5-akselista koneistusteknologiaa Innovatiivisella otteella

Grob on Suomessa uusi tulokas, mutta tausta alan valmistajana on pitkä. Auto- ja lentokoneteollisuuden perinteikäs konevalmistaja suuntaa tuotteitaan tänä päivänä vahvasti myös muille tuotantosektoreille. Suomessa ensimmäinen Grob toimii Pro Estorella Nivalassa.

Grob G550T:n työaluetta. Grobin tunnuspiirteitä on täysin ylösalaisin käännettävissä oleva sorvauspöytä, millä voidaan vapaasorvata missä tahansa astekulmassa.

Grob on Saksan Mindelheimissa päämajaansa pitävä konevalmistaja.

Globaalin perheyrityksen perinteet ulottuvat vuoteen 1926 saakka, ja pitkään yritys on keskittynyt tuotannossaan auto- ja lentokoneteollisuuden tarpeisiin. Tuotantolinjoja on käytössä useilla keskeisillä autovalmistajille Saksassa.

Vaikka autoteollisuus on keskeinen yrityksen toimintakenttä, yritys on autoteollisuuden muutosten myötä viime vuosina suunnannut valmistuksen aktiviteettejään täysillä jo kymmenen vuotta yleisempäänkin konepajakäyttöön. Alan tuotteita ovat vaakakaraiset 5-akseliset koneistuskeskukset ja automaatiojärjestelmät. Koneita tehdään neljään kokoluokkaan, mallit ovat G350, G550, G750 ja G1100.

Grobin tuotteet ovat markkinoilla tänä päivänä myös Suomessa ja ne kuuluvat Vossi Groupin edustuspalettiin.

”Grob on edistyksellinen eurooppalaisvalmistaja, ja sen tuotteet sopivat tehokkaaseen tuotantokäyttöön myös suomalaisille konepajoille. Ainutlaatuinen 5-akselikonsepti mahdollistaa kilpailukykyloikan ottamisen verratessa perinteisiin 5-akselikoneisiin”, sanoo Vossi Groupin kehitysjohtaja Marko Vossi.

Tuotannonvalmistelut käynnissä Pro Estorella Nivalassa. Taustalla G550T, näyttöjen äärell Kai Tölli.

Älykkään rakenteen koneita

Olipa kyseessä sitten autoteollisuus tai muu tuotantosektori, Grob suunnittelee koneensa suorituskykyiseen valmistukseen.

Koneita tehdään kappalekokojensa puolesta suurimmillaan 1600 mm kappalehalkaisijoille ja 1500 mm korkeuksille, palettikoot ovat max. 1250×1000 mm. Lisäksi niissä voidaan hyödyntää myös HSK-63 tai 100 -kiinnitykseen perustuvia paletteja koneistettaessa pienempiä kappaleita. Tähän on yhdistettävissä myös kompakti robottiautomaatio ja varastopalettivarasto. Grobilta löytyy myös pöytäratkaisu, jossa on kaksi itsenäisesti toimivaa CNC-lisäakselia.

Valmistajan kokonaisvaltaiseen lähestymiskulmaan kuuluu, että myös karavaihtoehtoja on runsaasti eri tarpeisiin, enimmillään aina 100 kW:n tehoihin ja 2500 Nm vääntöön saakka.  

Koneiden rakenteen osalta Grob tunnetaan osin mm. auto- ja lentokoneteollisuudesta periytyvistä teknologia- ja palveluratkaisuistaan, jotka ovat kehitetty suorituskykyä ja luotettavuutta silmällä pitäen. Asiakkaiden käytössä on lisämaksutta aina auki oleva asiakasetätuki sekä ohjauksesta toimiva verkkokauppa varaosille.

5-akselisten koneiden rakenne perustuu kolmeen lineaariakseliin ja kahteen pyöritysakseliin samanaikaisella interpolaatiolla, ja monikäyttöisyyttä lisäten pyöritysakselit A ja B mahdollistavat myös vapaasorvauksen missä tahansa asetekulmassa.

Koneen yhteyteen Pro Estore hankki myös tehokkaan palettiratkaisun ja 340-paikkaisen työkaluautomaation tuotantoa edelleen tehostamaan.

”Suomessa on erittäin paljon B-akselisorveja, joiden jyrsinominaisuudet eivät ole kovinkaan suorituskykyiset, jos jyrsittävää on suhteellisen paljon. Tällöin Grobin ratkaisu voi tarjota merkittävän kustannusten laskun”, Marko Vossi kertoo.

vaakakaraisen kara lisää osaltaan koneistuksen tukevuutta ja mahdollistaa pitkien työkalujen käytön ilman maksimikappalekoon pienenemistä.

Kaksi erityisen kiintoisaa, omintakeista ja tuotannossa näppärää rakenteellista piirrettä ovat akselivapautta lisäävä ja vapaasorvauksen mahdollistava ylösalaisin kääntyvä sorvauspöytä sekä myös Z-akselin liike tunneliin rungon sisään.

”Pöydän ylösalaisin kääntymisen etu on sen mukanaan tuoma erinomainen lastunpoisto myös kuivakoneistuksessa ja karan liikkuminen tunneliin mahdollistaa täysimittaisten työkalujen käyttämisen myös kookkaammilla työkappaleilla. Lisäksi koneella onnistuu sisä- ja ulkopuoliset hammastukset power skiving-toiminnolla. Koneella pystytään käyttämään myös Conical Barrel-työkalua, joilla 3D-pintojen viimeistelyajoista voi saada jopa 90 prosenttia pois. Älykkäitä rakenneratkaisuja, jotka tuovat joustavuutta työstöön”, sanoo Marko Vossi.

