Uusia ohjelmisto-ominaisuuksia,täydennystä CMM-mallistoon

Control-messut järjestettiin Saksan Stuttgartissa 3.-6- toukokuuta. Yli 600 näytteilleasettajaa esittäytyi tässä laadunvalvonnan keskeisessä maailmantapahtumassa. Mukana uutuuksineen oli myös koordinaattimittakoneiden (CMM) ja optisten mittausjärjestelmien valmistaja Aberlink.

Brittivalmistaja Aberlink keskittyy edullisten koordinaattimittakoneiden (CMM) ja optisten mittausjärjestelmien valmistamiseen. Vuonna 1993 perustetun Aberlinkin tausta on innovaatioihin ja patenttisuojattuun tuotekehitykseen perustuvassa kasvussa. Tunnuslause Innovative Metrology on kiinteästi yrityksen filosofian ydintä.

Aberlink tunnetaan ohjelmistostaan ja hienoteknisestä valmistuksestaan. Yritys tekee kaikki tärkeimmät komponentit CNC-mittakoneisiin, kokemus lineaarimoottoreiden valmistuksesta ja niiden käytöstä koordinaattimittakoneissa on pitkä. Aberlink-koneita myydään yli 40 maassa eri valmistussektoreille, myöskin Suomessa niitä on lukuisasti.

Suomessa Aberlink-koneita myy Rensi, jonka paletissa ovat nivelvarsimittakoneet, perinteiset mittakoneet, 3D-skannerit sekä leikkaavat kuitulaserit, Rensi tekee myös mittauspalveluja sekä asiakkaalla että tiloissaan Klaukkalassa. 

Extol 520 pyöröpöydällä ja skannaavalla mittauspäällä.

Ilmaiset ohjelmistopäivitykset

Iloinen uutinen suomalaisille Aberlink käyttäjille on, että Aberlinkin elinikäinen ilmainen ohjelmiston päivityspolitiikka jatkuu.  Ohjelmistohan on suomenkielinen ja myös uusin versio 4.20.1 on suomeksi.

Uusin versio Aberlink 3D -mittaohjelmistosta sisältää lukuisia pieniä parannuksia, mutta isoin uutena mittaustyötä nopeuttavana ja helpottavan ominaisuutena on Leap Frog (pukkihyppely)- ominaisuuden laajeneminen edellisen version ison kappaleen siirrosta myös sen kääntämiseen. Nyt voidaan mitata kappaleen alapuolenkin samassa koordinaatistossa Leap Frog -toiminnolla vähintään 3 kummaltakin puolelta mitattavaa piirrettä vaaditaan. Toinen puoli mitataan, kappale käännetään ja jatketaan mittaamista. Tulokset tulevat samaan koordinaatistoon.

Käännettävän kappaleen mittausta helpottaa se, että nyt sekä koneen liikealue, että kappaleen kielletty alue näkyvät läpinäkyvinä laatikoina kuvaruudussa, jolloin kappaleen kummankin puolen alueiden säätäminen on visuaalista ja helppoa. Myöskin 3D-mallin pyöritys ja käsittely kuvaruudussa on parantunut.

Käyttäjät voivat itse tehdä ohjelmistopäivityksen, mutta myös Rensiltä on saatavissa asiaan apua ja koulutusta uusien mittausominaisuuksien käyttöön.

Baty-videomittalaite pyöröpöydällä, keksintö, joka antaa videomittaukseen uuden ulottuvuuden.

Uusi Horizon ja Extol 370- ja 520-mallit

Horizon CMM, jossa on 1000 mm:n x-akselin liike ja 800 mm:n z-akselin liike, näytti messuilla PH10M-SP25M-skannauksen. Tämä suurempi Horizon CMM korvaa Zenith 3:n myöhemmin tänä vuonna. Suorituskyvyn (tarkkuuden) tulee olla sama kuin nykyisen pienemmän Horizon CMM:n.

Lineaarimoottorien antaman nopean kiihtyvyyden ansiosta laahaavan eli skannaavan 5-akselisen PH10M-SP25M pään mittausvauhti oli huikeat 100mm/s eli noin 2,5 kertaa perinteisten käyttöjen vauhti. Aberlink estimoi että 120 mm/s on helpostikin saavutettavassa normimittausvauhdiksi. Tämä vauhti antaa Aberlink käyttäjille edun kappaleajoissa.

Control mesuilla Stuttgartissa esiteltiin myös uusi EXTOL 370, joka tuki SP25M skannauspään käyttöä. SP25M on pystyssä oleva skannauspää. EXTOL 370 on myynnissä 1. kesäkuuta alkaen ja sen Shop Floor ominaisuuksia oli edelleen kehitetty ja se sopii suoraan verstaan lattialle työstökoneen viereen tai osaksi robottisolua. Extol on maailman ensimmäinen koordinaattimittakone, joka käyttää deltamekanismia. Se antaa koneelle suuren nopeuden ja kiihtyvyyden tehden mittauksista nopeita. Skannaavan pään käyttö nopeuttaa muotovirheiden havainnointia todella paljon.

Fulcrum-mittakone oli esillä prototyyppinä. Kone lanseerataan ensi vuonna.

Messuilla Extol 520 näytti pyöröpöydän prototyypin, joka piti osan vaakasuorassa. Aberlink testaa pyöröpöytää paikallisesti Englannissa käyttäjillä ja toivoo saavansa myyntikelpoisen tuotteen tämän vuoden loppuun mennessä. Se toimii kaikilla muilla Aberlink CNC CMM -alustoilla (eli myös Axiom, Horizon & Azimuth),

Yhdessä skannaavan SP25M pään kanssa pyöröpöytä tarjoaa varsin ainutlaatuisen mahdollisuuden mitata koteloita tai vastaavia osia vastakkaisilta puolilta yhdellä kiinnityksellä. 5-akseli päällä pöytää vasten oleva puoli jää aina mittaamatta. Pyöröpöytä on koskettavassa mittauksessa varsin ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen ratkaisu moneen mittausongelmaan.

BATY CNC -videomittalaite ja Fulcrum 2023

Baty on Aberlinkin yhteistyökumppani ja oli niin ikään messuosastolla mukana. Baty käyttää Aberlinkin 3D -mittausohjelmistoa CNC koneissaan ja on koskettaville Aberlink-käyttäjille helppo oppia videomittaukseen.

Pyöröpöytä ratkaisujen lisäksi Baty tekee myös isoihin Axiom ja Zenith kokoluokkaan videomittakoneita eli käyttää siis Aberlinkin runkoja ja ohjelmistoja mutta omia valopöytiään ja videomittalaitteita.

Messuilla oli myös esillä prototyyppi 2023 lanseerattavasta Fulcrum mittakoneesta. Fulcrum on pöytäkone ja käsikäyttöinen, se on jotakin käytöltään perinteisen nivelvarsikoneen tyyppinen, mutta tarkkuudeltaan CMM-luokkaa.