Pirkanmaan Työkalukeskus luottaa lujaan osaamiseen

Monipuolinen työkalu- ja varustetoimittaja. Marko Pentikäinen on luotsannut Pirkanmaan Työkalukeskusta 10 vuotta.

Suunnitelmissa pysyvä näyttelytila syksyllä Tampereelle

Pitkän linjan metallin työkalu- ja laitetoimittaja Pirkanmaan Työkalukeskus tehostaa tuote-esittelyn mahdollisuuksiaan toimipisteessään Tampereella. Laatutuotteisiin ja vahvaan osaamiseen satsaavan yrityksen toimitiloihin on suunnitteilla syksyllä uusi pysyvä näyttelytila.

Pirkanmaan Työkalukeskus on vuodesta 1992 toiminut metalli- ja konepajatuotteiden tukku- ja vähittäismyynnin maahantuontiliike.

Kohta neljättä toiminnan vuosikymmentään aloittavan yrityksen tuotepaletissa ovat metalliteollisuuden työkalut, mittavälineet, kiinnittimet, lastuavat työkalut, hiomatarvikkeet, vannesahanterät sekä muut konepajoissa käytettävät työkalut.

”Kokonaisvaltainen palvelu on toiminnan ydintä, asiakas saa palvelun ja teknisen tuen meiltä sujuvasti yhden toimittajan periaatteella”, kertoo toimitusjohtaja Marko Pentikäinen.

”Panostamme laadukkaisiin tavarantoimittajiin ja osaavaan myyntihenkilöstöön. Toimimme kuuden henkilön työpanoksella, heistä kolme henkilöä toimii täällä Tampereella, kolme henkilöä alueellisessa myynnissä Suomen eri puolilla. Lisäammattilaisista olemme kiinnostuneita”, Pentikäinen sanoo.

Tiivistyvää yhteistyötä

Pirkanmaan Työkalukeskus on edennyt viime vuodet kasvun tiellä, viimeksi yritys teki 2,2 miljoonaan euron liikevaihdon. Tulosta on käytetty yrityksen kehittämiseen.

Sen myötä paikallisesta tamperelaisesta jälleenmyyntiliikkeestä on kasvanut maahantuoja, joka tarjoaa asiakkailleen monipuolisen palvelu- ja työkalukokonaisuuden konepajatöiden eri sektoreille.

Asiakkaita on tänä päivän ympäri Suomen ja tuotemerkkejä paljon, keskeisiä ovat esimerkiksi Tungaloy, Haimer, Bass ja Dümmel.

”Useat valmistajat ovat olleet mukana toiminnoissamme pitkään. Sellainen on mm. sorvaustyökalujen toimittaja Tungaloy. Nykyisin tuomme maahan, myymme ja markkinoimme valmistajan tuotteita yksinoikeudella”, Marko Pentikäinen kertoo.

Pirkanmaan Työkalukeskuksen palettiin kuuluva Haimer tekee erilaisia jyrsimiä ja myös alan laitteita mm. esiasetusten toimintoihin. Bassin erikoisalaa ovat kierretapit.

”Kookas tuotevarasto mahdollistaa osaltaan nopeat toimitukset. Pidämme tärkeimmät tuotteet täällä varastossa. Tampereen alueella toimii myös oma toimituspalvelu”, sanoo Pentikäinen.

Pitkäaikaisia asiakkuuksia

Kun on pitkään alan kuvioissa, yhteistyökumppaneita on monella suunnalla. Esimerkiksi tamperelaiselle Keskipakovalulle Pirkanmaan Työkalukeskus on pitkäaikainen toimittaja.

Yhteistyö Keskipakovalun kanssa on kattanut vuosien varrella niin uusien työstökoneiden varustuksia, työstökoneiden (jyrsin ja sorvi) terä- ja teräpalahankintoja, kappaleiden kiinnitysratkaisuja, kehitystyötä tehokkaampaan työstöön sekä ongelmien ratkaisua kappaleiden valmistuksessa.

”Laatu, paikallisuus ja henkilökohtainen palvelu vaikuttavat. Asiantunteva myyjä tuntee pitkäaikaisen asiakassuhteen vuoksi toimintamme ja sen erityispiirteet. Myös erikoisempiin ongelmiin tai tapauksiin ovat ratkaisut löytyneet nopeasti ja kustannustehokkaasti”, kertoo Keskipakovalun Tuukka Rajamäki.

ST-Koneistukselle Pirkanmaan Työkalukeskus on vuosia ollut suurin työkalutoimittaja ja yhteistyö on ollut tiivistä alkaen päivittäisistä työkalu- ja laitetarpeista jatkuen erilaisiin menetelmänkehitysprojekteihin.

”Asiantuntemus ja kyky auttaa ongelmatilanteissa ovat tärkeitä tekijöitä pitkän yhteistyön taustalla. Tietenkin myös hintatasolla on joku rooli”, kertoo Jarkko Selin ST-Koneistukselta.

”Palvelutaso ansaitsee erityiskiitoksen. Moni yllättävä työkalupuutos on hoidettu meille vielä saman päivän aikana ja koneistusongelmien yllättäessä vaihtoehtoisia ratkaisuita on selvitetty tehokkaasti.”

”Yleisesti arvostamme sitä, että meidän ei välttämättä tarvitse tietää tarkasti millaisen työkalun haluamme, vaan kuvauksen perusteella toimittajalla on ehdottaa eri vaihtoehtoja”, tiivistää Selin.

Pysyvä näyttelytila suunnitelmissa

Pirkanmaan Työkalukeskus on toiminut nykytiloissaan Tampereella vuosikymmenen.

”Muutimme nykytiloihimme samassa yhteydessä, kun itse aloitin yrityksen toimitusjohtajana”, Marko Pentikäinen kertoo. Yrityksen perustaja Erkki Heinonen luopui tuolloin osakkeistaan ja yritys siirtyi nykyomistajan Hertek Tekniikan yrityskokonaisuuteen.

”Tampere on Suomen kartalla sijainniltaan keskeinen paikkakunta ja tilat ovat täällä helposti lähestyttävällä paikalla. Parhaillaan kehitämme tiloja eteenpäin”, Pentikäinen sanoo.

Käytännössä se tarkoittaa pysyvän tuotteiden näyttelytilan avaamista asiakkaille.

”Toimme keväällä osan Konepajamessuille tarkoitettuja tuotteita myymäläämme ja meillä on täällä tiloissamme ollut keväästä lähtien esittelyssä mm. Haimerin tuotteita, uuden sukupolven NG-induktiokäämillä varustettu lämpökutistekone sekä saman valmistajan esiasetuslaite, ja ne ovat kiinnostaneet kävijöitä runsaasti.”

”Tätä kautta saamiemme hyvien kokemusten ja palautteen myötä suunnitelmissamme on kehittää näyttelytilojamme loppuvuodesta. Jatkossa on saada esille aiempaa laajempi valikoima eri päämiestemme tuotteita. Ajatus kokonaisuudesta rakentuu syksyyn mennessä, ja tila tulee jatkossa palvelemaan koko maan asiakaskuntaa täällä hyvien yhteyksien päässä Tampereella.”, Pentikäinen sanoo.

Kari Harju