”Tehokkaat tuotantokoneet vaativat tasoisensa kappaleenkiinnityksen”

Koneistusten optimoinnissa kappaleenkiinnityksen toteutus on yksi kriittinen seikka. Kun Salon Metalelektro uudisti hiljattain FMS-linjansa, samalla mietittiin kiinnitinratkaisu kokonaan uusiksi yhteistyössä maahantuojan kanssa.

Salon Metalelektro on sopimusvalmistaja ja varhainen tuotannon automatisoija.

Ensiaskeleensa tuotannon automatisointiin yritys teki jo 1990-luvulla.

Kasvussa on menty viime vuodet tukevasti, viime vuonna kasvua kirjattiin 20 prosenttia, tälle vuodelle on budjetoitu 25 prosentin kasvua.

Kasvustrategian ja kilpailukyvyn mahdollistajana automaation kehittäminen on ollut keskeinen tekijä. Käytössä on kaksi FMS-linjaa, niistä ensimmäinen, vuosituhannen alussa aloittanut linja, on uusittu kokonaan viime vuosina.

Yhdeltä taholta

Kun konekantaa uudistetaan, kiinnitysratkaisu on ehdottomasti huomioitava seikka. Se on suunniteltava erikseen kaikille konetyypeille.

Kun FMS-linjan koneita lähdettiin uusimaan, tuli Saloon niiden ohella uusi kiinnitinratkaisu.

”Luotettava, aihiota säästävä kiinnitys oli tavoitteena. Samalla halusimme järjestelmän, mikä tarjoaisi yhdeltä taholta ratkaisut kaikille koneille. Selvitysten jälkeen investoimme Langiin. Kymmenellä tornilla lähdimme liikkeelle”, sanoo Petri Pitkänen.

Pitkäsen mukaan järjestelmän edut ovat luottava ja kappaletta säästävä kiinnitys sekä laaja sovellettavuus eri konetyypeille.

”Mallisto on laaja ja tarpeisiimme osuva. Nykyisin linjaston kaikilla vaakakaraisilla koneilla käytetään Langin torneja ja kiinnittimiä. Lisäksi käytössä on Lang-ratkaisuin varustettu miehittämättömässä tuotannossa oleva 20-palettinen automaatiosolu. Myös pystykaraisilla stand alone -koneilla ovat käytössä saman järjestelmän ratkaisut ”, kertoo Salon Metalelektron valmistuspäällikkö Antti Melander.

Kokonaisuudet on toteutettu yhteistyössä maahantuojan eli Nurminen Toolsin kanssa.

”Ratkaisut räätälöidään aina palettipohjan ja akselien dimensioiden mukaan. Näin saadaan paras mahdollinen versio mukaan kokonaisuuteen. Neliömäisten kappaleiden kiinnityksen lisäksi mahdollistuu myös pyöreiden kappaleiden tukeva kiinnitys, jolloin kappaleen muodon muuttuessa vältytään lisäoperaatioilta”, sanoo Nurminen Toolsin Sami Hellsten.

Salon Metalelektron tuore investointi on FMS-linjan täydellistävä GROB-viisiakselikeskus, mihin linjan vaakakaraisten koneiden tapaan hankittiin Langin kiinnittimet. Perusidea ratkaisussa on, että yhdellä kiinnityksellä kappaleesta saadaan ajettua viisi sivua.

Tukeva, mutta hento kiinnitys

Salon Metalelektron tuore investointi on FMS-linjan täydellistävä GROB-viisiakselikeskus, mihin linjan vaakakaraisten koneiden tapaan hankittiin Langin kiinnittimet.

”Kun kyseessä on tarkka viisiakselinen kone, myös kiinnitys täytyy toteuttaa vastaavalla tavalla, tarkasti ja tukevasti. Vain silloin koneesta saadaan hyödyt irti”, sanoo Pitkänen.

”Perusidea ratkaisussa on, että yhdellä kiinnityksellä kappaleesta saadaan ajettua viisi sivua. Paletti, nollapistelevy, raiseri, ja puristin pohjautuvat koeteltuihin ja testattuihin ratkaisuihin. Materiaalit ovat optimoitu ja liitospinnoiltaan hiottu toisiinsa nähden ja 100-prosenttisesti tuettuna”, kertoo Sami Hellsten.

”Langin nollapistekiinnitys on suunniteltu tukevaksi, mutta samalla se on hento ja optimoitu siten, että ei vahingoita monimuotiosia tai ohutseinämäisiä kappaleita. Samalla se on helppokäyttöinen, puristimen leuassa on asteikko, millä nollapisteen määritys käy hyvin sujuvasti. Näin asia sujuu kokemattomammaltakin operaattorilta. Näinä aikoina, jolloin osaavista ammattilaisista on pulaa, se on tärkeä seikka”, toteaa Hellsten.

Yhteistyössä eteenpäin

Investoinnit tuotannon tehokkuuteen ja erityisesti automaatioon jatkuvat Salossa ja kiinnitysratkaisut ovat yksi oleellinen osa kokonaisuutta.

”Langin iso uutuus on kuuden sivun koneistus, mikä lanseerataan vielä tänä keväänä.”

”Vastaavia järjestelmiä ei maailmalta löydy, eli kyseessä on varsin historiallinenkin asia. Salon Metalelektrolle välitämme informaatiota tähän investointiprojektiin heti kun saamme uutta tietoa uutuudesta”, Sami Hellsten sanoo.

”Maahantuojan tuki kiinnitintoimintoja muokatessa on iso asia. Kiinnitinasiantuntemus ei ole meidän ydinosaamistamme, siksi asiantunteva taho matkassa mukana näitä asioita kehittämässä on tärkeä kumppani”, sanoo Petri Pitkänen.

Salon Metalelektro Oy

Suunnittelu, mekaniikan ja elektroniikan sopimusvalmistus, 3D-tulostus.

Henkilöstö noin 60, liikevaihto on noin 9,8 miljoonaa euroa (2022).

Salon Metalelektro on osa SME Elektro-Group konsernia, johon kuuluu myös Sorv-Elektro Oy.

Lang

Saksalainen kiinnitinvalmistaja, perustettu vuonna 1982. Suomen edustaja Nurminen Tools Oy.

Kari Harju