Notkea ja itsenäinen – Retco Oy 20 vuotta

Retco Oy jatkaa vahvassa vauhdissa. Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä hitsausalan laite- ja tarviketoimittaja luottaa ammattitaitoonsa ja itsenäisen toimijan notkeuteen. Hitsauksen mekanisoinnin laitetarjonta on toiminnan nykypainopistealueita, ja jo viides varastotila otettiin käyttöön hiljattain.

Retcon myymälä ja demotila sijaitsevat Porin Ojantiellä.

Porilainen Retco on hitsausalan maahantuonti-, markkinointi ja myyntiyhtiö, joka palvelee niin yritys- kuin yksityisiäkin asiakkaita.

Valikoimissa ovat niin hitsausalan koneet, laitteet, tarvikkeet, lisäaineet sekä leikkauksen alueen tuotteet. Myös hitsauksen mekanisointiin ja robotisointiin liittyviä laitteita yritys on myynyt ja markkinoinut pitkään.

Viimeisen 20 vuoden aikana talo on rakentanut itsestään toimijan, joka pärjää osaamisellaan.

”Osaaminen ja itsenäisen toimijan notkeus ovat on vahvuutemme ja niitä vaalimme erityisesti. Koko talon teknisellä henkilökunnalla on vähintään IIW-ohjeistuksen mukainen alan pätevyys ja koulutamme itseämme koko ajan. Me emme myy vain laitteita, vaan palvelu ja osaaminen tulevat samaan pakettiin”, kertoo Retcon perustaja ja toimitusjohtaja Jukka Setälä.

Kehittyvä tuotepaletti

Hitsausalan tuntija ja yrittäjä Jukka Setälä perusti Retcon 20 vuotta sitten Ulvilassa.

Yhden miehen työpanoksella aloittanut yritys laajeni pian ja muutti Poriin. Samalla muovautui oma tapa toimia.

”Alun perin ajatuksena oli olla vain tehokas linkki laitteiden valmistajien ja käyttäjien välillä. Ajatus kuitenkin laajeni ja tuotteiden varastoinnista tuli keskeinen osa toimintaamme. Nopea asiakaspalvelu edellytti sitä”, Jukka Setälä sanoo.

Nyt yhdeksän henkilöä työllistävän porilaisyrityksen nykytoimintaan kuuluvat niin myymälä ja demotila kuin useampi varasto, kaikkiaan jo viisi kappaletta. Niistä tuotteet toimitetaan asiakkaille Suomen eri puolille.

Tuotetarjonnan piirteet toki kehittyvät omien sykliensä mukaan. Esimerkiksi hitsauksen mekanisointiin liittyvät asiat ovat painopisteessä juuri nyt. Yritys solmi hiljattain yhteistyösopimuksen Loimaalla valmistavan Pemamek Oy:n kanssa. Sen myötä Retco Oy myy Suomessa valmistetut Pema-vakiopyörityspöydät ja -rullastot sekä hitsaustornit kotimaassa.

”Haemme etuja, jotka hyödyttävät kaikkia osapuolia. Vahva viejä Pemamek keskittyy ulkomaan markkinoille, meille taasen näiden tuotteiden kotimaan myynti on vahvistus tarjontaan.”

”Ja asiakas toki hyötyy edelleen kehittyvän kokonaispalvelun ansiosta. Yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin”, sanoo Jukka Setälä.

Jukka Setälä luotsaa Retcon toimintaa.

Ammattilaisia alalle

Kun pitkään toimii, havaitsee myös muutokset. Yhden sellaisen kehitystä Jukka Setälä on seurannut erityisen huolella, nimittäin alan ammattilaisten vähenemistä. Hitsausala kamppailee muun metallin kanssa osaavan väen riittävyyteen liittyvien ongelmien kanssa.

”Nuorten mielikuvissa ala ei ole nuorille houkutteleva uravalinta. Tätä asiantilaa pitää pyrkiä muuttamaan ja välittämään oikeaa tietoa. Lisäksi osaajia tulee rekrytoida eri kanavien kautta enenevästi myös ulkomailta. Jostakin heidät pitää löytää”, sanoo Jukka Setälä.

Setälän mukaan hitsauksen robotisointi yrityksissä helpottaa osin alan työvoimapulaa, mutta osaajien vähyyden ongelmaa se ei poista.

”Yritysten kilpailukyvyn kannalta automaatioon panostaminen on toki lähes elinehto. Alan työt ovat kuitenkin hyvin moninaisia ja hitsaamista syvällisesti ymmärtäviä osaajia tarvitaan. Osaamisen ja työtä tehostavan automatiikan yhteispelistä tässä yhä on kysymys”, Setälä sanoo.

Työn merkeissä

Retco täyttää tänä vuonna 20 vuotta ja vuotta vietetään työn merkeissä. Asia juhlistuu mm. kentällä näkymistä tehostamalla.

Suunnitelmissa on Jukka Setälän mukaan yrityksiin suunnattu kampanja, mikä pyrkii muistuttamaan, että laadukkaaseen ja tuottavaan hitsaamiseen ei tarvita välttämättä isoja ja kalliita järjestelmiä.

”Pienillä kätevillä kokoonpanoilla voidaan päästä yhtä hyviin tuloksiin. Osoitamme, että juurikin osaamista peliin ja loppu sujuu muutamaa nappia kääntämällä. Notkeaa ja tehokasta”, sanoo Jukka Setälä.