DMG Mori Tech Day Pirkkalassa

DMG Mori Finland piti Techday -tapahtumaa Pirkkalan toimipisteellään. Tarkastelussa oli kolme koneyksikköä, ja tietoa mm. talon rahoitusmahdollisuuksista. Kumppanien standeilla oli tietoa tarjolla mm. ajankohtaisesta työkalutarjonnasta, mittalaitteista ja CAM-ratkaisuista.

DMG Mori Finlandin teknologianäyttely on keväinen perinne, joka kerää Pirkkalan toimipisteellä kerta kerralta mukavasti yleisöä. Tapahtuman keskiössä ovat livetoiminnassa olevat koneet, mutta samalla muut ajankohtaisteemat ovat esillä.

Kolme tuotantokonetta

Ajankohtaista konetarjontaa näyttelyssä oli nyt kolme yksikköä, CMX 800V-koneistuskeskus, NLX 2500/700-sorvi sekä kookas DMU eVo linear-keskus.

Koneista CMX 800V on pystykarainen keskus, joka on näyttelyssä mukana mm. automaatiomahdollisuuksiensa vuoksi.

”Peruspystykeskuksen oikealta sivustalta löytyy latausovi, mikä mahdollistamaa helpon robotisoinnin tai palettiautomaation tarvittaessa koneen yhteyteen. Tänä päivänä tätä mahdollisuutta kysellään usein, automaation määrä koneiden yhteydessä on lisääntynyt merkittävästi, ja tämä on yksi mahdollisuus sujuvaan automaatioon”, sanoo DMG Mori Finlandin toimitusjohtaja Lauri Erkkola.

NLX 2500/700 on parisen vuotta sitten esitelty DMG Mori-sorvi, joka on kerran aiemminkin nähty mukana DMG Morin kevätnäyttelyssä.

”Se on perusvarma tuotantosorvi ja samalla kyseessä on yksi DMG Morin myydyimpiä konemalleja. Konetta kysytään säännöllisesti, ja pyrimme aina pitämään yhden täällä varastossa”, toteaa Erkkola.

Lisäksi mukana oli kookas DMU eVo linear, täysiverinen 5-akselinen koneistuskeskus, jolla esiteltiin moniakselisuuden etuja livedemojen kautta. Ohjaukset koneissa olivat kaikki eri valmistajien malleja, Heidenhain, MAPPS ja Siemens edellä esitellyssä koneiden järjestyksessä.

Leasing-ratkaisu talon puolesta

Tuotantokoneiden lisäksi tapahtuma tarjoaa runsaasti muuta ajankohtaistietoa eri teemoista. Ideal LPM esitteli NX CAM-ratkaisuaan, niin ikään oli esillä Seco Toolsin työkaluratkaisuja ja Renishawn mittalaitetarjontaa.

Yksi tapahtuman teemoista oli rahoitus.

”Esittelemme täällä DMG Mori Financing-ratkaisua, joka mahdollistaa leasing-tyyppisen ratkaisun koneiden hankintaan. Meillä tämä leasing on vielä hieman erikoisempi ratkaisu konehankintojen yhteydessä, sen sijaan monessa muussa maassa se on hyvin yleistä. Esimerkiksi Saksassa noin puolet DMG Mori -konehankinnoista rahoitetaan leasingillä, ja Iso-Britanniassa lukema on jopa 70 prosenttia”, sanoo Lauri Erkkola.

”Siellä yritykset eivät halua sijoitta omaa pääomaa tai pankkilainaa koneiden rahoitukseen, vaan hyödyntävät leasing-ratkaisua. Kehitys on hidasta, mutta myös meillä leasingmuoto on vähitellen yleistymässä. Tämän muodon etuna on oman pääomantarpeen poistumisen ohella myös se, että koneiden rotaatio nopeutuu. Tämä menettely mahdollistaa sen, että kone voidaan korvata uudella vaikkapa viiden vuoden välein”, Erkkola sanoo.

Viime ajat koneiden kauppa on DMG Morilla sujunut hyvin.

”Koneita on toimituksessa runsaasti nyt niin kesään kuin ensi syksyllekin. Kiirusta on siinä määrin, että lisähenkilöstöllekin olisi tarvetta. Katsomme nyt kuitenkin tilannetta uudelleen ensi syksynä”, Erkkola sanoo.

Kari Harju