Seco Tools on laajentanut valikoimaansa tuomalla markkinoille uuden leikkaavien jamuovaavien kierretappien tuoteperheen.
Uusi valikoima sisältää kolme suorituskykytasoa, joista voidaan valita sopiva kierretappi tiettyyn sovellukseen. Laadukkaiden perusmateriaalien, pinnoitteiden ja erityisen särmäviimeistelyn yhdistelmä mahdollistaa tarkat kierteet ja samalla ne tarjoavat erinomaisen lastunpoiston, lyhyemmät vaihtoajat ja pidemmän kestoiän.
”Uuden leikkaavien ja muovaavien kierretappien valikoiman julkistamisen myötä tarjoamme asiakkaillemme kokonaisvaltaisen ratkaisun kilpailukykyisin hinnoin”, sanoo Seco Toolsin globaali tuotepäällikkö Radoslaw Zdanowski.
Suorituskykyä ja kustannustehokkuutta
Kolmea suorituskykytasoa edustavat kierteittävät tapit T32 ja T34 sekä muovaavat tapit T33. Perustasoon T32 kuuluvat yleiskäyttöiset tapit. Toinen, keskitasoinen T34-sarja koostuu tehokkaista kierretapeista, jotka toimivat hyvin eri materiaaleissa, jolloin ne sopivat laajan valikoiman piensarjatuotantoon, joissa osat ja materiaalit muuttuvat jatkuvasti. Huippuluokan suorituskykyä tarjoavat materiaalikohtaiset leikkaavat ja muovaavat kierretapit, jotka on optimoitu esimerkiksi teräkselle ja muille edistyksellisille
DMG Mori asentaa aurinkosähköjärjestelmän Japanin Mien prefektuurissa sijaitsevan Igan tuotantolaitosten katoille. Iga on DMG Mori -konsernin suurin tuotantoalue. Järjestelmä kattaa 130 000 m2:n kattopinta-alan ja 13 400 kW:n kapasiteetin, ja siitä tulee suurin Japanissa koskaan rakennettu aurinkosähkön tuotantojärjestelmä.
Ensimmäisen aurinkopaneelierän rakentaminen alkoi elokuussa 2022 ja se alkoi tuottaa 5 400 kW tehoa tämän vuoden helmikuun alussa.
Nykyinen paneelikoko tuottaa kuusi miljoonaa kWh vuodessa, mikä kattaa n. 13 prosenttia Igan tuotantolaitosten vuotuisesta sähköntarpeesta.
Toinen aurinkopaneelierä valmistuu ensi vuonna ja alkaa tuottaa 5 200 kW (5,2 MW) helmikuusta 2024 alkaen. Kolmas erä käynnistyy joulukuuhun 2024 mennessä ja tuottaa 2 800 kW (2,8 MW) lisätehoa yhteensä noin 2,8 MW. 13 400 kW (13,4 MW).
Kolmannen erän jälkeen täydellinen aurinkosähköjärjestelmä tuottaa 14 miljoonaa kWh (14 000 MWh) vuodessa, mikä kattaa noin 30 prosenttia Igan vuotuisesta sähköntarpeesta.
Monia hyötyjä
Aurinkosähkön tuotantojärjestelmä on PPA2 On site, minkä toimittaa TESS Engineering Co., Ltd. (Yodogawa-ku, Osaka).
PPA (Power Purchase Agreement) on sopimusmuoto, jossa sähkönkuluttajat ostavat uusiutuvaa energiaa suoraan sähköntuottajilta. On-site PPA-malli on liiketoimintamalli, jossa sähköntuotantolaitos asennetaan asiakkaan tiloihin tai katolle ja siellä tuotettu sähkö myydään asiakkaalle.
Kaikki tuotettu sähkö käytetään Iga Campuksella omaan kulutukseen, mikä vähentää tuotantolaitoksen CO2-päästöjä noin 5300 tonnia vuodessa. Asentamalla aurinkoenergian tuotantojärjestelmiä DMG Mori toteaa pystyvänsä varmistamaan vakaan sähkön saannin pitkällä aikavälillä, välttämään markkinoiden vaihtelut ja polttoaineen toimitusongelmat ja vahvistamaan liiketoimintansa joustavuutta ja vähentämään CO2-päästöjä uusiutuvan energian avulla.
Koko tuotanto hiilineutraalia
DMG Mori ilmoittaa tukevansa erilaisia ponnisteluja kohti hiilineutraalia, kierrätykseen suuntautunutta ja kestävää yhteiskuntaa. Uusiutuvan energian alalla DMG Mori käyttää jo hiilidioksidivapaata sähköä kaikilla toimipaikoillaan Japanissa.
Toukokuusta 2022 lähtien Igassa on käytössä toiminnassa vasta rakennettu biomassalaitos, joka käyttää haketta polttoaineena hiilineutraalissa sähköntuotannossa. Toinen aurinkoenergian tuotantojärjestelmä on ollut toiminnassa DMG MORI:n Davisin tehtaalla Kaliforniassa Yhdysvalloissa marraskuusta 2022 lähtien, ja helmikuusta 2025 lähtien Nara Campus alkaa myös tuottaa aurinkosähköä.
Lisäksi DMG Mori kompensoi myös CO2-päästöjä, joita ei voida vähentää omin voimin investoimalla kansainvälisesti tunnustettuihin kestävän ilmastonsuojeluprojekteihin. Vuodesta 2021 lähtien DMG Morin koko tuotanto osien hankinnasta tuotetoimitukseen on ollut täysin hiilineutraalia. Nykyään kaikki DMG Mori -koneet toimitetaan GREENMACHINE-merkillä.
DMG Mori jatkaa uusiutuvan energian käytön laajentamista nopeuttaakseen hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja edistääkseen hiilineutraalin yhteiskunnan toteutumista.
Öljysumu-, öljysavu- ja pölysuodattimien toimittaja Absolent vahvistaa tuotevalikoimaansa. A.erity on valmistajan teollisiin prosesseihin tarkoitettu suodatinyksikköuutuus.
