Hilltip jalostaa omaa osavalmistustaan -Vahvaa kasvua kansainvälisiltä markkinoilta

Hilltip jatkaa kasvun tiellä. Avolava-autoille ja kuorma-autoille soveltuvien kunnossapito- ja kiinteistönhuoltolaitteiden valmistaja suuntaa toimintaansa yhä vahvemmin kansainvälisille markkinoille. Samalla tuotantoa otetaan yrityksessä yhä enemmän omaan haltuun. Viimein siirto oli leikkaustöiden siirto alihankinnasta oman katon alle.

Pietarsaaressa toimiva Hilltip Oy Ab on mielenkiintoinen yritys, joka muutaman viime vuoden aikana on kasvanut vauhdilla. Ajoneuvoihin kiinnitettävien kevyiden kunnossapito- ja kiinteistönhuoltolaitteiden valmistaja aloitti vuonna 2004 ja toimi pitkään laitteiden maahantuojana.

Viime vuosina yrityksessä on kuitenkin ollut käynnissä muutos, minkä myötä yritys on muuntunut kokonaisuudessaan maahantuojasta laitevalmistajaksi ja laitteiden myyjäksi jälleenmyyjäverkostonsa kautta.

”Koska verkostomme maailmalla toimi hyvin, oivalsimme, että panokset kannattaa suunnata muiden valmistamien laitteiden myynnistä laitteiden valmistukseen omalla tuotemerkillä. Kun aiemmin tuotteet tuotiin maailmalta tänne, nyt ne lähtevät täältä suunnasta muille markkinoille. Oma tuotanto aloitettiin viime vuosikymmenen puolivälissä”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Tom Mäenpää, joka on vetänyt yrityksen toimintoja veljensä myyntijohtaja Frank Mäenpään kanssa yrityksen perustamisesta lähtien. Yrityksen omistaa nykyisin ruotsalainen Sdiptech.

Hilltip toimii lähes kokonaan vientimarkkinoilla. Paikallisiin olosuhteisiin viritetyllä tuotepaletilla mennään, kertoo toimitusjohtaja Tom Mäenpää.

Suuntana Pohjois-Amerikka

Hilltipin tuotteita ovat eri variaatioin lumiaurat, hiekoittimet, liuoslevittimet, lannoittimet, harjakoneet, esimerkiksi.

Ehdottomasti suurin osa tuotteista menee vientiin, yrityksen tuotannosta matkaa Suomen ulkopuolelle noin 95 prosenttia. Yritys toimii mm. Saksan, Iso-Britannian ja Norjan kunnossapito- ja kiinteistönhuoltolaitteiden markkinoilla Oma tytäryhtiö on Saksassa, jälleenmyyjiä ympäri Eurooppaa.

Parhaillaan yritys hakee isompaa kasvua kuitenkin kauempaa, Yhdysvaltain ja Kanadan markkinoilta. Näkymää on, kertoo toimitusjohtaja.

”Alan markkinat siellä ovat toki valtavat, ja pienempikin osuus sieltä merkitsee meille täällä Suomessa toimivalle yritykselle paljon. Vaikka hommassa on haasteensa, olemme saaneet jalansijaa siellä vuoden aikana hyvin, ja markkinointipanostuksen siellä suunnalla jatkuvat”, Mäenpää kertoo.

”Vahvuuksiamme sinne päin on pohjoinen maineemme valmistajana sekä alueelliset erikoispiirteet huomioiva mallisto. Enemmän kuin täällä meillä, Pohjois-Amerikassa lumi- ja hiekoitustyöt tehdään pick up -avolava-autoihin kiinnitetyin laitteiston. Sellaiseksi olemme sinne suunnatun malliston rakentaneet.”

Yksi vahvuus Amerikan markkinoillakin on Hilltipin laitteisiin liitetty säätö/seuranta (tracking)- teknologia.

