Uusi kuitu toi kympin tehot
Kuitulaserien tehot ovat kasvaneet vauhdilla viime vuosina. Kun Prolaserilla lähdettiin lisäämään kuitulaserkantaa yhden uuden koneen myötä, oli pian selvää, että 10 kW:n kone hankitaan. Bystronic Bystar Fiberin myötä talon kapasiteetti hyppäsi reilusti.

Riihimäellä toimiva Prolaser Oy on pitkän linjan laserleikkaaja, aikanaan ensimmäisiä ohutlevyn laserleikkauspalvelujen tarjoajia koko maassa. Perinteet Riihimäellä ulottuvat vuoteen 1989.
Vuodesta 2012 monipuolisen levynkäsittelijän on omistanut keuruulainen SVL Oy, ja vuodesta 2017 se on toiminut osana kokonaisuutta nimellä SVL Group. Siihen kuuluu emoyritys SVL:n ja Prolaserin lisäksi tamperelainen Avemet Oy.
SVL Group tarjoaa asiakkaidensa suuntaan alan palvelut yhden luukun periaatteella. Näitä ovat erityyppisen levynkäsittelyn lisäksi putkenleikkauspalvelut.
Kokonaisuuden toiminnot koordinoidaan Groupissa ja työt ohjataan ryhmän sisällä tuotannon kannalta sopivimpaan kohteeseen. Keuruun kookkaalla kapasiteetilla tehdään vesileikkausta, laserleikkausta ja putkien laserleikkausta Avemet polttoleikkaa järeää tavaraa ja Prolaser leikkaa lasereilla ja tottakai myös vedellä.
Alallaan SLLV Group on konekantansa puolesta Suomen suurimpia palveluntarjoaja. Pian kohta kaksi vuotta toimineen Groupin toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle, toteaa Prolaserin tehdaspäällikkö Eero Laiho.
”Kuvio toimii sujuvasti, sillä yksiköt eivät kilpaile keskenään, vaan täydentävät toisiaan. Viime aikoina kaikissa Groupin yrityksissä on panostettu vahvasti myynnin kehitykseen, ja niin olemme tehneet myös täällä Riihimäellä. Tämä on tuonut uutta kasvua”, Laiho kertoo.

Kolmen laserin talo
SVL Groupin pian pariin vuoteen on kuulunut myös investointeja eri yksiköissä.
Prolaserin osalta se on merkinnyt satsauksia niin tiloihin kuin tekniikkaankin.
Viime vuonna yritys toteutti ulkoisesti isoimman investoinnin, kun yrityksen Riihimäen toimitilojen viereen rakennettiin uusi 800 neliömetrin tuotantohalli. Samassa yhteydessä hankittiin lisää suorituskykyä leikkaustuotantoon uuden kuitulaserleikkauskoneen myötä.
”Asioilla on yhteys toisiinsa. Lisähalli mahdollisti uuden kuidun hankkimisen, ja siksi se rakennutettiinkin. Aiempiin tiloihimme uusi kone ei olisi mahtunut”, sanoo Laiho.
Uusi kuitu vie yrityksen laserleikkauksen mahdollisuuksia eteenpäin. Lisäksi yrityksen käytössä on ennestäänkin jo kaksi laseria, CO2-laser ja 4 kW:n kuitulaser.
Kuidulla yritys on leikannut vuodesta 2014 ja on ollut sen toimintoihin tyytyväinen.
”Kuitulaserin perinteisiä etuja ovat sen nopeus, taloudellisuus sekä se, että kuluvia osia on koneessa olennaisesti hiilidioksilaseria vähemmän. Se tuo säästöjä.”

”Meille iso asia on myös sen laaja materiaalikirjo. Leikkaamme teräksen lisäksi paljon alumiinia, ja siihen kuitulaser on mainio peli.”
Prolaserin aiemmat laserleikkauskoneet ovat kaikki olleet Bystroniceja. Myös vuoden lopulla saapunut uusi kone hankittiin jälleen samalta valmistajalta.
”Nämä koneet ovat teknologiaa, johon olemme vuosien mittaan tottuneet luottamaan. Suorituskyvyn lisäksi vahvuutena on varmasti toimiva huolto, josta apua on tarvittaessa nopeasti saatavissa. Se on tärkeä asia”, Laiho toteaa.
Suorituskykyinen paketti
Kuitulasereissa tehot sen kuin lisääntyvät. Kun 4 kW:n kone muutama vuosi sitten edusti tehokärkeä, nyt mennään muissa lukemissa. Prolaserille hankittiin 10 kW:n kone.
”Tuo teholisä 4:stä kW:sta 10 kW:iin on iso hyppäys. Koneen käyttöalue on laajempi ja mahdollistaa myös vahvojen materiaalien leikkaamisen laadukkaasti. Tuotannonlisäys on erittäin merkittävä.”
”Kun 4 kW:n kone on tehokkain alle kuuden millimetrin vahvuuksilla teräksillä, 10 kW:n koneella se on 6-20 mm. Alumiinilla vahvuudet ovat jopa 30 mm:iin. Sama leikkauspää käy laajalle materiaalikirjolle.”

Talon varhaisempaan kuitulaseriin verraten uuden koneen tuotantonopeutta lisäävät suuren tehon lisäksi sujuvat liikkeet.
”Uudessa koneessa ovat lineaarimoottorit eli paikoitusnopeus on varsin toista luokkaa varhaisempaan kuituun verraten. Tämä lisää tavaran läpimenonopeutta varsinkin esimerkiksi kappaleilla, joihin tehdään paljon reikiä”, tiivistää Laiho.
Uusi kuitu toimitettiin BySoft7 -ohjelmistolla varustettuna. Sen myötä mm. erilaisia automaattitoimintoja on tarjolla runsaasti leikkaustöitä avustamaan.
Tämän päivän leikkausteknologiaa edustavan uuden kuidun myötä leikkaustyöt käyvät kolmessa vuorossa töitä tekevässä yrityksessä useampaakin piirua sujuvammin ja mahdollistavat osaltaan toivotun kasvun myös tästä eteenpäinkin. Investoinnit yrityksessä jatkuvat.
”Toukokuussa siirrymme särmäyksessä osin uuteen aikaan. Äskettäin tilattu särmäysrobottisolu asennetaan silloin tuotantoon”, sanoo Eero Laiho.
Kari Harju