A.erity on Absolentin mukaan kehitetty yhteistyössä asiakkaiden kanssa mahdollistamaan aiempaa turvallisempi työympäristö älykkäällä ratkaisulla, mikä optimoi energiankulutusta ja minimoi CO2 -jalanjälkeä. Keskeisiä huomioitavia seikkoja olleet mm. käyttöajan varmistamiseen, energiatehokkuuteen ja skaalautuvuuteen liittyvät tarpeet.
Kaikki yksiköt on varustettu EcoDrivella, IE5-luokan EC-moottorilla, mikä vähentää energiankulutusta ja tekee yksikön käytöstä turvallista. EcoDrive toimii optimaalisella nopeudella ja mahdollistaa tasaisen, turvallisen ja energiatehokkaan ilmansuodatusprosessin.
A.erity on suojattu IoT-ratkaisu, joten suodatinyksiköitä ja työympäristöä voidaan hallita käyttäjäystävällisen käyttöohjaimen kautta. Sen kautta mahdollistuu tehokas ilmanlaadun seuranta ja myös tehokas huollon suunnittelu.
Absolentin suodattimissa on ainutlaatuinen kuitumateriaalien koostumus patentoidulla itsetyhjentävällä Catch & Release -toiminnolla. Talteen otettu öljy voidaan käyttää uudelleen tai kierrättää. Viimeinen vaihe on HEPA H13 -suodatin, joka jättää ilman 99,95 % vapaaksi haitallisista hiukkasista.
A.erity voidaan muokata ja skaalata toimitilojen, koneiden ja olosuhteiden mukaan. Ilmavirrasta ja hiukkaskuormasta riippuen yksikköä voidaan mukauttaa ja muuntaa – 500 m3/h – 40 000 m3/h ilmavirralla ja hiukkaskuormalla 70 mg/m2 aina 10 mg/m2:aan. Joustava muotoilu helpottaa päivittämistä. Absolentin Suomen jälleenmyyjä on MTC Flextek Oy Ab.
YCM on esitellyt uusia konemalleja ja automaatiojärjestelmiä. Valmistajan uutuuksiin kuuluu mm. aluksi kahdella mallilla lanseerattu pystykaraisten koneistuskeskusten T-sarja.
YCM:llä on vahva oma kehitystyö ja valmistaja esitteli uusia konemallejaan viimeksi Taiwanin TIMTOS-tapahtumassa, missä esillä oli useita lanseerauksia.
Suomen markkinoille valmistajan kiinnostava uutuus on mm. uusi pystykaraisten koneiden T-sarja.
Aluksi uudesta sarjasta esiteltiin T-11 ja T-13 mallit, jotka ovat jo myynnissä ja saatavilla. Myöhemmin sarjaan on luvassa myös isompia malleja.
T-sarjan rungossa X-liike on alimmaisena.
Jäykkä rakenne, jossa X-liike alimmaisena
Uuden T-sarjan koneissa on jäykkä ja toimintoja tukeva ”käännetty” Y-muotoinen rakenne, mikä on koneistustarkkuuden perusta. Koneiden kaikki akselit on varustettu leveillä lineaarisilla rullajohteilla.
TV-sarjasta on tuttu YCM:n patentoima runko rakenne, jossa X-liike on alimpana takaa, ettei pöytä voi ikinä roikkua päistään.
Koneet on varustettu hyvin lämpöeristetyllä IDD-karalla, mikä mahdollistaa lähes värinättömän koneistuksen. Koko kone voidaan pakata konttiin rahtikustannusten säästämiseksi.
Koneet ovat ISO14955-sertifioituja.
T-11 Mallissa X/Y/Z liikkeet 1100 / 635 / 630 mm. Pöydän koko 1,300 x 635 mm.
Kookkaammassa T-13 mallissa X/Y/Z-liikkeet ovat 1,300 / 680 / 630 mm. Koneen pöytäkoko on 1,500 x680 mm. T-13 mallissa on Y-liikkeellä neljä rullajohdetta.
Koneisiin saatavilla erittäin voimakkaat karat 6000 1/min kara, kartio BBT50, teho 30 kW (567,8 Nm). 10 000 1/min 48kW (222,8 Nm). Koneen työkalumakasiini on 24, 32 tai 40-paikkainen, ohjaus koneessa on MXP-300FB+.
Myös 5-akselisena
Viisiakselissa T 11-mallissa X/Y/Z-liikkeet ovat 500/600/550 mm, A/C +120°~ -120°/ 360°. Pöytäkoko on ø450 mm.
Kone on varustettu 24 000 1/min suurnopeuskaralla, kartio HSKA63, teho 22.5 kW. Koneen työkalumakasiini on 40-paikkainen, ohjaus koneessa on Heidenhain TNC7.
YCM on taiwanilainen, yli 60-vuotiset valmistusperinteet omaava työstökonevalmistaja, mikä valmistaa mm. vaaka- ja pystykaraisia työstökeskuksia sorveja ja isoja portaalikoneita.
Yritys panostaa vahvasti tuotekehitykseen ja sillä on mm. oma valimo.
Nykyisin YCM:n tuotevalikoimaan kuuluu yli 70 eri konemallia, joissa on otettu huomioon eri teollisuudenalojen erityisvaatimukset. YCM:n Suomen edustaja on Makrum.
Sähkömoottorit valtaavat alaa, mutta myös polttomoottoreita tarvitaan jatkossakin. Niiden on kuitenkin toimittava aiempaa puhtaammin. Siihen toteamukseen rakentaa toimintansa oululainen Proventia, joka valmistaa työkoneiden energiatehokkuutta parantavia ja päästöjä vähentäviä järjestelmiä sekä testausratkaisuja sähköistyvään ajoneuvoteollisuuteen. Lämpöeristetuotantoaan yritys kehittää ja jalostaa eteenpäin jatkossa uuden laserleikkausteknologian myötä.
