Laserlen suunta on eteenpäin – Uudet tilat, uusi kuitulaser

Helsinkiläinen Laserle Oy muutti toimintansa uusiin tiloihin viime vuonna. Se mahdollisti pitkään harkitun investoinnin: yritys hankki laserleikkauskalustonsa kruunuksi alkuvuonna kuitulaserteknologiaa, Bystronic Bystar Fiberin, teho 10 kW.

Uudet tilat ja uusi kuitulaser. Laserlen suunta on eteenpäin, toteaa Kimmo Forsman

Laserle on metallin alihankintatöihin keskittyvä konepaja, ja toiminnan perinteistä ydintä on laserleikkaaminen. Sillä yritys käynnistyi vuonna 1992.

”Laserteknologia teki tuolloin tuloaan ja olimme yksi ensimmäisiä laserleikkauksen palveluntarjoajia”, sanoo yrittäjä, toimitusjohtaja Kimmo Forsman.

Asiakaskysynnän siivittämänä yritys laajensi leikkauksesta pian särmäykseen ja hitsaukseen sekä muutaman vuoden kuluttua myös vesileikkaukseen.

Nykyisin myös kokoonpanot ja pakkaamiset kuuluvat palvelutarjontaan. Koneistukset yritys hankkii verkostostaan, samoin pintakäsittelyt ja maalaukset.

”Kokonaisvaltaisuus on tärkeää. Asiakkaan kannalta on olennaista yhdeltä taholta saatu palvelu. Se nopeuttaa prosesseja ja tekee hyvää laadullekin”, sanoo Forsman.

Laserle toimii Helsingin Kivistössä 20 henkilön porukalla. Uutta laseria käyttävät kuvassa Phong Ekholm ja Hung Nguyen.

Kokonaisvaltaista palvelua

Kun konekantaan kuuluu vahvasti kalustoa sekä laserpuolelle että vesileikkaukseen, se merkitsee laajoja palvelumahdollisuuksia materiaalien osalta.

Metallien lisäksi mahdollistuu tätä kautta erikoistöinä esimerkiksi kiven, lasin tai pehmeiden materiaalien leikkaaminen.

”Olemme rakentaneet tätä kuviota siten, että olipa asiakkaan leikkaustarve materiaalin ja myös muodon suhteen melkeinpä millainen tahansa, pystymme tarjoamaan hänelle tehokkaan kilpailukykyisen ratkaisun”, Kimmo Forsman toteaa.

Tätä tarkoitusta varten talon laserleikkauskalustoon kuuluvat niin ratkaisut erityppisiin tarpeisiin 2D-leikkauksessa kuin 3D-laserleikkaukseenkin erilaisten koteloiden valmistuksessa ja putkenleikkauksessa. Myös 3D-hitsaus on mahdollista aina 5 mm saakka.

Vesileikkureita yrityksen käytössä on kaksi, työalaa on 2100×4500 mm saakka. Lisäksi talon käytössä on monipuolisesti levytöiden muuta kalustoa. Terästen materiaalivarasto tukee osaltaan asiakaspalvelua.

Laserle leikkaa levyjä tyypillisesti 20mm saakka, ja vahvempiakin erikoistöinä. Nostolaite auttaa painavamman materiaalin käsittelyssä.

Uudet tilat ja uutta teknologiaa

Laserlen toiminnoissa tapahtui viime vuoden alussa iso muutos, kun se siirsi toimintonsa tarpeisiinsa täsmänä rakennettuihin uusiin toimitiloihin.

Yritys toimi aiemmin Helsingin Kivikon alueella kahdessa eri pisteessä. Uusien, aiempien tilojen lähistölle kohonneiden tilojen myötä kaikki toiminnot saatiin saman katon alle ja samalla tunnelma väljeni muutenkin.

”Saimme tuplasti lisää tilaa ja nykyaikaisen työympäristön. Tämä tarkoittaa ilmanvaihtoa ja modernia valaistusta työtiloihin, hyviä asioita kaikki”, Forsman sanoo.

Uudet noin 2000 neliömetrin tilat mahdollistivat samalla tärkeän investoinnin.

Kesällä yrityksen tiloihin asennettiin uusi teholtaan 10 kW:n kuitulaser, mikä korvasi yritystä pitkään palvelleen 4,4 kW:n CO2-laserin.

”Investoinnin taustalla ovat tietenkin tuotannon nopeuden, tehokkuuden ja kustannuskilpailukyvyn varmistamiseen liittyvät asiat. Aiempi laser alkoi ikääntyä, ja nykyaikainen kuitulaserteknologia kiinnosti kovin. Sen kehitystä olemme seuranneet mielenkiinnolla.”

”Pitkään kuitenkin asiaa pohdimme, sillä sarjamme ovat kuitenkin suhteellisen pieniä ja materiaaliskaala teräksien vahvuuksien osalta todella laaja, 0,1 mm:stä 20 mm saakka. Mielestämme aiemmat kuitulaserit eivät vakuuttaneet meitä paksumpien materiaalien leikkauksen osalta, jota teemme paljon, ja toisaalta tila-asiatkin olivat haasteellisia. Näin koneen hankinta tuli ajankohtaiseksi vasta, kun koneiden tehot ensin kasvoivat ja siirryimme uusiin tiloihin. Silloin asiat napsahtivat kohdalleen”, summaa Forsman.

Muutto viime vuoden alussa toi Laserlelle noin 2000 neliömetrin tilat. Avaruutta on ja ilmanvaihto toimii.

Leikkaustehoa ja nopeutta

Laserlen kuitu on talon aiemman laserin tavoin Bystronicin teknologiaa, Bystar Fiber.

Konemerkki oli talossa ennestään tuttu ja valinnan kohdalla vaakakupissa painoivat erityisesti aiemman Bystronic-laserin vahvaksi vuosien mittaan todettu toimintavarmuus sekä ohjelmistopuolen asiat.

”Bysoft-ohjelmistopaketti on meille yhteensopiva useiden järjestelmiemme kanssa. Nyt tämän uuden koneen myötä toiminut Bysoft 6-ohjelmisto vain päivitettiin Bysoft 7:aan. Sen uusia piirteitä on mm. SolidWorks-ominaisuus, ja sehän sopii meille hyvin”, kertoo Forsman.

”Yksi etu oli myös pikainen toimitusaika. Kone saapui nopeasti ja kohta se oli myös jo tuotannossa.”

Uuden koneen tuoma muutos aiempaan on iso.

”Saimme lasertöihin melkoisen lisäannoksen tuotantotehokkuutta ja nopeutta. Todella tärkeä seikka meille on esimerkiksi uuden kuitukoneen mahdollistama laajentunut materiaalien käsittelyskaala. Voimme leikata alumiinit ja muut jalometallit, kuten messingit ja kuparit, veden sijasta nyt laserilla, mikä tietenkin tekee niiden leikkauksen huomattavasti aikaisempaa vauhdikkaammaksi. Samalla messingin vesileikkaukseen liittyvistä hapettumisasioista päästään, ja laserilla on yleiset etunsa leikkausjälkeenkin”, Forsman toteaa.

Laserle työllistää nyt noin 20 henkilöä ja yrityksen liikevaihto viime vuonna oli kahden ja puolen miljoonan euron tasolla. Kasvua on odotuksissa.

”Kysyntää ja töitä meillä on ollut koko ajan varsin hyvin, mutta viime vuoden muutto näkyi toki viivan alla. Tälle vuodelle luvassa on osin tämän uuden investoinninkin mahdollistamana sujuvaa vauhtia.”

Kari Harju