Meka Pro investoi kasvuun – Automatisoitu tuotantolinja kaapelikourujen valmistukseen

Oulussa toimiva Meka Pro jatkaa investointejaan tuotantonsa kehittämiseen. Yksi tuoreimmista investointisatsauksista on uusi Pivatic-tuotantolinja, mikä mahdollistaa tuotannon kelamateriaalin lävistyksestä taivutukseen, robotisoituun särmäykseen ja edelleen valmiiksi tuotteiksi saakka.

Meka Pro Oy on tunnettu ja arvostettu korkealaatuisia johtotiejärjestelmiä valmistava ja markkinoiva oululainen perheyritys.  Meka-tuotteet ovat tunnettuja myös eri puolille maailmaa toimitetuista, vaativista teollisuusprojektien kaapelihyllyjärjestelmistä. Meka Pron pääkonttori, tuotekehitys ja tuotantolaitokset sijaitsevat Oulussa, kotimaan myyntikonttorit ovat Vantaalla ja Salossa. Kaapelitiejärjestelmien toimittajana Meka Pro on johtava yritys Pohjoismaissa. Meka Pro Oy kuuluu Propria konserniin.

Propria konsernin toinen tytäryhtiö Unipro Oy valmistaa laadukkaita Unipro–kosketinkiskojärjestelmiä. Unipro-tuotteita viedään yli 40 maahan maailmassa.

Linjalla valmistetaan ns. kaapelikouruja eli levyhyllyjä, niiden kulmakappaleita ja kiinnitysosia.

Konsernilla tulee 70 vuotta yrityshistoriaa täyteen tänä vuonna. Yritys on perustettu vuonna 1953.

Seitsemän tuoteperhettä

Kaapelitiejärjestelmien valmistaja Meka Pron tuoteportfolioon kuuluu seitsemän tuoteperhettä ja yli 4000 tuotetta. Tuotevalikoimaan kuuluvat tikashyllyt, levyhyllyt, lankahyllyt, valaisinkiskot ja johtokanavat, pistorasiapylväät sekä unipro-kosketinkiskojärjestelmät.

Tuoteperheiden suunnittelussa Meka-Pro painottaa laatua, kestävyyttä, asennettavuutta ja pitkää elinkaarta.

”Tuotekehityksen tavoitteena on käyttäjäkokemuksien parantaminen ja innovatiivisten ratkaisujen tuottaminen. Tuotekehitys työskentelee tiiviissä yhteistyössä tuotannon ja asiakaspalvelun kanssa”, kertoo konsernin toimitusjohtaja Pontus Paturi.

Nykyaikainen ja automatisoitu tuotantoprosessi, kestävät teknologiset ratkaisut ja tuotannonohjaus takaavat lopputuotteiden korkean laadun ja luotettavat toimitukset. Viimeistelty varastonhallinta ja logistiikka takaavat erinomaisen toimitusvarmuuden.

Vahva investoija

Konsernin liikevaihto oli viime tilikaudella noin 49 miljoonaa euroa, siitä Meka Pron osuus oli Pontus Paturin mukaan noin 44 miljoonaa euroa. Konserni työllistää noin 130 henkilöä. Meka Pron osuus on noin 110. Konserni on investoinut vahvasti uusiin tiloihin ja tuotantoon.

”Viime vuosina olemme toteuttaneet historiamme suurimmat investoinnit.”, Paturi sanoo.

Meka Pron uusi tuotantolinja on kookas kokonaisuus.

Unipron osalta rakennettiin Hämeenlinnaan muuton yhteydessä uusi tehdas, ja samana aikaan Meka Pron tiloja on kehitetty Oulussa laajennuksin.

Yksi viimeisistä tilasatsauksista Ouluun on ulkoisesti näyttävä pressuhalli mm. valmiin tavaran lastaukseen.

Samaan aikaan teknologia on kehittynyt vahvasti. Tuotantolaitteisiin on tehty hankintoja esimerkiksi levytyyppisen materiaalin käsittelyautomaatioon.