Proventia on kotimainen teknologiayhtiö, jonka asiakkaita ovat monet moottoreiden, ajoneuvojen ja työkoneiden valmistajat eri puolilla maailmaa.
Yritys kertoo tekevänsä töitä vihreän siirtymän eteen monella tavoin.
”Tuotteidemme avulla asiakkaamme voivat kehittää puhtaampia voimanlähteitä, ajoneuvoja ja työkoneita”, sanooProventian lämpöeristeliiketoiminnan johtaja Aaro Heilala.
Tuotteita maailmalle. Erilaisia lämpösuojia Oulussa syntyy vuosittain satoja tuhansia.
”Täytyy muistaa, että vihreä siirtymä ei liikenteessä tarkoita vain sähkömoottorien yleistymistä. Henkilöautopuolella sähköistyminen tapahtuu nyt nopeasti, mutta raskaassa liikenteessä ja työkoneissa tilanne on aivan toinen. Silti energiatehokkuus ja vähäpäästöisyys ovat tärkeitä teemoja ja tavoitteita ihan kaikkialla. Siinä kohden on meidän tonttimme.”
Järjestelmiä ajoneuvoihin ja työkoneisiin
Proventia Oy on vuonna 1994 perustettu yritys.
Proventialla on kaksi liiketoiminta-aluetta, joiden molempien ideana on ajoneuvojen ja työkoneiden vähäpäästöisyyden ja energiatehokkuuden edistäminen. Yritys kehittää ja valmistaa testausjärjestelmiäakkujen, vetypolttokennojen ja sähköisten voimalinjojen tuotekehitykseen ja testaukseen.
Toinen segmentti ovat työkoneiden energiatehokkuuden parantamiseen ja päästöjen vähentämiseen suunnitellut järjestelmät ja komponentit, joihin kuuluvat päästöjen puhdistusjärjestelmät, lämpöeristeet ja akut
Proventian palveluksessa työskentelee parisataa henkilöä Suomessa, Tšekissä ja Englannissa. Yhtiön liikevaihto oli noin 52 miljoonaa euroa vuonna 2022.
Laser Next on nopea 3D-laserkone mm. autoteollisuutta palveleviin tarpeisiin. Proventian mallissa työalue on X 3050 mm Y 1530 mm.
Työkoneteollisuudessa Proventia toimii kansainvälisten moottori- ja työkonevalmistajien tuotekehityskumppanina ja valmistajana. Lämpöeristeet Proventia valmistaa Oulussa Nuottasaaren tehtaalla, missä on käytössä tuotantotilaa 5000 m2. Tuotannon työntekijöitä Oulussa on noin 50.
Lisäksi yritys perusti vuonna 2018 tehtaan Tšekkiin, missä työntekijöitä päälle 40 ja tuotantotilaa yhteensä 7000m2. Proventian päästöjen puhdistusjärjestelmien valmistuskapasiteetti on noin 50 000 järjestelmää vuodessa ja lämpöeristeitä yhtiö valmistaa satojatuhansia.
Energiatehokkuutta lämpöeristein
Päästöjärjestelmien, moottorikomponenttien, ja putkistojen valmistukseen liittyvät keskeisesti lämpöeristeet.
”Ne ovat varsin hyödyllisiä kapineita. Lämpöeristeet vähentävät lämpösäteilyä, mahdollistavat moottoritilojen paloturvallisen ja tehokkaan hyödyntämisen ja parantavat energiatehokkuutta ja päästöjärjestelmien optimaalista toimintaa”, eristepuolen suunnittelupäällikkö Mika Lakso sanoo.
Eristeet on tehty Oulussa, ja niitä syntyy 350 000 lämpösuojaa per vuosi. Kysyntä kuitenkin kasvaa, yritys on nyt laajentamassa myös lämpöeristetuotantoa osin Tšekkiin.
”Jatkossa lämpöeristeiden tarve lisääntyy päästöjenhallintajärjestelmissä korkeampien energiatehokkuusvaatimusten ja tiukempien päästövaatimusten myötä. Lämpöeristeitä tarvitaan myös sähköisissä työkoneissa paloteknisten vaatimusten täyttämiseksi sekä akustojen lämpötilahallintaan.”
Proventialla lämpösuojat viimeistellään eli osat rajataan muotoonsa leikkaamalla. Laserin 3D-leikkauspää mahdollistaa moninaiset muodot.
Teknologiaa leikkaustoimia tehostamaan
Kasvava kysyntä on siivittänyt lämpöeristeiden tuotannossa uusiin investointeihin.
”Syvävetämällä valmistetut lämpösuojat viimeistellään eli osat rajataan muotoonsa leikkaamalla. Tähän mennessä asia on hoidettu käyttämällä plasmaleikkausta, jatkossa valmistus tehdään enenevästi laserilla”, sanoo Heilala.
Prima Powerin 3D-laserleikkauskone Laser Next asennetaan yrityksen käyttöön tänä vuonna. Autoteollisuuden tarpeisiin suunniteltu ja moninaiseen muuhunkin leikkaustuotantoon soveltuva Laser Next on nopea 3D-laserkone, sitä edistävät mm. pääakselien lineaarimoottorit ja kääntöpöydän servomoottori. Laserien etu on tietenkin myös tarkkuus.
”Laserinvestoinnin myötä tuotannon nopeus kasvaa merkittävästi ja tarkkuus paranee. Juuri kustannustehokkuutta ja laatua, niitä asioita tällä investoinnilla haemme.”
Prima Powerin Laser Next -laserleikkauskoneita on saatavilla kolmena eri kokoluokkana. Mallit ovat 1530 (Tšekin tehtaalle sijoittuva Proventian kone) ja 2130 ja isoin malli 2141. Lasertehoa LN-konemalleihin voidaan valita joko on 3- tai 4 kW.
Tuotantoa kehittäen. Oikealta Mika Lakso, Aaro Heilala ja Ilkka Hunnakko Prima Powerilta.