”Ajan teknologiaa tuotteissamme edustavat moninaiset digisäätömahdollisuudet. Yksi esimerkki on kunnossapito- ja kiinteistönhuoltolaitteiden toimintojen ohjaus, mikä tapahtuu helpon sujuvasti kännykällä. Tämän kokoluokan laitteissa olemme ainut toimittaja, mikä pystyy tarjoamaan tämän kaltaisen järjestelmän”, sanoo Tom Mäenpää.

Uudet toimitilat loivat pohjaa Hilltipin kasvulle. Yrityksen koko tuotanto tehdään Pietarsaaressa.

Kuitulaser omaan osavalmistukseen

Markkinoiden laajentaminen ja vahvan kasvun tavoitteet edellyttävät toki panostuksia suunnitteluun ja tuotantoon.

Hilltip muutti markkinoiden kasvaessa muutama vuosi sitten toimintansa uuteen toimitilaan Pietarsaaressa. Rakennus sijaitsee isolla tontilla, mikä tarjoaa jatkossa runsaasti mahdollisuuksia myös lisätilan rakentamiseen.

Siellä toimii niin yrityksen hallinto, suunnittelun neljän henkilön aktiivitiimi, tuotanto ja kokoonpanokin. 

Tuotantoaan Hilltip kehittää parhaillaan eteenpäin, ja keskeistä siinä on siirtyminen yhä vahvemmin kokonaisuudessaan omaan osavalmistukseen. Aiemmin yritys hankki kaikki tarvitsemansa laitteiden osat alihankinnasta, ja osat valmistetaan hyvin pitkälti itse omissa toimitiloissa.

Leikkaustöitä. Oman kuitulaserin hankinta on uusi merkkipaalu matkalla omaan osavalmistukseen.

Prosessi käynnistyi aikanaan taivutuksesta ja särmäyspuristinten hankinnasta, sittemmin kalustoa on laajennettu myös koneistuksen toimintoihin, kuten uusi pystykarainen koneistuskeskus.

”Ennen kaikkea kyseessä on toimitusvarmuuteen liittyvät asiat ja osien saannin nopeuden varmistaminen. Asiakkaat eivät odota viikkokausia toimituksia, vaan niiden pitää olla nopeita. Tässä ympärillä alihankkijoita on kiitettävästi, mutta tiettyinä aikoina osien odotusajat ovat kasvaneet kovin pitkiksi. Siksi viennin ja tuotannon kasvaessa oma osavalmistus on keskeinen asia”, Tom Mäenpää sanoo.

Tuoreimpana siirtona tällä suunnalla yritys hankki alkuvuodesta käyttöönsä omaa leikkauskapasiteettia ja sen myötä leikkeiden valmistus saatiin omaan haltuun.

Yritys investoi Bystronic BySmart-kuitulaseriin, leikkaustehot koneessa ovat yrityksen vahvuuksiltaan tyypillisesti 1-1,5 mm:n ohutlevyn käsittelylle 6 kW.

”Teholuokka on sopiva ja konevalinnan teimme markkinoiden analyysin jälkeen. Paketti vakuutti niin ominaisuuksiltaan ja kustannuksiltaankin, ja työt sillä ovat nyt parin kuukauden mittaan päässeet hyvin käyntiin. Koneessa on mukana mm. ohjelmointia helpottava Byvision-ohjelmisto, imukuppityyppinen nostin on avuksi käsittelytöissä.”

Nostolaite tehostaa käsittelytoimia. Resonaattori on kompaktisti koneen katolla.

”Oma leikkaus mahdollistaa tuotannon nopeuden ja joustavuuden. Samalla se tuo myös kustannustehokkuutta ja mahdollistaa levymateriaalin optimikäytön”, sanoo Tom Mäenpää.

Oma kuitu on pätevä laite leikkaustöissä ja tietenkin hyvä kaveri särmäyspuristimille, mutta kehitys oman osavalmistuksen kehittämiseen jatkuu. Seuraavana vuorossa on ehkä hitsausrobotti.

Kasvun uralla etenevä Hilltip tekee vuositasolla nyt noin 10 miljoonan euron liikevaihdon. Hilltip työllistää toiminnoissaan Pietarsaaressa noin 35 henkilöä.

Kari Harju