Osaamisen iloa, menoa ja meininkiä – Nuoret taitajat ratkottiin Joensuussa

Taitaja2019-tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Joensuussa tiistaista torstaihin 21.-23.5. Ammattitaitokilpailun SM-mitaleista kisattiin 43 eri ammattialalla, ja mukana olivat myös CNC-koneistuksen ja Levy ja hitsauksen finalistit.

Taitaja -tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Joensuu Areenalla.

Taitaja on ammatillisen koulutuksen tapahtuma ammatillisen koulutuksen opiskelijoille, sellaisiksi aikoville, heidän vanhemmilleen, koulutuksen asiantuntijoitakin kuin kaikille muillekin ammatillisesta koulutuksesta ja osaamisesta kiinnostuneille.

Ammatillisen koulutuksen ja osaamisen edistämiseksi syntynyt kokonaisuus on nyt suurin ammatillisen koulutuksen alan tapahtuma Suomessa.

”Taitaja on ammatillisen koulutuksen näyteikkuna ja kehittäjä. Kilpailu kannustaa nuoria näyttämään ja käyttämään osaamistaan ja on loistava tapa syventää ammattitaitoa ja vahvistaa itsetuntoa jo opintojen aikana. Oppilaitoksille ja opettajille Taitaja on tilaisuus päivittää tietoja ja taitoja, luoda uusia kontakteja yritysmaailmaan ja toisiin oppilaitoksiin. Kun opitaan muilta ja saadaan uutta intoa omaan työhön, opetuksen laatu pysyy hyvänä, totesi Skills Finland ry:n puheenjohtaja, opetusneuvos Seija Rasku opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

CNC-koneistuksen kilpailutehtävät tehtiin Hyundai-Kian konein, kahdella koneistuskeskuksessa ja kahdella sorvilla. Etualalla finalistit Joona Savolainen (oikealla) ja Miika Korhonen, CNC-koneistuksen kulta- ja hopeamitalit.

Kilpailu- ja yleisötapahtuma

Taitaja on paitsi mestaruuskilpailu, laaja yleisötapahtuma. Yleisö pääsee seuraamaan ammattiin opiskelevien nuorten SM-kilpailua ja voi samalla tutustua eri ura- ja koulutusvaihtoehtoihin. Vastaavasti yrityksille tarjoutuu mahdollisuus nuorten kykyjen joukossa omia tulevaisuuden tekijöitänsä. Nuoret puolestaan saavat tukea ammatinvalintaansa.

Hitsaustyöt käynnissä Levy ja hitsauksessa. Kuvassa Wiljami Niskakangas, lajin kultamitalisti, sekä finalisti Simo Piiparinen.

Nuorta menoa ja meininkiä tapahtumassa riittää kaikille. Ja sitä osaamisen iloa, mikä oli tällä kerralla tapahtuman teemakin. Muina teemoinaan tapahtuma korostaa yrittäjyyttä, kestävää kehitystä, työkykyä ja työhyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa, tärkeitä asioita tietty kaikki.

Taitaja -tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Joensuu Areenalla, sen viereisessä jäähallissa, harjoitushallissa sekä niiden piha-alueilla.  21.–23.5.2018 pidetyssä tapahtumassa kilpailivat semifinaalien kautta tähän finaaliin päässeet nuoret ammattitaitokilpailun SM-mitaleista. Ammattialoja oli edustettuna nyt 43 ja niissä yli neljänsataa kilpailijaa. Osassa kilpailulajeista nähtiin myös kansainvälisiä kilpailijoita sekä lukio- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita.

Konepajatöiden puolelta kilpailulajeina olivat tutusti CNC-koneistus sekä Levy ja hitsaus, jotka mittasivat monipuolisesti alojen osaamista.

CNC-koneistuksen suoritus koostui moduuleista, joiden sisältöä olivat CNC-sorvaus, CNC-jyrsintä, CAD/CAM-2D- työstöratojen luonti sekä konepajamittaus ja piirustusten lukutaito. Levy ja hitsauksessa mitattiin mm. piirustusten lukutaitoa, materiaalintuntemusta ja käsittelyä, taivutus- ja leikkaamis- sekä tietenkin hitsaustaitoja.

Väkeä käytävien täydeltä. Taitaja on paitsi mestaruuskilpailu, yleisötapahtuma, mikä tarjoaa moninaisia näkymiä tämän päivän ammatillisen koulutukseen.

Taitaja2020 kisataan Jyväskylässä

Taitaja-kilpailun lisäksi tapahtumassa järjestettiin TaitajaPLUS -ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille, kolme näytöslajia ja neljä ammattinäytöstä. Lisäksi yläkoululaiset osallistuivat kädentaitokilpailuun Taitaja9-finaalissa.

Eri alojen kultamitalistein joukosta valittiin jälleen myös Taitajien Taitaja, kilpailun juryn valitsema positiivinen kilpailija, joka on ylpeä omasta osaamisestaan sekä ammatistaan. Vuode 2019 Taitajien Taitaja on automaalauksessa kilpaillut Emilia Pääkkönen Riveriasta.

Yläkoululaisten Taitaja9-kilpailun voitti joukkue nimeltä Skootterit. Joukkueessa kilpailivat Topi Perttu, Juho Vuorio jaEetu Aho Isokyron yläkoulusta.

Taitaja2019 -tapahtuman kokonaisjärjestelyistä vastasi Riveria yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Taitaja-tapahtuman taustaorganisaationa toimii Skills Finland. Ensi vuonna Taitaja kisataan Jyväskylässä.

Tulokset:

CNC-koneistus:

Joona Savolainen, Savon ammattiopisto 79.50 pistettä, Gold; Miika Korhonen, Savon ammattiopisto, 77.50, Silver; Lauri Tenhunen, Gradia, 72.00, Bronze; Rasmus Kaatrasalo, Ylä-Savon ammattiopisto, 51.00, Jasperi Ristimäki, Gradia, 46.00.

Levy ja hitsaus

Wiljami Niskakangas, Koulutuskeskus Jedu, 70.34 pistettä, Gold; Pyry-Veikko Ikonen, Koulutuskeskus Salpaus, 69.16, Silver; Meiju Eskelinen, Savon ammattiopisto, 68.50, Bronze; Arttu Keski-Korpi, Koulutuskeskus Jedu,65.84; Henrik Hyväri, Oulun seudun ammattiopisto, 64.00; Simo Piiparinen, Savon ammattiopisto, 60.34; Teemu Jauhola, Ammattiopisto Lappia, 58.34; Veikko Hakala, Vamia, 47, 00.

Ja lastu lentää. Kameroiden ja screenien avulla katsojat pääsivät työsuoritusta lähelle.

Kari Harju