Proventian eristetuotannon investoinnit jatkuvat automatisoinnin ja laadun jatkokehityksen merkeissä. Tuotanto Tšekissä kasvaa kysynnän myötä, mutta samalla myös kotimaan toimintoja kehitetään.
”Tehtaat palvelevat eri markkinoita. Kehitämme tuotantoa kummassakin, Tšekin tuotanto suuntaa valtaosin tehtaan lähialueille Keski-Eurooppaan.”
SOP-Metal on vahvistanut alumiini ja kupariprofiileiden koneistuskapasiteettiaan.
5-akselisen profiilintyöstökeskus kaksinkertaistaa SOP-Metalin kyvyn työstää tanko- ja lattalevytuotteita.
”Tilauskantamme on ollut jo jonkin aikaa sellaisella tasolla, että lisäkapasiteetti on tervetullut uutinen. Uuden koneen myötä voimme ajaa tuotteita nyt kahdella tehokkaalla profiilintyöstökeskuksella”, SOP-Metalin tuotantopäällikkö Jarkko Jämsä sanoo.
Jämsän mukaan uudella keskuksella voidaan tehdä samat toiminnot kuin yrityksen aiemmallakin profiilintyöstökeskuksella, jyrsiä, porata, kierteittää, jyrsiä kierteitä sekä sahata.
Uusi kone työstää tankoja ja lattoja aina 10 300 mm:n pituuksiin saakka.
Syöttö on automaattinen lyhyiden kappaleiden sahauksessa ja tarraimia on käytössä runsaasti tuotteen vakauttamiseksi koneistuksen aikana.
Koneessa on mukana myös 3D-mittaussensori tarkkaan mittaamiseen ja EluCloud toiminto koneen tuotannon seurantaan ja analysointiin.
Kookas Elumatec-profiilintyöstökeskus tuo kapasiteettia, laajentaa palveluvalikoimaa ja tehostaa koko tuotantoprosessia, sanoo Jarkko Jämsä.
Kapasiteettia ja tehostusta tuotantoon
”Vaikka lisäkapasiteetin tarve oli ensisijainen syy investoinnille, uusi kone laajentaa palveluvalikoimaamme, parantaa laatua sekä tehostaan koko tuotantoprosessiamme”, Jämsä tiivistää.
SOP-Metal Oy valmistaa virtakiskoja sekä muita korkeaa materiaaliosaamista vaativia alihankintatuotteita muun muassa sähkö- ja energiateollisuudelle. Yritys hallitsee myös sähkövirtausten johtamisen sekä niiden eristämisen aina suunnittelusta komponenttien valmistukseen asti.
Lisäksi SOP-Metal valmistaa erilaisia rakenteita sekä teräksestä että ruostumattomasta teräksestä.
Teknologiateollisuus ry:n Ohutlevytuotteet-toimialaryhmä järjestää vuosittain Ohutlevypäivät. Tänä vuonna ajankohtaistapahtuma pidettiin huhtikuulla Oulussa.
Päivien tarkoituksena on esitellä ohutlevytuotteiden käyttökohteita, valmistusmenetelmiä ja näihin liittyviä ajankohtaisia asioita sekä tulevaisuuden näkymiä. Päivien ohjelma sisältää myös yritysvierailuja. Päivät on suunnattu ohutlevytuotteiden suunnittelusta, valmistuksesta ja käytöstä sekä opetustoimesta vastaaville henkilöille sekä muille ohutlevytuotteita käyttävien loppuvalmistajien ja alihankintateollisuuden ammattilaisille. Tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua ohutlevyalalla toimivien yritysten ja oppilaitosten edustajiin, solmia uusia sekä vahvistaa vanhoja kontakteja asiakkaiden, toimittajien ja yhteistyökumppaneiden kesken.
Teknologiateollisuuden Petteri Rautaporras analysoi laajemmin teknologiateollisuuden tilannetta ja näkymiä
Tasaantuvaa suhdannepuolella
Tänä vuonna tapahtuma pidettiin Oulun Ammattikorkeakoululla ja kokonaisuuteen kuului monipuolista esitysantia sekä vierailuja yrityksiin osallistujien mielenkiinnon mukaan.
Oulun AMK:lle sijoittuneen tapahtuman isäntänä toimi, tapahtuman avasi TKI-päällikkö Rauno Toppila ja Oulun AMK:n toimintaa TKI-päällikkö VilleIsoherranen Ville, yksikönjohtaja, Tekniikka ja luonnonvara-ala, yhteiset.
Reetta Luomanpää kertoi ajankohtaiskuulumisia alan suhdannekyselyn pohjalta. Ajankohtaisesityksessään Teknologiateollisuuden Petteri Rautaporras analysoi laajemmin teknologiateollisuuden tilannetta ja näkymiä.
Suhdannetilanne edelleen hieman heikentynyt, mutta tilanne on kuitenkin tasaantumassa ja viime aikoina odotukset ovat nyt hieman kohentuneet.
”Yskähdys taloudessa on toistaiseksi jäänyt pelättyä pienenemmäksi ja viime talvi meni taloudessa paremmin kuin ennakkoon pelättiin”, totesi Rautaporras.
Muokkauslujasta ruostumattomasta teräksestä toteutetun ralliauton prototyypin rungon suunnittelusta ja valmistusprojektista kertoi kuulijoille projektipäällikkö Terho Iso-Junno, Oulun yliopisto
Jatkolle haasteita silti on, mm Saksan talouden tila Euroopassa ja kuluttajien alhainen luottamus talouteensa, mutta liikaan synkkyyteen ei pitkällä tähtäimellä kuitenkaan ole aihetta.
”Monet trendit tukevat sitä, että suomalainen teknologiateollisuus pärjää jatkossa. Niitä trendejä ovat mm. vihreän siirtymä, energiakehitys, Naton mukanaan tuomat uudet mahdollisuudet sekä kansainvälisen epävarmuuden aiheuttama kehitys, jonka myötä työtä palaa takaisin Suomeen. Se on myönteinen seikka kotimaan teollisuudelle”, totesi Rautaporras.
