Konepaja, Nordic Welding Expo, 3D & New Materials – Pajatunnelma korkealla Tampereella

Metalliteollisuuden ammattimessut Konepaja ja hitsausalan Nordic Welding Expo palasivat tapahtumakentälle neljän vuoden tauon jälkeen 30.11. – 1.12. Tapahtumakokonaisuuden täydensi 3D-tulostamisen ja uusien materiaalien 3D & New Materials. Hyvähenkinen kolmikko keräsi Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 6270 kävijää.

Metalliteollisuuden koneiden ja laitteiden ykköstapahtuma Konepaja ja hitsauksen, liittämisen ja leikkaamisen Nordic Welding Expo yhdessä täysin uuden 3D & New Materials -tapahtuman kanssa kokosivat yhteen 257 näytteilleasettajaa. Messukolmikko toimi, aidot koneet pajassa sekä tähän erikoiseen alkutalven ajankohtaan nähden mukavan kokoinen kävijäkunta niittivät järjestäjien mukaan kiitosta.

”Messuille selkeä tilaus”

Tapahtuman jälkeen tyytyväisyyttään kokonaisuuteen viesti mm. toimitusjohtaja Petri Järvinen Cron-Tek Oy:stä.
”Neljän vuoden odotuksen jälkeen on ollut upeaa päästä jälleen messuille! Olemme tavanneet uusia asiakkaita ja kohdanneet olemassa olevia kumppaneita.”

”Tapahtumalle, jossa työstökoneet ovat oikeasti esillä, on selkeä tilaus. Erittäin hyvät messut, olemme tyytyväisiä ja ilmapiiri kaikkineen on ollut valtavan positiivinen! Messut ovat olleet meille myös menestys, josta suuri kiitos kaikille asiakkaillemme”, Järvinen kertoi.
”Tapahtumassa on ollut hieno tunnelma sekä todella hyvin kävijöitä. Mahtavaa, että on saatu Suomeen ensimmäinen alan tapahtuma, ja saadaan levittää 3D:n ilosanomaa yhdessä.  Yhteisöllisyys onkin ollut täällä erityisen hienoa, tämän jutun tekeminen yhdessä on ollut parasta”, sanoi puolestaan Finnish Additive Manufacturing Ecosystem FAME:n ohjausryhmän puheenjohtaja ja Etteplan Oyj:n osastopäällikkö Tero Hämeenaho.

”Todella positiivinen kokemus, hitsausalan ihmiset ja konepajalaiset ovat kaikki koossa ja täällä on hyvä pöhinä!”, iloitsi asiantuntija”, yrittäjä Olli Riihiluoma Somotec Oy:stä.

Hyväähän nuo kommentit tapahtuman tulevaisuutta ajatellen lupaavat. Kotimaisia alan messuja tarvitaan.


Seuraavan kerran maaliskuussa 2024

Messukolmikko tarjosi näyttelyiden ohella ajankohtaista tietotarjontaa. Kunnostuneita palkittiin ja ammatillista perustutkintoaan suorittavat nuoret mittelöivät Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys ry:n järjestämissä hitsauksen SM-kilpailuissa koko kolmen päivän mitalla. Voittoon itsensä hitsasi Joonas Hiltunen Oulusta. Taitajien suorituksia oli mahdollista seurata A-hallin hitsauskilpailualueella. Seuraavan kerran kolmikko palaa ajankohtansa osalta taas kevääseen, mikä toki on hyvä asia. Konepaja, Nordic Welding Expo ja 3D & New Materials kohtaa kulkijansa 19.–21. maaliskuuta 2024.

Seuraavassa kuvallista raapaisua messutunnelmista, kuvasatsin ensimmäinen osa. Julkaisemme kaksi osaa myöhemmin. Kaikki kuvat joulukuun printti- ja näköislehdessä.

