Cutlite Pentan kuitulaserit Alikon edustukseen Suomessa

Alikon tuotepaletti vahvistuu. Cutlite Penta-tasokuitulaserit ovat uutta tuotetarjontaa, ensimmäiset koneet suomalaisasiakkaille ovat toimituksessa.

Kotimainen Aliko valmistaa särmäyspuristimia, särmäyspuristinten työkaluja sekä työkalujärjestelmiä. Lisäksi Aliko on toiminut Suomessa pitkään saksalaisen konemerkin Messerin edustajana, Messerin tuotteita ovat plasma-, kaasu- ja laserleikkauskoneet.

Alikon laserleikkauskoneiden valikoimaan kuuluu uutuutena nyt myös Cutlite Penta, uusi merkki Suomen markkinoilla, mutta tuttu monille esimerkiksi Saksassa messumatkoilla käyneille. Cutlite Penta esitteli tuotteitaan mm. syksyn EuroBlechissä.

Kokoa, tehoa, viistepäämahdollisuus

Cutlite Penta valmistaa kuitulasereita useina eri sarjoina. Ohjelmassa ovat niin taso- kuin putkilaseritkin. Aliko aloittaa tasolasereista.

”Olemme jonkin aikaa etsineet sopivaa vahvistusta tasolaserleikkauskoneiden segmenttiin. Kysyntää asiakkaiden taholta on ollut erityisesti tehokkaista lasereista viisteominaisuudella, ja niihin meillä ei tähän saakka ole oikein ollut tarjontaa. Cutlite Pentan koneet paikkaavat tilanteen, ne sopivat pajoille hyvin vaikkapa isojen Aliko-särmäyspuristimien kaveriksi”, kertoo Alikon toimitusjohtaja Stanislav Demin.

Koneet täydentävät Alikon tarjontaa ja sopivat pajoille vaikkapa isojen Aliko-särmäyspuristimien kaveriksi. Kuvassa SP8000-1000 Giant työkalumakasiinilla.

Uuden tulokkaan etuja ovat Deminin mukaan kokoluokan ohella koneiden tehot ja leikkausominaisuudet.

”Mallisto on laaja ja koneet voidaan räätälöidä vaikkapa pöydiltään tarpeeseen sopivaksi. Resonaattoritehoja on tarjolla 40 kW:iin saakka, ja yksi erityinen etu on, että koneet voidaan varustaa suoraleikkauspään lisäksi vaihtoehtoisesti myös viistepäällä. Näin ne voivat tarjota kiinnostavan vaihtoehdon myös plasmaleikkauskoneille vahvempien levymateriaalin käsittelyssä”, kertoo Demin.

Omaa suunnittelua ja valmistusta

Vuonna 1992 perustettu Cutlite Penta on osa italialaista El.En Groupia, se keskittyy kokonaisuudessaan kuitulaserleikkauskoneiden suunnitteluun ja valmistukseen.

Koneiden komponentit valmistaja tekee itse tai ne tulevat alan keskeisiltä toimijoilta, esimerkiksi laserlähteissä keskeinen kumppani on IPG. Koneet kootaan kolmella Italian tehtaalla ja myydään Italiaan, Saksaan, Ranskaan, Etelä-Amerikkaan saakka.

”Koneissa pöytärakenne on vankka ja hyvin suojattu suuria leikkaustehoja silmällä pitäen, pikaliikkeitä vauhdittavat lineaarimoottorit. Pöydän vaihtoautomaation on tukevarakenteinen ja nopea, ja myös automatisointiin levynkäsittelylaittein on mahdollisuus”, sanoo Demin.

Alikon tarjonnassa Cutlite Pentan paletista korostuu valmistajan ns. Plus-kuitulaserleikkauskonesarja. Teholähteet näihin koneisiin ovat valittavissa 2-40 kW:n väliltä ja pöytäkoot vastaavasti 1500×3000 mm:stä 3500 x 15 000 mm:iin. Koneet voidaan varustaa joko valmistajan Evo 3 -autofocus- tai ± 45° viistepäällä. Mm. suuttimenvaihtoautomaatio kuuluu optiomahdollisuuksiin.

Deminin mukaan koneet toimitetaan jatkossa Suomeen Alikon väreissä, ellei asiakas halua räätälöidä vaikkapa oman yhtiön värimaailmaan sopivaksi. Tuki ja huollot tulevat alkuun tehtaalta, jatkossa huoltoja varten Aliko kehittää omaa kapasiteettia.

Cutlite Pentan laserit toimitetaan jatkossa Suomeen Alikon väreissä. Ne voidaan räätälöidä myös muihin väreihin, kuten asiakkaan oman yhtiön värimaailmaan sopivaksi.

Ensimmäinen 30kW Cutlite Penta-laser asennetaan suomalaisasiakkaalle kesällä. Toinenkin on parhaillaan toimituksessa. Vuoden vaihteessa toimitettava viistelaser tulee olemaan Suomen suurin kuitulaser 3500 x 13 000mm leikkausalalla.

”Toimitusajat ovat nykyhaasteisiin suhteutettuna hyvinkin kohtuullisia. Vakiokokoluokan koneissa muutamista kuukausista puhutaan ”, sanoo Demin.

Panostus vientiin ja tuotekehitykseen

Cutlite Pentan laserit vahvistavat Alikon tuotetarjontaa, ja myös Messerin laserit pysyvät paletissa. Myös särmärien osalta jatketaan tutuilla linjoilla, tuotekehitystä tehdään.

Kysyntä Alikolla on Stanislav Deminin mukaan ollut alkuvuonna myönteistä. Kotimaan myynnin lisäksi yritys on uusia vientimarkkinoita Puolan, Tsekin ja Slovakian suunnalla. Ensimmäiset koneet sille suunnalle on nyt myyty.

”Tuotepalettimme osalta olemme vahvistaneet viime aikoina myös työkalu- ja oheislaitetarjontaamme. Uusia lanseerauksia näille alueille on luvassa jatkossakin”, toteaa Stanislav Demin.

Kari Harju