Monipuolista esitelmäantia
Muuta ensimmäisen päivän antia olivat ympäristönvaikutusten huomioiminen tuotannonohjauksessa, mistä kertoi professori Jari Larkiola, Oulun yliopistosta.
Finnish Advanced Manufacturing Network (FAMN) toiminnasta kertoivat Disruptive Renewal Officer Antti Karjaluoto ja Senior Ecosystem Lead Kari Muranen, DIMECC Oy:stä.
DIMECC on yhteistyöalustayhtiö, joka edistää ja tukee yrityksiä digitaalisessa muutoksessa.
FAMN on yksi yhteistyöverkostoista. Yksi kiintoisa ensimmäisessä päivässä oli myös esitys EAKR-rahoitteisen ULTRA-projektin yhteydessä ideoidusta ralliauton prototyypin rungon suunnittelusta ja valmistuksesta, mikä toteutettiin muokkauslujasta ruostumattomasta teräksestä. Projektista kertoi kuulijoille projektipäällikkö Terho Iso-Junno, Oulun yliopisto – Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT).
Toisen päivän ohjelmaan kuuluivat alustukset teemasta Hankkeiden yritysyhteistyö ja hitsausrobotit (DI, Projektipäällikkö Vesa Rahkolin, OAMK), Outokummun Green Circle (vastuullisuusjohtaja, BL Stainless Europe Petri Mure, Outokumpu Stainless Oy), OEE tuotannon tehokkuuden mittaamisessa (Director, Customer Relations Mikko Tervala, Pinja Oy) sekä Kasvutarina-teeman alla pidetty Probot Oy:n ja Cajo Technologies Oy:n Matti Tikanmäen ja Janne Mäkelän yhteispuheenvuoro.
Plootu kamiinakampanjalle
Tilaisuudessa jaettiin myös toimialaryhmän hallituksen Plootu-huomionosoitus, sen sai keväällä mittavaksi kasvaneen ja myös mediassa kovasti huomiot saaneen Ukrainaan menneiden kamiinoiden valmistuskampanjan aloittanut LUT. Palkinnon jakoi toimialaryhmän hallituksen varapuheenjohtaja Elina Kuusisto, Arubis Finland Oy.
Alkuaan tavoitteena ali tehdä 105 kamiinaa talvisodan päivien ja Suomen itsenäisyyden 105-vuotisjuhlan kunniaksi, mutta lopulta kamiinoita valmistettiin eri puolilla Suomea yli 5000 kappaletta, ja kamiinoita meni Ukrainan lisäksi myös Turkin maanjäristysalueelle, tiivisti vastauspuheenvuorossaan professori Juha Varis.
Tilaisuuden yhteydessä ja tutustumista alan toimijoiden näyttelyn tarjontaan ja Oulun AMK/YO laboratorioiden toimintaan.
Ohutlevypäivien yritysvierailujen kohteet olivat Nestor Cables Oy, Meka Pro Oy, Cajo Technologies sekä Nordic Tank Oy. Ohutlevypäivien aikana pidettiin myös toimialaryhmän vuosikokous.
Seuraava eli ensi vuoden 2024 Ohutlevypäivät -kokonaisuus on suunnitelmissa Seinäjoelle.
Alikon tuotepaletti vahvistuu. Cutlite Penta-tasokuitulaserit ovat uutta tuotetarjontaa, ensimmäiset koneet suomalaisasiakkaille ovat toimituksessa.
Kotimainen Aliko valmistaa särmäyspuristimia, särmäyspuristinten työkaluja sekä työkalujärjestelmiä. Lisäksi Aliko on toiminut Suomessa pitkään saksalaisen konemerkin Messerin edustajana, Messerin tuotteita ovat plasma-, kaasu- ja laserleikkauskoneet.
Alikon laserleikkauskoneiden valikoimaan kuuluu uutuutena nyt myös Cutlite Penta, uusi merkki Suomen markkinoilla, mutta tuttu monille esimerkiksi Saksassa messumatkoilla käyneille. Cutlite Penta esitteli tuotteitaan mm. syksyn EuroBlechissä.
Kokoa, tehoa, viistepäämahdollisuus
Cutlite Penta valmistaa kuitulasereita useina eri sarjoina. Ohjelmassa ovat niin taso- kuin putkilaseritkin. Aliko aloittaa tasolasereista.
”Olemme jonkin aikaa etsineet sopivaa vahvistusta tasolaserleikkauskoneiden segmenttiin. Kysyntää asiakkaiden taholta on ollut erityisesti tehokkaista lasereista viisteominaisuudella, ja niihin meillä ei tähän saakka ole oikein ollut tarjontaa. Cutlite Pentan koneet paikkaavat tilanteen, ne sopivat pajoille hyvin vaikkapa isojen Aliko-särmäyspuristimien kaveriksi”, kertoo Alikon toimitusjohtaja Stanislav Demin.
Koneet täydentävät Alikon tarjontaa ja sopivat pajoille vaikkapa isojen Aliko-särmäyspuristimien kaveriksi. Kuvassa SP8000-1000 Giant työkalumakasiinilla.
Uuden tulokkaan etuja ovat Deminin mukaan kokoluokan ohella koneiden tehot ja leikkausominaisuudet.
”Mallisto on laaja ja koneet voidaan räätälöidä vaikkapa pöydiltään tarpeeseen sopivaksi. Resonaattoritehoja on tarjolla 40 kW:iin saakka, ja yksi erityinen etu on, että koneet voidaan varustaa suoraleikkauspään lisäksi vaihtoehtoisesti myös viistepäällä. Näin ne voivat tarjota kiinnostavan vaihtoehdon myös plasmaleikkauskoneille vahvempien levymateriaalin käsittelyssä”, kertoo Demin.
Omaa suunnittelua ja valmistusta
Vuonna 1992 perustettu Cutlite Penta on osa italialaista El.En Groupia, se keskittyy kokonaisuudessaan kuitulaserleikkauskoneiden suunnitteluun ja valmistukseen.
