FAME:lle rahoitusta suomalaisen 3D-tulostuksen kilpailukyvyn nostoon

Teollisen 3D-tulostuksen tekijät yhteen kokoavan FAME:n tavoitteena on Suomen AM-liiketoiminnan merkittävä kasvu. Ekosysteemi perustettiin vuonna 2020 lähes 20 yrityksen voimin ja se keskittyi alkuvaiheessa metallitulostukseen. Business Finlandin rahoituksen avulla ekosysteemi laajenee kattamaan kaikkien materiaalien 3D-tulostusosaamisen, näistä suurimpana polymeerien 3D-tulostaminen.

FAME-ekosysteemissä (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem) ovat jo mukana keskeisiä laitevalmistajia, materiaalitoimittajia, suunnittelu- ja tulostusosaajia sekä koneenrakentajia.

”Mukana olevat yritykset pitävät erityisenä vahvuutena sitä, että jäsenemme edustavat koko toimitus- ja arvoketjua. Tieto sekä osaaminen saadaan parhaiten levitettyä suoraan eksperteiltä eksperteille, jolloin uusiin kokeiluihin saadaan heti tuorein paras tietämys mukaan”, FAME ekosysteemijohtaja Eetu Holstein DIMECC Oy:stä sanoo.

Business Finlandin rahoituksen avulla ekosysteemi laajenee kattamaan kaikkien materiaalien 3D-tulostusosaamisen. Näistä suurimpana polymeerien 3D-tulostaminen.

”Teollisessa materiaalia lisäävässä valmistuksessa on paljon yhteisiä lainalaisuuksia eri materiaalien sekä sovelluskohteiden välillä. Esimerkiksi allasvalokovetukseen perustuvalla tekniikalla voidaan tulostaa erilaisia materiaaleja ja kappaleita sekä teollisuuteen että lääketieteeseen”, kertoo Holstein, jolla on taustaa lääketieteen 3D-tulostuksen laite- ja prosessikehityksestä.

FAME-ekosysteemin yritysten tavoitteena on saavuttaa 5 prosenttia maailman 3D-tulostuksen markkinavolyymista vuoteen 2030 mennessä. Tälle luodaan edellytyksiä kehittämällä standardointia, suunnittelua ja koulutusta. 

FAMEn DREAMS-ohjelmassa on luoda kattava ja avoin materiaalitietopankki, ja uusia tutkimusohjelmia aloitetaan. Wärtsilän uuden Smart Technology Hubin yhteyteen avataan uusi 3D-tulostukseen keskittyvä kokeilukeskus, jota FAME on ollut mukana perustamassa. Jäsenyritystensä osaamista ja kansainvälistymistä tuetaan vierailujen ja messunäkymisen kautta.

”Tulevana syksynä osallistumme Formnext-messuille omalla ständillä ja tarkoituksena on markkinoida suomalaista 3D-tulostusosaamiskeskittymää maailmanlaajuisesti. Haluamme FAMEn olevan maailmalla tunnistettu ekosysteemi, joka tuo Suomeen asiakkaita erityisesti vaativissa, korkean tason 3D-tulosteissa”, Holstein visioi.