Proventia leikkaa jatkossa laserilla – Moottorien lämpöeristys säästää energiaa ja ympäristöä

Sähkömoottorit valtaavat alaa, mutta myös polttomoottoreita tarvitaan jatkossakin. Niiden on kuitenkin toimittava aiempaa puhtaammin. Siihen toteamukseen rakentaa toimintansa oululainen Proventia, joka valmistaa työkoneiden energiatehokkuutta parantavia ja päästöjä vähentäviä järjestelmiä sekä testausratkaisuja sähköistyvään ajoneuvoteollisuuteen.  Lämpöeristetuotantoaan yritys kehittää ja jalostaa eteenpäin jatkossa uuden laserleikkausteknologian myötä.

Proventia on kotimainen teknologiayhtiö, jonka asiakkaita ovat monet moottoreiden, ajoneuvojen ja työkoneiden valmistajat eri puolilla maailmaa.

Yritys kertoo tekevänsä töitä vihreän siirtymän eteen monella tavoin.

”Tuotteidemme avulla asiakkaamme voivat kehittää puhtaampia voimanlähteitä, ajoneuvoja ja työkoneita”, sanooProventian lämpöeristeliiketoiminnan johtaja Aaro Heilala.

Tuotteita maailmalle. Erilaisia lämpösuojia Oulussa syntyy vuosittain satoja tuhansia.

”Täytyy muistaa, että vihreä siirtymä ei liikenteessä tarkoita vain sähkömoottorien yleistymistä. Henkilöautopuolella sähköistyminen tapahtuu nyt nopeasti, mutta raskaassa liikenteessä ja työkoneissa tilanne on aivan toinen. Silti energiatehokkuus ja vähäpäästöisyys ovat tärkeitä teemoja ja tavoitteita ihan kaikkialla. Siinä kohden on meidän tonttimme.”

Järjestelmiä ajoneuvoihin ja työkoneisiin

Proventia Oy on vuonna 1994 perustettu yritys.

Proventialla on kaksi liiketoiminta-aluetta, joiden molempien ideana on ajoneuvojen ja työkoneiden vähäpäästöisyyden ja energiatehokkuuden edistäminen. Yritys kehittää ja valmistaa testausjärjestelmiäakkujen, vetypolttokennojen ja sähköisten voimalinjojen tuotekehitykseen ja testaukseen.

Toinen segmentti ovat työkoneiden energiatehokkuuden parantamiseen ja päästöjen vähentämiseen suunnitellut järjestelmät ja komponentit, joihin kuuluvat päästöjen puhdistusjärjestelmät, lämpöeristeet ja akut

Proventian palveluksessa työskentelee parisataa henkilöä Suomessa, Tšekissä ja Englannissa. Yhtiön liikevaihto oli noin 52 miljoonaa euroa vuonna 2022.

Laser Next on nopea 3D-laserkone mm. autoteollisuutta palveleviin tarpeisiin. Proventian mallissa työalue on X 3050 mm Y 1530 mm.

Työkoneteollisuudessa Proventia toimii kansainvälisten moottori- ja työkonevalmistajien tuotekehityskumppanina ja valmistajana.  Lämpöeristeet Proventia valmistaa Oulussa Nuottasaaren tehtaalla, missä on käytössä tuotantotilaa 5000 m2. Tuotannon työntekijöitä Oulussa on noin 50.

Lisäksi yritys perusti vuonna 2018 tehtaan Tšekkiin, missä työntekijöitä päälle 40 ja tuotantotilaa yhteensä 7000m2. Proventian päästöjen puhdistusjärjestelmien valmistuskapasiteetti on noin 50 000 järjestelmää vuodessa ja lämpöeristeitä yhtiö valmistaa satojatuhansia.

Energiatehokkuutta lämpöeristein

Päästöjärjestelmien, moottorikomponenttien, ja putkistojen valmistukseen liittyvät keskeisesti lämpöeristeet.

”Ne ovat varsin hyödyllisiä kapineita. Lämpöeristeet vähentävät lämpösäteilyä, mahdollistavat moottoritilojen paloturvallisen ja tehokkaan hyödyntämisen ja parantavat energiatehokkuutta ja päästöjärjestelmien optimaalista toimintaa”, eristepuolen suunnittelupäällikkö Mika Lakso sanoo.

Eristeet on tehty Oulussa, ja niitä syntyy 350 000 lämpösuojaa per vuosi. Kysyntä kuitenkin kasvaa, yritys on nyt laajentamassa myös lämpöeristetuotantoa osin Tšekkiin.

”Jatkossa lämpöeristeiden tarve lisääntyy päästöjenhallintajärjestelmissä korkeampien energiatehokkuusvaatimusten ja tiukempien päästövaatimusten myötä. Lämpöeristeitä tarvitaan myös sähköisissä työkoneissa paloteknisten vaatimusten täyttämiseksi sekä akustojen lämpötilahallintaan.”

Proventialla lämpösuojat viimeistellään eli osat rajataan muotoonsa leikkaamalla. Laserin 3D-leikkauspää mahdollistaa moninaiset muodot.

Teknologiaa leikkaustoimia tehostamaan

Kasvava kysyntä on siivittänyt lämpöeristeiden tuotannossa uusiin investointeihin.

Leikkaustöissä hyödynnetään jatkossa laserleikkausta.

”Syvävetämällä valmistetut lämpösuojat viimeistellään eli osat rajataan muotoonsa leikkaamalla. Tähän mennessä asia on hoidettu käyttämällä plasmaleikkausta, jatkossa valmistus tehdään enenevästi laserilla”, sanoo Heilala.

Prima Powerin 3D-laserleikkauskone Laser Next asennetaan yrityksen käyttöön tänä vuonna. Autoteollisuuden tarpeisiin suunniteltu ja moninaiseen muuhunkin leikkaustuotantoon soveltuva Laser Next on nopea 3D-laserkone, sitä edistävät mm. pääakselien lineaarimoottorit ja kääntöpöydän servomoottori. Laserien etu on tietenkin myös tarkkuus.

”Laserinvestoinnin myötä tuotannon nopeus kasvaa merkittävästi ja tarkkuus paranee. Juuri kustannustehokkuutta ja laatua, niitä asioita tällä investoinnilla haemme.”

Prima Powerin Laser Next -laserleikkauskoneita on saatavilla kolmena eri kokoluokkana. Mallit ovat 1530 (Tšekin tehtaalle sijoittuva Proventian kone) ja 2130 ja isoin malli 2141. Lasertehoa LN-konemalleihin voidaan valita joko on 3- tai 4 kW.

Tuotantoa kehittäen. Oikealta Mika Lakso, Aaro Heilala ja Ilkka Hunnakko Prima Powerilta.

Proventian eristetuotannon investoinnit jatkuvat automatisoinnin ja laadun jatkokehityksen merkeissä. Tuotanto Tšekissä kasvaa kysynnän myötä, mutta samalla myös kotimaan toimintoja kehitetään.

”Tehtaat palvelevat eri markkinoita. Kehitämme tuotantoa kummassakin, Tšekin tuotanto suuntaa valtaosin tehtaan lähialueille Keski-Eurooppaan.”

Kari Harju