Koneiden komponentit valmistaja tekee itse tai ne tulevat alan keskeisiltä toimijoilta, esimerkiksi laserlähteissä keskeinen kumppani on IPG. Koneet kootaan kolmella Italian tehtaalla ja myydään Italiaan, Saksaan, Ranskaan, Etelä-Amerikkaan saakka.
”Koneissa pöytärakenne on vankka ja hyvin suojattu suuria leikkaustehoja silmällä pitäen, pikaliikkeitä vauhdittavat lineaarimoottorit. Pöydän vaihtoautomaation on tukevarakenteinen ja nopea, ja myös automatisointiin levynkäsittelylaittein on mahdollisuus”, sanoo Demin.
Alikon tarjonnassa Cutlite Pentan paletista korostuu valmistajan ns. Plus-kuitulaserleikkauskonesarja. Teholähteet näihin koneisiin ovat valittavissa 2-40 kW:n väliltä ja pöytäkoot vastaavasti 1500×3000 mm:stä 3500 x 15 000 mm:iin. Koneet voidaan varustaa joko valmistajan Evo 3 -autofocus- tai ± 45° viistepäällä. Mm. suuttimenvaihtoautomaatio kuuluu optiomahdollisuuksiin.
Deminin mukaan koneet toimitetaan jatkossa Suomeen Alikon väreissä, ellei asiakas halua räätälöidä vaikkapa oman yhtiön värimaailmaan sopivaksi. Tuki ja huollot tulevat alkuun tehtaalta, jatkossa huoltoja varten Aliko kehittää omaa kapasiteettia.
Cutlite Pentan laserit toimitetaan jatkossa Suomeen Alikon väreissä. Ne voidaan räätälöidä myös muihin väreihin, kuten asiakkaan oman yhtiön värimaailmaan sopivaksi.
Ensimmäinen 30kW Cutlite Penta-laser asennetaan suomalaisasiakkaalle kesällä. Toinenkin on parhaillaan toimituksessa. Vuoden vaihteessa toimitettava viistelaser tulee olemaan Suomen suurin kuitulaser 3500 x 13 000mm leikkausalalla.
”Toimitusajat ovat nykyhaasteisiin suhteutettuna hyvinkin kohtuullisia. Vakiokokoluokan koneissa muutamista kuukausista puhutaan ”, sanoo Demin.
Panostus vientiin ja tuotekehitykseen
Cutlite Pentan laserit vahvistavat Alikon tuotetarjontaa, ja myös Messerin laserit pysyvät paletissa. Myös särmärien osalta jatketaan tutuilla linjoilla, tuotekehitystä tehdään.
Kysyntä Alikolla on Stanislav Deminin mukaan ollut alkuvuonna myönteistä. Kotimaan myynnin lisäksi yritys on uusia vientimarkkinoita Puolan, Tsekin ja Slovakian suunnalla. Ensimmäiset koneet sille suunnalle on nyt myyty.
”Tuotepalettimme osalta olemme vahvistaneet viime aikoina myös työkalu- ja oheislaitetarjontaamme. Uusia lanseerauksia näille alueille on luvassa jatkossakin”, toteaa Stanislav Demin.
Ama-Prom Finland järjesti konenäyttelytapahtuman toimitiloissaan Salossa toukokuun alussa. Esillä oli uutta Amadan laserleikkaus- ja särmäysteknologiaa, REGIUS AJ-kuitulaser ja uuden HRB-sarjan malli 100.3. Samassa yhteydessä Ama-Prom juhlisti toimintansa kolmeakymmentä vuotta.
Amadan levytyökoneisin ja työkaluihin, huoltoihin ja varaosiin keskittyvän Ama-Promin konetapahtumilla on pitkä perinne, mutta pari viime vuotta tapahtumissa on ollut taukoa. Näitä pandemiavuosia on vietetty.
REGIUS AJ-malleissa mukana on useita erilaisia avainteknologioita, kuten älykäs leikkuupään hallintajärjestelmä, Laser Integration -järjestelmä ja Variable Beam Control
Nyt tapahtuma pidettiin ensi kerran kevään 2020 jälkeen, ja mielenkiintoiset koneet tapahtumassa olivatkin esillä, REGIUS AJ sekä uuden HRB-sarjan särmäyspuristin.
Samalla yritys juhlisti toimintansa komeaa taivalta, yritys täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Yrityksen perustajiin kuuluva ja samalla pitkäaikainen toimitusjohtaja Syuichi Yonemoto kertasikin puheessaan yrityksen alkutaipaletta ja kiitteli samalla asiakkaita.
”Kiitos asiakkaillemme, he ovat luottamuksellaan tämän pitkän toiminnan mahdollistaneet”, tiivisti Yonemoto. Amada Scandinavian vientijohtaja John Wallace onnitteli Ama-Promia ja kertoi samalla Amadan uutuuksista ja tilainvestoinneista.
REGIUS AJ on Amadan laserleikkauskoneiden lippulaivamalli. Esittelyssä olleen 12 kW:n REGIUS 3015 AJ:n uusi omistaja on Laser-Aitta, toimitusjohtaja Jani Tamminen oli mukana Ama-Promin konepäivillä.
Lippulaivalaser
Uudet Amada-koneet esiteltiin näyttelyssä sekä alustuksin että demoin.
Ensiksi tarkastelussa oli REGIUS 3015 AJ 12 kW, Amadan lasereiden lippulaivamalli, missä mukana on useita avainteknologioita. Sellainen on mm. älykäs leikkuupään hallintajärjestelmä.
Laser Integration -järjestelmä sisältää puolestaan useita eri ominaisuuksia, jotka lyhentävät asennusaikoja ja parantavat leikkauslaatua. Järjestelmä tarkkailee itsenäisesti mm. suuttimen kuntoa, lävistyksen tunkeutumaa ja suojalasin puhtautta, sädettä ja leikkausolosuhteita sekä tekee säteen keskityksen automaattisesti. REGIUS AJ pyrkii näiden ominaisuuksien ansiosta palautumaan törmäyksestä automaattisesti, jatkaen leikkausta ilman operaattorin tarvetta.