Cron-Tekin osastolla oli messuilla esillä mm. Brotherin, CMZ:n, Makinon ja Tsugamin koneita sekä lisäksi esiteltiin Esprit CAM-ohjelmistoa. Petri Järvisen esittelemä 2200 mm:n sorvauspituuden mahdollistama CMZ:n TD-35-YT-2200 liittyy jatkossa Hydoringin konekantaan.
Mazak INTEGREX i-250H-ST -monitoimisorvi oli messuesittelyssä kahdella kahdeksan tuuman sorvauskaralla, 24 kW jyrsinkaralla, 74-paikkaisella työkalumakasiinilla ja 12-asemaisella kohtisuoralla sorvausalarevolverilla sekä MAZATROL SmoothAi-ohjauksella varustettuna. Koneen uusi omistaja on Nomet, vasemmalla Nometin Markus Lintula, oikealla Wihurin Matti Ranta.
Insinööritoimisto Ismo Lindbergin osastolla esillä oli mm. ajankohtaista ja talon päämerkkeihin kuuluvan Nakamura-Tomen konetarjontaa. Kuvan NTY3-150 on japanilaisvalmistajan uuden malliston kolmirevolverinen ja kolmella Y-akselilla varustettu monitoimisorvi. Se tekee jatkossa töitä Escomaticilla.
Toijalasta toimiva Tamspark oli messuilla Tampereella osastoillaan mukana sekä E- että B-hallin 3D-tulostuksen laitteita, materiaaleja ja tietotarjontaa esitelleessä messukokonaisuudessa. Kuva E-hallista ja etualalla lähinnä GF Machining Solutionsin Cut E 350-lankasahamalli.
Havainnollista. Hitsausmessujen kärkiantia ovat ilman muuta hitsausdemot. Tässä tapauksessa teemana ovat hitsauksen lisäksi siitä kuvaa välittävät Cavitar-kameralaitteistot, jotka ovat käteviä apuvälineitä esimerkiksi hitsauksen opetuskäyttöön. Haalareissa Juha Kauhanen.
Iscarin värikäs osasto oli mukana A-hallissa. Iscar Ltd:n tuotevalikoima kattaa vaihtopalalla ja -kärjillä tapahtuvan lastuavan työstön, kuten katkaisun, jyrsinnän, sorvauksen ja reikien koneistuksen. Lisäksi valmistetaan jyrsintappeja ja pitimiä sekä varastoautomaatiojärjestelmiä. Suomen toiminnoista vastaa Iscar Finland.
Suomen ensimmäisestä Panasonic Towers -hitsausrobottitoimituksesta allekirjoitettiin kaupat Nordic Weldingissä Retcon osastolla. TM 1800 WGIII matkasi messuilta Urjalan Kone & Asennus Oy:n käyttöön. Porukkakuvassa vasemmalta Markus Vähä-Nikkilä, Juha Vähä-Nikkilä Urjalan Kone & Asennus Oy:stä (1. ja 3. vasemmalta), John Hopper Panasonic UK ja Retcon Ville Setälä.
Vossin osaston kiintopisteisiin kuului 5-akselinen työstökeskus Grob G352, mikä esiteltiin ensi kerran Suomessa messuilla. Lisäksi osastolla oli tarjontaa mm. Emcolta, Timesaversilta ja Baykalilta. Lisäksi Vossi mukana myös samanaikaisesti järjestettävillä 3D & New Materials 2022 -messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen B-hallissa.
Nuorta otetta. Oy Maanterä Ab esitteli messuilla laajasti tarjontaansa ja standilla olivat töissä mm. Juuso Salo ja Nea Myrskog. Salo aloitti hiljattain Oy Maanterä Ab:ssä aluemyyntipäällikön tehtävässä lähinnä Pirkanmaan, Satakunnan sekä Varsinais-Suomen alueella, Myrskog toimi osastolla messuemäntänä.
Makrum esiteli osastollaan E-hallissa ajankohtaista konetarjontaa viiden yksikön voimin. Kuvassa lähinnä YCM:n pystykarainen koneistuskeskus NXV-1020A, taaempana Cellron Xcelerate X20, siirrettävä konekohtainen automaatioasema. Myös YCM:n MX 3500 -jyrsinkone ja Takamazin Kaksikarainen CNC-sorvi XW-130 automaatiolla olivat tarkastelussa.
FMS-Service Oy:n valikoimiin kuuluvat levytyökoneet ja koneiden lisäksi yritys tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaiset asennus-, koulutus-, tuki- ja huoltopalvelut. Yritys on mm. Bodor Laserin maahantuojana, messuilla esillä oli mm. Bodor Laserin I5 -tasolaser. Lasersäteen kuviointiohjaus kuuluu uusiin ominaisuuksiin.

Kari Harju