Puhdasta ilmaa Karkkilan malliin

Koneistuksessa ilmaan syntyy runsaasti öljypohjaisia partikkeleita, jotka on syytä suodattaa työpaikan hengitysilmasta pois. Karkkilassa kahdessa naapurikonepajassa se homma on hoitunut tehokkaasti vuosia ja uusien koneiden myötä investoinnit puhtaan ilman puolesta jatkuvat.

Karkkilassa teollisuusvaihteita suunnitteleva ja valmistava SEW Industrial Gears Oy on SEW- EURODRIVE – konserniin kuuluva yritys, tuotteita ovat lieriö- ja kartiolieriövaihteet 2500 kNm toisiometriin saakka.

Karkkilalainen Mansner Oy Hienomekaniikka puolestaan keskittyy keskiraskaaseen koneistustyöhön sekä kokoonpanoihin, tuotantoon kuuluvat hienomekaaniset komponentit, paineilmaohjatut sylinterit, palloventtiilit ja sairaalateknologian komponentit.

Keskenään naapuriyritykset eivät kilpaile, mutta niitä yhdistää paitsi tehokas tuotantoteknologia, jatkuvat investoinnit ilmansuodatukseen.

Uutta Absolent-teknologiaa SEW Industrial Gearsilla. Käyttäjäystävällisyys on iso etu, kertoo huoltoinsinööri Jani Moisander.

Käyttäjäystävällistä

SEW Industrial Gearsin Oy:n työturvallisuus ja työympäristö ovat tärkeitä asioita.

Se merkitsee paljon niin työpaikan hengitysilman kuin ympäristön puhtauden kannalta.

”Tietenkin raikkaassa ilmassa työt sujuvat ja kiinteistöilmanvaihdon laitteetkin pysyvät siisteinä, kun työpaikan ilma puhdistetaan”, kertoo huoltoinsinööri Jani Moisander.

Ilmansuodatuksessa yksi tärkeä seikka on aina myös energiansäästö.

”Kun likaista ilmaa ei paineta ulos, vaan se kierrätetään puhdistettuna halliin takaisin, säästyy kustannuksia.”

SEW Industrial Gearsilla Absolentin ilmansuodatusteknologiasta on kokemusta yli kymmenen vuoden mitalta. Laitteiden käyttäjäystävällisyys oli valtti alusta saakka.

”Aina käytössämme on ollut erilaisia järjestelmiä, mutta aiemmin laitteissa oli usein melkoisia haasteita ylläpidon suhteen. Uusi toimittaja tuli valituksi ylläpidon ja huollon helppouteen liittyvien asioiden takia. Nämä ovat rakenteeltaan yksinkertaisia, kolmisuodattimisia laitteita, jotka toimivat automaattisesti, kun tuotantokonetta käytetään. Käyttäjälle jää lähinnä toimintojen seuranta, selvät indikaattorit ovat suodattimien vaihtotarpeelle.”

SEW:illa käytössä on nyt kymmenkunta konekohtaista Absolent-laitetta niin emulsion (mist-tyyppiset laitteet) kuin öljysavujen (smoke) puhdistukseen sorveilla, hiomakoneilla ja hammastuskoneilla. Öljysumussa pisarat ovat suurempia kuin 1-10 µm, -savussa 0,1-1 µm.

”Hiomakoneilla tarve on ehdottomasti suurin, öljysumua syntyy runsaasti. Käytössämme on kahden kokoluokan laitteita, useat niistä ovat taajuusmuuttajaohjattuja (VFD”, kertoo Moisander.

Mansner Hienomekaniikalla Absolentit suodattavat ilmaa mm. koneistuskeskuksilla. Etualalla Hannu Stenholm.

Säästöjä huoltokustannuksiin

Mansnerilla pienen matkan päässä SEWiltä Helsingintien toisella puolella työilman ja työympäristön puhtaus on yhtä tärkeä asia kuin naapurissakin. Ilmansuodatusta on tehty talossa pitkään, Absolentien osalta tausta on vuosikymmenen mittainen.

Perusta asiaan on samankaltainen kuin naapurissakin.

”Työilman puhdistaminen on välttämätöntä, niin runsaasti emulsiosumua koneistuksessa muodostuu. Käytössämme on nelisenkymmentä työstökonetta ja kaikissa on jonkinlainen suodatus”, kertoo tuotantopäällikkö Hannu Stenholm Mansnerilta.

Mansnerille ensimmäinen Absolent tuli aikakaan uuden monitoimisorvin mukana.

”Sen jälkeen laitteet ovat täällä lukumäärisesti vähitellen lisääntyneet ja perussyy siihen on huoltovapaus. Suodattimien käyttöikä on pitkä, niitä tarvitsee vaihtaa harvoin. Vaikka laitteet hinnaltaan ovat markkinavertailussa korkeampia, pienet huoltokustannukset ovat meille ykköskriteeri laitteiden hankinnassa.”

Yksittäisiin koneisiin liitettyjen laitteiden lisäksi Mansnerilla on käytössä kaksi järeän luokan laitetta, joihin on liitetty kumpaankin kolme konetta.

”Absolenteja käytössämme on kymmenen. Yksittäisratkaisujen lisäksi käytössämme on kaksi järeän luokan laitetta, joihin on liitetty kumpaankin kolme konetta. Kaikkiaan laitteisiin on liitetty nyt neljätoista konetta, sorveja ja koneistuskeskuksia”, Stenholm sanoo.

Lisäinvestointeja edessäpäin

Absolentit puhdistavat ilmaa naapuruksilla Karkkilassa reippaasti, laskennallisesti kymmeniätuhansia kuutioita tunnissa.  Ja lisäkuutioita on luvassa.

”Ilmansuodatuksen alueen satsaukset ovat kiinteä osa investointiohjelmaamme. Tuoreimmat laitteemme ovat viime vuoden mittaan uusien tuotantokoneiden yhteyteen hankitut A-mist40, A-smoke40TF ja A-smoke20 taajuusmuuntajalla varustettuna sekä kaksi A-smoke20-laitetta. Tänä vuonna ohjelmassamme on jälleen kolme-neljä uutta konetta ja nekin tullaan varustamaan näillä laitteilla”, kertoo Jani Moisander SEW Industrial Gearsilta.

Kehitystyö jatkuu ilmansuodatuksen osalta jatkossa myös Mansnerilla.

”Tarkoituksemme on korvata aiempaa tämän alueen laitekantaa keskustyyppisillä Absolenteilla. Yksi tällainen kokonaisuus on parhaillaan tarjousvaiheessakin”, sanoo Hannu Stenholm.

SEW Industrial Gears Oy:

Lieriö- ja kartiolieriövaihteet

Henkilöstö noin 160 henkilöä

Toimipaikka: Karkkila

Mansner Oy Hienomekaniikka:

Hienomekaniikka, kokoonpanot

Henkilöstö: noin 100

Perustyettu vuonna 1987

Toimipaikka: Karkkila

Absolent:

Ruotsalainen ilmansuodatuslaitteiden valmistaja

Edustaja Suomessa on MTC Flextek.

Kari Harju