HRB 1003-särmäyspuristin esiteltiin tapahtumassa uudella runkoratkaisulla ja AMNC 3i-ohjauksella varustettuna.
REGIUS- koneissa on mukana myös Amadan Variable Beam Control, mikä luo automaattisesti optimaalisen säteen muodon eri materiaalille ja paksuuksille. Tämä takaa korkean laadun, nopean ja luotettavan leikkuun laajalle materiaalikirjolle yhdellä ja samalla linssillä.
Kone on aiemmin ollut saatavana enimmillään 9 kW:n tehoin, syksyn EuroBLECHissä esiteltiin 12 kW:n teholuokka. Ohjaus uudessa 12 kW:n mallissa on uuden sukupolven AMNC 4ie.
Konenäyttelyssä esillä ollut 12 kW:n REGIUS AJ on Laser-Aitta Oy:n uusi investointi.
Konetta esitteli tapahtumassa tekninen myyntipäällikkö Harri Aaltonen.
Ama-Prom Finland Oy:n myyntipäällikkö Ville Lipponen toimi konetapahtuman isäntänä ja esitteli tapahtumassa HRB-särmäyspuristimen ominaisuuksia ja toimintaa.
HRB 1003-sämäyspuristin
Toinen kiintoisa uutuuskone tapahtumassa oli HRB 1003-särmäyspuristin HFE 3i:n uudella runkoratkaisulla ja AMNC 3i-ohjauksella varustettuna.
Uutuutena HRB-sarjan koneista löytyy myös automaattisesti toimiva ja tarkkuutta parantava mekaaninen bombeeraus, joka on optiona 50t – 100t koneissa ja vakiovarusteena tätä isommissa koneissa.
HRB-sarjaan on saatavissa useita uusia työtä helpottavia lisävarusteita sekä etäohjelmointijärjestelmiä. Mallisto on saatavissa kokoluokissa 50t 2m – 220t 4m. Koneet ovat 8-akselisia. Vakiovarusteina ovat mm. C-runko, automaattinen koneohjattu bombeeraus, käsipyörä, AMNC 3i -multimediaohjaus ja vaihtoehtoinen Lite -ohjaus, invertteri, S-Grip -yläteräpitimet, Digipro -kulmanmittauslaite, automaattinen Akas -laserturvalaite, LED-valo ja työkalunavigaattori. Konetta esitteli tapahtumassa myyntipäällikkö Ville Lipponen. Esittelyssä olleen koneen uusi omistaja on Brione Oy.
Ama Prom Finlandin konepäiville osallistui kahden aktiivipäivän aikana sata Amadan ajankohtaisesta levytyötekniikasta kiinnostunutta.
Ama-Prom 30 vuotta. Yksi yrityksen perustajista, pitkäaikainen toimitusjohtaja Syuichi Yonemoto kertasi kotinäyttelyn puheessaan yrityksen alkutaipaletta ja kiitteli samalla asiakkaita luottamuksesta ja yhteistyöstä vuosien mittaan.
Ama-Prom 30 vuotta
Japanilaisen levykonevalmistajan Amadan koneita on tuotu Suomeen 1980-luvulta lähtien.
Maahantuojia olivat ensin Sähkölähteenmäki, sittemmin Teollisuustekniikka.
Amadan maahantuojaksi perustettiin Ama-Prom Oy tammikuussa 1993.
Nykyisin Ama-Prom Oy:n liiketoimintaa jatkaa tytäryhtiö Ama-Prom Finland Oy, mikä aloitti helmikuussa 2007.
Yrityksen perustajiin kuuluva Syuichi Yonemoto on Ama-Prom Oy:n pitkäaikainen toimitusjohtaja.
Ama-Prom Finland Oy työllistää 15 henkilöä ja sen toimintaan kuuluvat Amada-koneratkaisut, oheislaitteet, automaatiot, ohjelmistot, työkalut sekä huolto-, korjaus- ja koulutuspalvelut.
Suomen markkinoilla Amada on vahva merkki mm. särmäyspuristimissa, levytyökoneiden osalta viime vuosia on luonnehtinut siirtymä levytyökeskuksista kuitulasereihin. Amadan levytyökoneita Suomeen on asennettu vuosien mittaan kaikkiaan yli 3000.
Kun Nivalassa toimiva sopimusvalmistaja Mansco Oy vahvisti sorvauskapasiteettiaan investoimalla Emcon kolmannen sukupolven HYPERTURN 45-sorvauskeskukseen, tuli töihin aimo annos lisänopeutta, tuotekirjo monipuolistui ja samalla saatiin automaatiovarustelun myötä lisää tunteja tuotantokäyttöön.
Mansco on metallien koneistusalan yritys ja monessa mukana.
Yritys perustettiin vuonna 1998 aluksi oman alueen teollisuuden sopimusvalmistajaksi.
Siitä tänä vuonna 25-vuotiaan perheyrityksen koneistustoiminta on laajentunut muuallekin Suomeen, Pohjolaan ja Keski-Eurooppaan
Molemmat karat on varustettu integroiduilla karamoottoreilla, joissa on tarkkuutta edistävä vesijäähdytys. Kaksi revolveria ovat 16-paikkaisia ja varustettu pyörivillä työkaluilla (12 000 1/min, 20kW ja 8 Nm). Y-akselin liike on +/- 40 mm.
”Suomessa pääosa asiakkaista on tutkimus- ja testauslaitteita valmistavia yrityksiä. Muitakin yrityksiä palvelemme, tukijalkoja on hyvä olla useita. Kun yhdellä suunnalla on hiljaisempaa, on toisella vilkkaampaa”, sanoo toimitusjohtaja Olli Tammela.
Mansco toimii Nivalan teollisuuskylässä, missä sen lisäksi toimii useita metallialan toimijoita.
