Tornos SwissDECO uudistui – pitkäsorvausautomaatteja vaativille kappaleille

Tarkkuussorvien valmistaja Tornos uudistaa pitkäsorvausautomaattien mallistoaan. Tämän vuoden uutuuksiin kuuluu uuden sukupolven SwissDECO. Sarjaan kuuluu neljä kokoonpanoversiota.

Tornosin uutuuksiin kuuluu pitkäsorvausautomaatti SwissDECO 36.

Tornosin SwissDECO -sarja on suunniteltu vaativien kappaleiden sorvaukseen mm. autoteollisuudessa, elektroniikan, lääketieteen alueella tai mikromekaniikan alueella.

Rakenteellisesti FEM-analyysin avulla optimoitu ja max. 25,4 ja 36 mm:n tangonhalkaisijoille soveltuva kone on markkinoilla useina versiona, jotka mahdollistavat mm. sorvauksen, jyrsinnän sekä porauksen kolmella työkalulla samanaikaisesti.

Neljä koneversiota

Versioita on kaikkiaan neljä, ja kaikissa on kolme itsenäistä työkalujärjestelmää.

SwissDECo G on kahdella monipaikkaisella työkalujen kiinnitystasolla ja yhdeksällä lineaariakselilla varustettu versio. Alemmassa tasossa on Z-akseli, joten SwiisDECO G mahdollistaa rouhinnan ja viimeistyöt sekä mm. syväporauksen. Kiinnityssysteemin takia lastusta-lastuun-ajat ovat lyhyet. Työkalukapasiteetti on 34. Omana versionaan alempi taso voidaan varustaa Z-akselin lisäksi 360 astetta kääntyvällä A-akselilla (pyörivin työkaluin) jolloin työkalupaikkoja on 38.

Tämän lisäksi Tornos on lanseerannut koneesta kaksi revolveriversiota. SwissDECO T 12-paikkaisella revolverilla pyörivin työkaluin mahdollistaa vaativat työt, työkalupaikkoja on kaikkiaan 57, joista 36 voi olla pyöriviä. Joustavuutta lisää edelleen revolverin työkalujen pikavaihtojärjestelmä optiona.

Revolveriversio on saatavilla myös B-akselilla varustettuna ja siten esimerkiksi vaativiin jyrsintäoperaatioihin sovellettuna, jolloin malli on TB. Jopa viidellä akselilla voidaan työskennellä samanaikaisesti. Työkalupaikkoja on tällöin niin ikään 57.

Kokoonpanoversioita on neljä, kaksi niistä on revolveriversioita. Kuvassa SwissDECO T.

Moninaista automatiikkaa

Valmistajan mukaan uuden sarjan versiot on suunniteltu niin, että eri muotoja ja materiaaleja voidaan käsitellä monipuolisesti.

Tuottavuutta lisäävät uusimman teknologian suorakäytöt, koneiden uusi karamoottoriteknologia ja vahva vääntö. Karakierrokset esimerkiksi 36 mm:n mallissa ovat 8000 1/min ja kiinnitysvoima jopa 25 000N. Vääntöä kone tarjoaa 53 Nm.

Koneet on tarkoitettu soveltumaan myös pitkälti autonomiseen tuotantoon, ja siten ne on varustettu monipuolisella automaatiolla. Käyttäjän toimia koneistuksen aikana tarvitaan vain hyvin vähän, mm. lastunpoisto tapahtuu automaattisesti.

Ohjelmointi on suunniteltu helpoksi mm. uuden HMI-käyttöliittymän myötä.  Monet prosessit ovat automatisoitu, kone laskee mm. työkalun siirrot ja optimoi ne automaattisesti.

Jatkuvaan koneistukseen tarjolla on laaja valikoima automaatioratkaisuja, mukaan lukien valmistajan Robot Cell i4.0, minkä avulla voidaan automatisoida yksi tai useampi Tornos-kone tuotantosoluksi.

 

Pitkin perintein

 

Tornos on taustaltaan yli satavuotias sveitsiläinen konevalmistaja. Valikoimaan kuuluvat CNC-ohjatut pitkäsorvausautomaatit, monikara-automaattisorvit sekä monimutkaisten ja tarkkojen osien valmistamiseen tarkoitetut työstökeskukset.

Yrityksen päätoimipaikka ja tutkimuskeskus sijaitsevat Sveitsin Moutierissa. Edustaja Suomessa on Makrum.

Tornosin konetarjontaan on mahdollisuus tutustua myös mm. Stuttgartin AMB 2018 -tapahtumassa.

Kari Harju