Uusi hankinta Meka Pron tuotannossa on myös uusi Pivatic-automaatiolinja, tekniseltä nimeltään PivaSystem PCC80TTi + FLW300-e + Robottisärmäys.

Tällä uudella tuotantolinjalla valmistetaan ns. kaapelikouruja eli levyhyllyjä sekä niiden kulmakappaleita ja kiinnitysosia. Tuotanto koostuu mittavan volyymin tuotteista sekä pienemmän volyymin tuotteista.

Linjalla toimiva pitkien sivujen FLW-e taivutusautomaatti on samalla yksi Pivaticin ensimmäisistä sähköisistä siipitaivuttimista. Se kykenee 3000 mm tuotepituuteen ja 1.5 mm materiaalipaksuuteen asti, minipohja taivutukselle 100 mm.

Pitkien sivujen FLW-e taivutusautomaatti kykenee 3000 mm tuotepituuteen ja 1.5 mm materiaalipaksuuteen asti, minipohja taivutukselle 100 mm.

Tuotantolinjan ominaisuudet

Prosessi käynnistyy kelanpurkulaitteistossa, joka voi purkaa ja syöttää lävistykseen kylmävalssattua tai ruostumatonta terästä. Kaksi kelavaunua mahdollistaa automaattisen kelavaihdon vain muutaman minuutin tuotantokatkoksella.

Ennen materiaalin lävistystä tuotteisiin merkataan Pivaticin yhteistyökumppani Cajo Technologiesin kuitulaserilla mm. tuotteen nimi, pituus, ja eränumero. Lävistys tehdään joustavalla Thick Turret-työkaluja hyödyntävällä lävistysasemalla, missä erinomaisen sykliajan takaa symmetristen reikien tuplaiskutekniikka.

Staattisten työkalujen lisäksi lävistysasemassa on käytössä vapaasti haluttuun kulmaan säädettäviä eli indeksoitavia työkaluja. Tuote katkaistaan kelalta hydraulisella leikkurilla.

Lävistettyjen aihioiden taivutus tehdään tuotetyypistä riippuen vain Pivatic FLW-e pitkän sivun taivuttimella tai FLW:n ja robotisoidun särmäyksen yhdistelmänä. Profiilituotteissa 100 mm minimipohja vaati erityislaatuista suunnittelutyötä Pivaticilta, varsinkin kun ylöspäin taivutuksen kanttikorkeusvaatimus oli 110 mm asti.

FLW-e taivuttimen jälkeen tuotteiden taivutukset CoastOnen särmäyspuristimella ja/tai panostus lavoille tai pakkaussoluun suoritti Yaskawan robotti. Valmiit profiilituotteet käärittiin siis automaattisesti valmiiksi toimituskiteiksi suojakelmutuskoneella, ja kulmakappaleet ja vastaavat pinottiin lavoille.

Linjan komponentit. Tuotanto linjalla koostuu mittavan volyymin tuotteista sekä pienemmän volyymin tuotteista.

Standardoitua tuotantoa

Propria-konserni ja sen yritykset Unipro sekä Meka Pro jatkavat toimintojensa ja tuotannon kehitystyötä kasvun suunnassa.

Toiminta on sertifioitu ISO 9001 -laatustandardin ja ISO 14001 -ympäristöjärjestelmän mukaisesti. ISO 45001 -sertifikaatti edistää yrityksen työterveys- ja työturvallisuusmenetelmiä. Pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä ja niiden hyötykäytöstä huolehditaan Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kanssa solmitulla sopimuksella.

Vierailu Meka Prolla oli yksi Oulussa huhtikuulla järjestettyjen Ohutlevypäivien vierailukohteista.

Kari Harju

Meka Pro Oy

Johtotiejärjestelmät, kaapelihyllyjärjestelmät

AutomaatiolinjaPivaSystem PCC80TTi + FLW300-e + Robottisärmäys.