Mitsubishin uusi GX-laserkonesarja esillä Blechexpossa

Euroopan mittakaavassa tämän vuoden keskeiset levypuolen messut järjestetään 5 – 8. 11. Saksassa Stuttgartissa. Messupaikkana Stuttgart tarjoaa ainutlaatuisen kattauksen kävijälle, kansainvälinen lentokenttä ja rautatieasema ovat messuhallin vieressä ja liikkuminen on helppoa. Messujen kattaus on mainio, kerralla on mahdollista nähdä kaikki merkittävät levypuolen toimijat laidasta laitaan.

Messuilla on myös merkittävää uutta nähtävää. Airwell Oy:n Suomessa edustama Mitsubishi esittelee uuden GX-laserkonesarjansa (Osasto H1/1207). Merkittäväksi asian tekee omaa valmistetta oleva kuituresonaattori, joka tarjoaa luokkansa edistyksellisemmät suoritusarvot. Esillä on 8kW kone 1,5 x 3m pöydällä. GX on aluksi saatavilla 6, 8 ja 10kW teholuokissa.

GX kone on valjastettu Mitsubishi ASTES4 -lajitteluautomaatin yhteyteen.

”Tätä automaatioastetta kannattaa katsoa hiukan tarkemmin. FMS ajattelulla on perinteisesti tarkoitettu yön yli tapahtuvaa miehittämätöntä ajoa. Tästä on kuitenkin seurauksena ”ylimiehitetty” ja ikävä turha työ, jossa silloitetuista (mikrot) ja koneen päällekkäin latomista levykartoista pitää raapia ihmisvoimin ja käsityönä leikatut palaset irti. Palat pitää luonnollisesti tunnistaa ja latoa omiin kasoihinsa jatkoa varten ja ehkä vielä hioa mikrojen jäljet pois”, kertoo Antti Palomäki Airwellilta.

Mitsubishi ASTES4 on melko iso kone. Sen kauneus tai merkittävyys ei Palomäen mukaan kuitenkaan ole nykyaikaisessa mekaniikassa, vaan softassa.

”Ohjelmisto, joka laittaa raudan toimimaan, on sarallaan täysin erilainen ja edustaa aivan uudenlaista ajattelutapaa. Se linkitetään osaksi yrityksen tietojärjestelmää ja se tietää, millaisia osia ajetaan, missä ne ovat, miten niitä käsitellään ja minne ne ovat menossa. Sen lisäksi se päivittää osien tilan jatkuvasti. Kun osa on nostettu ylös sijoittelusta ja laskettu kohti seuraavaa vaihetta, sinäkin tiedät sen, tieto on päivittynyt järjestelmään. Tämä kaikki on mahdollista nähdä messuilla.

Q-FIN-osastolla on mahdollista tutustua, miten tavallisiin levyosiin saa nykystandardin vaatiman 2mm reunapyöristyksen (H1/1010). Airwellinedustuskirjosta myös Kjellbergin plasmat ja hitsaus, Kemperin savunimu- ja suodatus, Flow-vesileikkaus ja Lantek-ohjelmistot ovat messuilla mukana. Antti Palomäki on paikan päällä ti-to.