Konepaja ja savukaasut, haasteita riittää…

Hitsauksen ja termisen leikkauksen savukaasuja tutkitaan yhä enemmän ja yhä tarkemmin. Erilaisista syy-yhteyksistä mm. vakaviin sairauksiin on selkeää näyttöä ja onneksi myös ilmapiiri kentällä on muuttunut viimeisten vuosien aikana. Hyvin harva työn suorittajistakaan sivuuttaa asiaa enää olankohautuksella. Henkilökohtaisten suojainten ja raitisilmalaitteiden käyttö on jo enemmän vakio kuin poikkeus ja hyvä niin.

CAT mobiilitornit työmaalla.

Kuitenkin iso osa savunimuun ja -suodatukseen liittyvistä toimista tehdään jälkijättöisesti. Saatetaan ensin käyttää hyvinkin paljon aikaa itse tuotannon suunnitteluun ja hiomiseen, tehdään erilaista layout ja tuotannon virtaussuunnittelua ja pähkäillään ilmanvaihtoa ja lämmöntalteenottoa. Sitten aivan lopuksi, tai jopa jo tuotannon alettua, sutaistaan seinille rivi imukärsiä ja niiden putkitukset – yleensä perustuen vain ajateltuun hitsareiden määrästä – ja mainiota, homma hoidettu!

Seuraavaan syksyyn asti kaikki menee mainiosti, ovethan ovat kesän auki, mutta sitten syyskuun lopussa iskee totuus; halli on täynnä savua – mistä löytyy syyllinen?

Termisen leikkauksen savunimu ja suodatus

Kun puhutaan termisen leikkauksen savunimusta ja -suodatuksesta, ei kenenkään pitäisi enää joutua painimaan sen aiheuttamien ongelmien kanssa. Verrattuna hitsaukseen tai hiontaan, on savunpoisto näissä kohteissa erittäin helppoa ja tehokasta, savut kun saadaan kiinni aivan synnyinsijoiltaan.

Hitsausympäristön savunimuprojekti alkaa aina ensin nykytilanteen ymmärtämisellä ja siinä ehkä merkittävin asia on perusilmanvaihdon ja lämmityksen toiminnan selvittäminen. Jos tilassa on esimerkiksi ylhäältä alaspäin täyttävä raitisilmajärjestelmä, ei ehkä kannata lähteä ensimmäisen perusratkaisua kauppaavan myyjän matkaan. Onneksi ratkaisuja ja niiden sovelluksia on saatavilla lukematon määrä. Totuushan on, ettei yhdessäkään kohteessa selvitä vain yhdellä ratkaisulla, onnistunut lopputulos on pienten osien summa.

Ratkaisuja mietittäessä yksinkertainen perustotuus kannattaa pitää mielessä: Mitä lähempää savun syntykohdetta saa imun toteutettua, sitä pienemmällä ilmamäärällä selviät ja sitä pienemmät ovat kustannukset nyt investointina, että tulevien vuosien kunnossapidossa. Eli savunimupistoolit, ankeasta maineestaan huolimatta, ovat oivia työkaluja aivan kuten imukärsätkin. Miettimättä imukärsän teknistä toteutusta, pitää aina muistaa sen työetäisyys – max 40cm kohteesta. Tarvittavat ilmamäärät näissä kohteissa ovat luokkaa 100 – 1.000 m3/h.

Seuraava toteutusmalli, ja muuten aivan liian vähällä suosiolla, on imuhuuva. Kohteet, joissa hitsattava kappale on esim. kiinni pyörityspöydässä, voidaan yleensä hyvin yksinkertaisesti sijoittaa huuvan alle. Vielä 2-3m kokoluokissa ei huuvan sijoittaminen esim. kääntöpuomiin ole mitenkään ihmeellinen ratkaisu, mutta imuteholtaan usein aivan täydellinen.

Huuva tarjoaa myös muita etuja; sinne saa helposti erittäin hyvän valaistuksen ja reunojen lamelliverhoilla saadaan myös melun ja valokaaren torjuntaa. Tarvittavat ilmamäärät ovat kuitenkin vain 2-3 kertaa imukärsiä suurempia, eli pysyvät hyvin kohtuullisina.

Erilaiset siirrettävät laitteet, eli mobiililaitteet, tuovat oivan ratkaisun tilapäisyyteen. Siis kohdepoiston tarpeeseen satunnaisilla ja vaihtelevilla kohteilla. Nämä ratkaisut alkavat tyypillisesti hyvin pienistä, yhtä hitsaria palvelevista valovirtalaitteista, aina toista ääripäätä edustavaan usean tuhannen kuution suodatusteholla toimivaan imutorniin, joka palvelee n 10m sädettä ympäriltään ja jossa voi operoida useampikin hitsari. Molemmat laitteet edustavat helppoa siirrettävyyttä omissa sarjoissaan.

Kunnossapidon työpiste imuhuuvan alla.

Savumaton suodatus ja poisto

Ennen varsinaisia isoja, keskitettyjä ja todella kiinteitä, esim push pull -ratkaisuja, on vielä yksi väliporras, Kemper KemJet. Tämä ratkaisu on kehitetty kohteisiin, joiden ongelmana on tuo surullinen 3-5m korkeuteen jämähtävä savumatto. Matto sinälläänhän on useimmiten visuaalinen ongelma, etenkin jos korvausilman saanti alapuolella on oikein toteutettu, mutta antaa eittämättä epäsiistin kuvan kohteesta. KemJet on ratkaisu, jolla tuo matto suodatetaan ja kadotetaan hetkessä. Laiteperheestä löytyy kolme eritehoista ratkaisua ja se soveltuu myös todella suurille pinta-aloille. Kemper -savunimu ja -suodatusratkaisuilla on Suomessa ja Baltiassa toteutettu lukuisia hyvinkin vaativia kohteita leikkauksen, hitsauksen ja hionnan toimialoilla. Edustaja Suomessa on Airwell.