Leden Group tähtää vakaaseen kasvuun – Monitoimisorvauksen kapasiteettia Celermecille Sieviin

Kokonaisvaltaiseen asiakaspalveluun panostava sopimusvalmistaja Leden Group aloitti toimintansa viime vuonna ja tuotantokapasiteettia kehitetään parhaillaan vahvasti tytäryrityksissä. Leden Groupiin kuuluva Celermecilla konekanta vahvistui kesällä tuoreella monitoimisorvausteknologialla.

Leden Group on suomalais-virolainen täyden palvelun sopimusvalmistaja, joka muotoutui viime vuonna aiemmista toisilleen tutuista yrityksistä. Ledenillä on neljä tytäryhtiötä, LaserComp, Celermec ja Ojala Group Suomessa sekä Favor AS Virossa.

Leden palvelee asiakkaitaan ohutlevy-, lattarauta- ja virtakiskorakenteissa, koneistamisessa ja kokoonpanossa, ja myös tuotannollistamiseen, logistiikkaan ja tuotetiedon hallintaan liittyvissä asioissa Lisäksi toiminnassa on teräspalvelukeskus ja omaa profiilituotantoa.

DMG Morin NTX 2000 täydentää Leden Groupiin kuuluvan Celermecin kapasiteettia 5-akselisen koneistuksen suunnassa.

Leveämmät hartiat on asian ydin. Isompi kokonaisuus tuo lisäpainoarvoa markkinoille.

”Sopimusvalmistajan ja asiakkaan yhteistyön syventäminen tukee asiakkaan kilpailukykyä. Tiiviin yhteistyön ansiosta sopimusvalmistaja pääsee jo aikaisessa vaiheessa osallistumaan suunnitteluun, kehittämään asiakkaalle yksilöllisiä valmistusratkaisuja ja ideoimaan älykkäitä toimintamalleja”, sanoo Leden Groupin toimitusjohtaja Juha Heikkinen.

Tukevasti kasvupolulla

Viime vuoden huhtikuussa aloittaneen Ledenin toiminta on lähtenyt notkeasti liikkeelle.

Group kasvoi ensimmäisen toimintavuotensa aikana kannattavasti, vaikka globaali pandemia hämmensi taloutta.

Yhdistynyt konserni aloitti toimintansa viime vuoden huhtikuussa.

Virallisen tilikauden aikana liikevaihto kasvoi 44,1 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta kaudesta. Koko vuoden 2021 liikevaihto oli 86 miljoonaa euroa, tälle vuodelle ennakoidaan noin 100 miljoonan euron tasoa.

Mazak VCN-530C-koneistuskeskuskaksikko on toiminut Celermecillä koneistustöissä parisen vuotta.

Myönteinen kehitys koskee kaikkia konsernin yrityksiä.

”Toimitusketjujen häiriöiden aikaan asiakkaat ovat painottaneet toimituksen luotettavuutta ja täsmällisyyttä. Asiakkaat hakevat laatua ja nopeutta hankkimalla laajempia ratkaisuja yksittäisten komponenttien sijaan”, Celermecin tehtaanjohtaja Pertti Haataja.

Konserni tähtää päämäärätietoiseen kasvupolkuun tästä myös eteenpäin, toki haasteitakin on.

”Ennustettavuus on heikentynyt, mutta teollisuuden projektit jatkuvat ja tuotteiden saatavuutta pyritään varmistamaan kauas eteenpäin, tilauksia tehdään vuodenkin päähän. Tämä tuo positiivista henkeä myös meidän toimintojemme osalta”, Haataja toteaa.

Lisävahvistusta koneistukseen

Leden Groupin muodostaminen on vahvistanut osaltaan myös tuotannon muokkausta eri yksiköissä eteenpäin. Ajatuksena on tietyn työnjaon periaatteiden mukaan vahvistaa kunkin yksikön ydintoimintoja, ja mm. levytöiden pääpaino on automaatiossa.

Leden Groupin osana Sievissä toimiva, aina vuoteen 1997 taustansa ulottava, ja pitkään niin levytyön kuin koneistuksen palveluja tarjonnut Celermec vahvistaa puolestaan nyt edelleen varsinkin koneistuspuolen toimintojaan, mihin talossa on vankka pohja jo entisestäänkin olemassa.

Vaakakarainen Mazak HCN-5000-koneistuskeskus Palletech -palettiautomaatiolla on yksi tuotannon ydinkone.

Tuotantotiloissa toimii useita Mazakin pystykaraisia koneistuskeskuksia, uusimmat parin vuoden takaa, kaksi X-liikkeeltään metrisiä Mazak VCN-530C 18 000 kierroksen karalla. Yksi ydinkone tuotannossa nelisen vuotta sitten taloon hankittu vaakakarainen HCN-5000-koneistuskeskus Palletech -palettiautomaatiolla.

Työkalunhallintaa helpottaa se, että samoja työkaluja ovat käytössä sekä pystykaraisissa että 12 paletilla varustetussa HCN-5000 Mazakissa ja työkalut ovat sirutettuja. Kun siirrettäessä työkaluja koneelta toiselle, tieto siirtyy kätevästi mukana.

Monitoimisorvi vaativille kappaleille

Hiljattain Celermec on jatkanut tuotantonsa mahdollisuuksien kehittämistä eteenpäin.

Tuore lisäys talon koneistuskalustoon Sievissä on viime keväänä saapunut monitoimikone, DMG Mori NTX 2000.

Kokoluokkaansa nähden laajalla työalueella Evomaxin kautta Gindumac-verkostosta hankittu kone mahdollistaa aiempaa kookkaampien kappaleiden käsittelyn ja tuo taloon nyt ensi kerran kapasiteettia 5-akselisen koneistuksen suunnassa.

Celermec suuntaa toimintojaan yhä enemmän vaativien, pitkälle jalostettujen komponenttien valmistukseen. Monitoimisorvi on osa tätä kuviota”, kertoo Heikki Jylhä-Ollila.

Koneessa X-liike on 1500 mm, Y 250 mm, alarevolveri ja B-akseli mahdollistavat simultaanisen 5-akselisen komponenttien käsittelyn. Kara koneessa pyörii 12 000 1/min ja tankokapasiteetti on 73mm. Asetusaikoja pienentää iso 76-paikkainen makasiini, tuplalisäys aiempaan kapasiteettiin yhdessä yksikössä. Konetta ohjataan Fanuc 31i-ohjauksella.

”Pyrimme vastaamaan tulevaisuuden kehitystarpeisiin ja suuntaamme enemmän vaativien, pitkälle jalostettujen komponenttien valmistukseen. Se on myös investointipuolella asioita ohjaava tekijä, ja monitoimisorvi on osa tätä kuviota”, toteaa Leden Groupin hallituksen jäsen, Celermecin Heikki Jylhä-Ollila. ”Konekantamme päivittyy vahvasti myös tästä eteenpäin. Olemme satsanneet hiljattain myös ajanmukaiseen 3D-mittausteknologiaan”, Jylhä-Ollila kertoo.

Kari Harju

Leden Group:

Sopimusvalmistaja

Ohutlevy-, lattarauta- ja virtakiskorakenteet,

koneistaminen, kokoonpanot, tuotteistamispalvelut

Tytäryhtiöt Celermec, Favor AS, LaserComp ja Ojala Group,

Tehtaat Sievi, Nivala, Tallinna ja Tabasalu