SMEC-lanseerasi SLV 500:n

SMEC on lanseerannut pystysorvimallin SLV 500. Kone päivittää tutun SLV 450-mallin uuteen sukupolveen, ja mielenkiintoiseksi koneen tekee esimerkiksi se, että uutuuskoneeseen on saatavilla nyt myös ohjelmoitava kärkipylkkä.

SLV 500 jykevärakenteinen kone, joka soveltuu yhtä hyvin rankkaan lastuamiseen kuin tarkkuussorvauksenkin tarpeisiin.

SMEC eli Samsung Machine Tool Engineering Company on korealainen konevalmistaja.

Yritys on toiminut vuodesta 1988 lähtien ja alun perin nimenä oli Samsung heavy industry.

Tuotanto-ohjelmaan kuuluvat CNC-sorvit, työstökeskukset ja teollisuusrobotit, ja tuotteitaan yritys toimittaa globaalisti eri markkinoille Eurooppa toki mukaan lukien.

SMEC panostaa vahvasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Yksi osa yrityksen toiminnan kokonaisuutta ovat teknologiakumppanuussopimukset, joita yritys on vuosien varrella solminut esimerkiksi Toshiban ja Mori Seikin kanssa.

Yritys toimii myös kumppanina useille kansainvälisille eri sektorien teollisille toimijoille esimerkiksi auto-, lentokone-, elektroniikka- ja muottiteollisuuden alueella.

Suomen markkinoilla SMEC-koneet ovat olleet mukana vuodesta 2010 lähtien. SMEC:in koneita edustaa tamperelainen konetalo Makrum.

”Suomen teollisuudessa SMEC-koneita on käytössä jo nyt varsin paljon. Koneita on toimitettu varsinkin alihankintapajoihin sarjatuotantokoneiksi”, kertoo Makrumin toimitusjohtaja Marno Miettinen.

SMECin pystysorvitarjontaan kuuluu uutuutena myös kookkaampi malli SLV1000.

Niin rouhintaan kuin tarkkuustöihin

SMEC on erikoistunut työstökeskuksiin ja sorveihin, ja molempia yrityksen palettiin kuuluu laaja valikoima. CNC-sorveissa yksi sektori ovat pystysorvit. SMEC:n tarjontaan tällä sektorilla on pitkään kuulunut malli SLV 450-pystysorvimalli.

Viime vuonna SMEC toi markkinoille uuden mallin SLV 500:n, joka on korvaa jatkossa aiemmin 450-mallin ja tuo samalla käyttöön uusia ominaisuuksia.

Uusi SLV 500 jykevärakenteinen kone, joka soveltuu yhtä hyvin rankkaan lastuamiseen kuin tarkkuussorvauksenkin tarpeisiin. Koneen runko on valmistettu yksikappaleisesta valuraudasta, pylväs on kookas, tarkkuutta tuovat box-typpinen, lämpömuutoksisille resistentti rakenne.

Koneen pääkaran moottori on vahvasti kiertävä ja tuettu kaksoisrullalaakereilla. 

Karan kärki on kokoa A2-8 (istukka 12”/15”) ja laakerin halkaisija on 130 mm. Karan teho jatkuva/30min on 18,5/22 kW, kierrokset ovat max. 3000 1/min.

Koneen servotoiminen revolveri on 12-paikkeinen, ja valmistajan ilmoittama paikoitusaika asemasta asemaan on 0,18 sekuntia. Kiinnitysvoimaksi valmistajan ilmoitus on 44,3 kN. SLV 500 M-malli on varustettu BMT65-revolverilla, jossa kaikki asemat voidaan varustaa pyörivin työkaluin.

SMEC (Samsung Machine Tool Engineering Company) on korealainen konevalmistaja. Tuotanto-ohjelmaan kuuluvat CNC-sorvit, työstökeskukset ja teollisuusrobotit. Kuva EMO-messuilta.

Ohjelmoitava kärkipylkkä

Yksi koneen ominaisuus on, että mukaan kokoonpanoon on saatavana nyt myös ohjelmoitava kärkipylkkä. Kyseessä on 1,6 kW:n servomoottorin pyörittämä kärkipylkkä, minkä liike on 450 mm ja halkaisija 110 mm. Hydraulisen pinolin liike on 80mm.

”Kunnollinen ohjelmoitava kärkipylkkä ei ole pystysorveissa aivan yleinen ominaisuus ja rakenne onkin siten varsin poikkeuksellinen. Kärkipylkkä lisää koneen suorituskykyä”, kertoo tuotepäällikkö Ismo Hyttinen Makrumilta.

Ohjaus koneessa on Fanuc, selkeä näyttö helpottaa ohjaustöitä, tehokas huuhtelujärjestelmä, mikä poistaa tehokkaasti lastut työalueelta.

Suurin pyörähdyshalkaisija koneen rungon päällä on Ø700 mm ja satulan päällä Ø400 mm. Suurin sorvaushalkaisija koneessa on Ø500 mm ja -pituus 465 mm.

”Pystysorvien tapaan kone mahtuu lattialla kompaktiin tilaan, jäähdytysnestetankin kanssa kone mahtuu 1670×2015 mm:n lattiatilaan. Korkeussuunnassa tilaa tarvitaan 2986 mm. Kone painaa 7100 kg, SLV 500M-versio hieman enemmän, 7200 kg”, sanoo Ismo Hyttinen.

SMECin pystysorvitarjontaan kuuluu uutuutena myös kookkaampi malli SLV1000 (SLV1000M). Siinä pyörähdyshalkaisija rungon päällä on 1100mm, max. sorvaushalkaisija on 1000 mm ja max. sorvauspituus 955 mm. Toisin kuin pienempään SLV500:n, isompaan mallin ei ole saatavissa ohjelmoitavaa kärkipylkkää.

Kari Harju