Lisää sujuvuutta töihin tuo myös nopea kiekkotyyppinen työkalunvaihtaja, mikä lyhentää lastusta-lastuun aikoja tuotannossa.

Grob valmistaa itse koneiden ja automaatiojärjestelmien pääkomponentit, jotka koneistetaan valmistajan omilla koneilla. Automaatioratkaisuja on tarjolla paljon, kuten myös yhteistyökumppanien kanssa räätälöidyt robottisolut, joissa voi olla mm. mittausta, pesua, jäysteenpoistoa sekä niissä voidaan vaihtaa automaattisesti kappaleita ja kiinnittimiä. Toisaalta tarjolla on myöt FMS- ja AGV-ratkaikuja. Tehtaita Grobilla sinänsä on kaikkiaan neljä, pääkonttori ja päätehdas on Saksan Mindelheimissa, jossa toimii tehtaan teknologiakeskus, jossa on parikymmentä konetta testauskäytössä sekä esillä on myös automaatiota.

Grob työllistää Mindelheimissa 4000 henkilöä, ja kaikkiaan yrityksen palveluksessa globaalisti on lähes 7000 henkilöä. Liikevaihto ylittää 1,5 miljardia euroa.

Grobin odotetaan tuovan merkittävän mm. lisän Pro Estoren tuotannon nopeuksiin, kertoo toimitusjohtaja Tommi Löytynoja.

Suomen ensimmäinen

Suomen konepajoille Grob on yhä uusi tuttavuus, mutta valmistajan teknologiaa on meillä jo tuotantokäytössä. Grob G550T asennettiin vuoden lopulla Pro Estore Oy:n käyttöön Nivalaan.

Pro Estore on sopimusvalmistaja, joka palvelee esimerkiksi ase- ja kaivosteollisuudessa kansainvälisesti toimivia asiakkaitaan sarjatöissä. Yrityksen ominta aluetta ovat erityisesti suuremmat sarjat, sarjakoot ovat muutamista sadoista 10 000 kappaleen kokoluokkiin saakka.

Konekanta Nivalan teollisuuskylän alueella toimivalla ja nelisenkymmentä henkilöä työllistävällä yrityksellä on sarjatöihin viritetty: sorvauskeskuksia, koneistuskeskuksia, automaatiota.

Osana kasvuyrityksen tuotantomahdollisuuksien kehittämistä taloon viime vuonna hankitussa Grobissa yritystä kiinnostivat uudentyyppiset rakenneratkaisut ja niiden mukanaan tuomat edut yrityksen tuotantoon.

Koneeseen päädyttiin kuitenkin tarkan markkina-analyysin jälkeen.

”Teknologialtaan Grob kyllä vakuutti varsin nopeasti. Saksassa tehtaalla tehtiin koneistustestit, jotka sujuivat mallikkaasti. Teknologiaa hyödynnettiin testeissä älykkäästi ja Grob teki myös yrityksenä vahvan vaikutuksen. Tehtaan teknologiatilat ovat mainiot, siellä on mahdollisuus tutustua käytännön toiminnassa koko tehtaan konetarjontaan.”

”Grob tekee läheistä yhteistyötä Siemensin kanssa ohjausten puolella, ja pääsimme myös sitä tarkastelemaan. Se oli hyvin mielenkiintoista”, sanoo Löytynoja.

Grob G550T asennettiin Nivalaan vuodenvaihteen tienoilla ja koneen yhteyteen yritys hankki myös tehokkaan palettiratkaisun ja 340-paikkaisen työkaluautomaation tuotantoa edelleen tehostamaan. CAM-järjestelmä on NX. Tuotanto koneella on Nivalassa aloitettu.

”Kun kyseessä on suorituskykyinen ja hyvin monipuolinen teknologia, sen eri mahdollisuuksien täysi hahmottaminen ja edelleen hyödyntäminen vie aikansa. Asiat ovat edenneet asiallisesti, ja odotamme koneelta tuotantoomme vahvaa panosta jatkossa.”

”Vahva suorituskyky yhdistettynä omintakeisiin innovatiivisiin piirteisiin tuovat joustavuutta tuotantoon. Odotamme koneen myötä jatkossa mm. tuotantoaikojen merkittävää nopeutumista”, sanoo Tommi Löytynoja.

Grob-Werke GmbH & Co KG

Perustettu 1926

Perheyritys, tuotteet vaakakaraiset 5-akseliset koneistuskeskukset

Liikevaihto 1,5 Mrde (2017)

Päätehdas: Mindelheim Saksa, tehtaat USA, Kiina, Brasilia

Pro Estore Oy:

Perustettu 2000

Sopimusvalmistaja. Koneistus, hienomekaniikka, kokoonpanot

Liikevaihto 6,8 Me (2017)

Toimipaikka Nivala

Kari Harju

Huhtikuisille teknologiapäiville osallistui yli 400 Grobin teknologiasta kiinnostunutta.

Grobin kotinäyttely Mindelheimissa

Grob järjesti huhtikuulla kotinäyttelyn päätoimipaikassaan Mindelheimissa. Tämän ensimmäisen tällä nimikkeellä pidettyyn kokonaisuuteen osallistui yli 400 kutsuvierasta eri puolilta maailmaa. Tapahtuman keskeistä sisältöä olivat teknologiatilan demojen lisäksi erilaiset tietopuolen teknologiaesitykset eri teemoista. Tapahtumassa lanseerattiin myös täysin teknologiaa, sillä uusi yleiskoneistuksen economy-sarja access eli a esiteltiin yleisölle. Esillä olivat uudet G350a ja G550a-mallit ovat investointihinnaltaan merkittävästi edullisempia ja mahdollistavat pääsyn hyödyntämään tätä teknologiaa yhä useammille koneistamoille.