”Se seikka merkitsee varsinkin sitä, että ympärillä on tehokas yhteistyöverkosto. Oman osaamisemme lisäksi käytössä on Suomen suurimman teollisuuskylän osaaminen ja muut mahdollisuudet, kuten aktiivinen ja nopea kuljetuspalvelu. Toimitukset sujuvat”, Tammela sanoo.
Vastaus kasvavaan kysyntään
Kuusi henkilöä työllistävä yrityksen toiminta on viime ajat ollut kasvusuunnassa.
”Töitä on ollut hyvin. Koronavuosi merkitsi notkahdusta, mutta sen jälkeen on mennyt mukavasti kasvun merkeissä. Tutut asiakkaamme ovat lisänneet tilauksiaan ja olemme saaneet myös uusia asiakkaita ja uudenlaisia töitä. Tälle vuodelle tavoittelemme miljoonan euron liikevaihtoa.”, sanoo Tammela.
Kun kysyntä kasvaa ripeästi, tulee tuotantokapasiteetille haasteita.
Tähän teemaan Mansco on vastannut viime aikoina ensinnä talon jyrsintäkapasiteettia, viimeksi sorvauskapasiteettia vahvistamalla.
Kasvaneeseen kysyntään sorvauspuolella vastaa nyt tuotantoa pitkään palvelleen Emco HYPERTURN 665MC PLUS-keskuksen rinnalla valmistajan uuden sukupolven sorvauskeskus, HYPERTURN45 G3.
”Kilpailukyvyn säilyttäminen edellyttää lisää kapasiteettia ja myös automaatiota. Uusilla koneilla voidaan paremmin palvella asiakkaita myös erikoisempien kappaleiden valmistuksessa. Kasvavassa kysyntätarpeessa kilpailukyvyn säilyttäminen edellytti uuden sorvauskeskuksen hankintaa”, kiteyttää Tammela.
Automaatiota vaativille kappaleille
Tarkastelun jälkeen yritys investoi kapasiteettinsa osalta uuteen iskukärkeen.
Itävaltalaisvalmistaja Emco päivitti hiljattain HYPERTURN -sorvauskeskussarjansa kolmanteen sukupolveen ja sitä edustaa myös Manscon uusin kone, tehokkaaseen ja pitkälle automatisoituun tuotantoon suunniteltu kaksikarainen ja -revolverinen uuden sarjan kone.
Automaattisen tuotannon mahdollistaa koneen yhteydessä Top Automazioni X-Files Multilevel-tankomakasiini, kappalepoimuri ja kuljetin.
Koneessa pääkaran halkaisija on päivitetty lisävarusteena 65 mm ja molemmat karat on varustettu integroiduilla karamoottoreilla, joissa on tarkkuutta edistävä vesijäähdytys. Sorvin kaksi revolveria ovat 16-paikkaisia ja varustettu pyörivillä työkaluilla(12 000 1/min, 20kW ja 8 Nm). Y-akselin liike on +/- 40 mm. 72° vinojohderunko tarjoaa erinomaisen ergonomian sekä optimaalisen lastuvirtauksen. 22” kosketusnäytöllä varustettuun teollisuus-PC:hen ohjaukseksi on valittu Fanuc 31 iB yhdistettynä emcoNNECT helppokäyttötoimintoihin. Kääntyvä PC-näppäimistö tarjoaa lisäergonomiaa erityisesti silloin, kun ohjelmointia tehdään usein suoraan sorvilta.
Pitkälle automaattisen tuotannon mahdollistaa koneen yhteydessä Top Automazioni X-Files Multilevel-tankomakasiini, kappalepoimuri ja kuljetin.
”Uusi sorvauskeskus nostaa teknologista tasoamme ja mahdollistaa vaativien tuotteiden valmistuksen aiemman kapasiteettimme lisänä. Uudella keskuksella käy myös miehittämätön tuotanto ja saamme viikonlopun tunnitkin tuotantokäyttöön. Siinä se kone jauhaa sujuvasti, vaikka itsekseen perjantaista maanantaihin”, sanoo Tammela.
”Kun uudella koneinvestoinnilla pystytään tuottamaan entistä vaativampia kappaleita ja osia, tuotannon kustannukset halpenevat ja varmuus kasvaa. Investoinnin avulla yrityksen työnantajaimago kasvaa. Uusi teknologia kiinnostaa nuoria työntekijöitä, ja työvoiman saatavuus paranee.”
”Hankkeen avulla säilytetään niin nykyiset asiakkaat kuin saadaan uusia asiakkaita ja samalla on mahdollisuus availla eteenpäinkin myös korona-ajan supistamaa vientiä”, tiivistää Tammela.
Emco HYPERTURN 665MC PLUS on palvellut Manscon tuotantoa pitkään. Uusi sorvauskeskus vastaa kasvaneeseen kysyntään.
Sujuvasti avaimet käteen
Vossi Groupin toimittama uusi sorvauskeskus saapui Manscolle tuotantokäyttöön sujuvasti maahantuojan varastosta.
”Se oli nopea prosessi. Saimme koneen tilauksesta käyttöön muutamin toivotuin muutoksin viritettynä ja tuotantoon valmiiksi paketiksi avaimet käteen kuukaudessa, ja se näinä aikoina kyllä asiallinen suoritus.
Toukokuulle tultaessa vasta-asennetulla ja tuotantoon välittömästi saatellulla koneella on ajettu yksi pitkä sarja loppuun ja uuden mittavan sarjan ajo oli alkamassa.
”Hyvin on mennyt ja tyytyväisyys investointiin on korkealla tasolla. Jos kysyttävää jatkossa tulee, apuna ovat tutut suorat yhteydet niin tehtaalle kuin maahantuojaankin”, Tammela sanoo.
Uuden Emcon yhteyteen Mansco hankki uutuutena myös Gibbs Camin CAD/CAM-järjestelmän. Se otetaan jatkossa käyttöön myös talon muulla kalustolla.