 120 Nm, tai 24 000  1/min / 74 Nm. Vaihtoehtona on HSK-E50, 30 000 rpm / 31 Nm. Syöttönopeus akseleissa on 1 – 50 000 mm/min.

Konetta ohjataan Heidenhain TNC 640 24″ kosketusnäytöllä, valittavissa ovat Fehlmannin kehittämät integroidut työstösyklit.

Työkalunvaihtojärjestelmä ketjumakasiinilla on 42-paikkainen (valinnaisesti 74 työkalua). Vaihtoehtoisesti on saatavana matriisityyppinen makasiini kolmessa koossa, 112 työkalusta 600 työkaluun. Kompaktin rakenteen ansiosta se voidaan asentaa tilaa säästävästi koneen vasemmalle puolelle.

Erilaisia automaatiokonsepteja

Tänä päivänä automaatio on yksi keskeinen tuottavuuden tekijä ja siihen uusi malli tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia. Konseptissa koneen oikea puoli on vapaa automaatioon, ja käyttäjälle koneen tärkeät osat ovat helposti ulottuvilla sekä hallittavissa työtilasta käsin, mikä mahdollistaa osaltaan turvalliset ja sujuvat asetukset.

Olipa kyseessä yhden koneen ratkaisu, kahden koneen automaatio tai lineaarijärjestelmä, kone voidaan valmistajan mukaan mukauttaa helposti erilaisiin automaatiokonsepteihin. Palettiautomaation lisäksi Fehlmann tarjoaa yksilöllisiä avaimet käteen -robottiautomaatioratkaisuja.

Fehlmann MCM mahdollistaa automatisoitujen järjestelmien ohjauksen ja valvonnan tehokkaasti, palettityyppejä on laaja valikoima. Koneen ulkoiset mitat (L x S x K) ovat 2430 × 3800 × 3330 mm ja paino 10 tonnia. Maahantuoja Suomessa on Makrum Oy.