HT Laser Vieremän laserleikkauskalusto vahvistui -Kahdeksanmetrisiä leikkeitä kertakäsittelyllä

HT Laser jatkaa tuotannon kehittämiseen tähtääviä investointeja yksiköissään. Vieremän yksikön laserleikkauskalusto vahvistui hiljattain uuden kuitulaserin myötä. Uusi Bystronic ByStar leikkaa kookkaat kappaleet kerralla kahdeksaan metriin saakka.

Kokonaisvaltaisesti erityyppisen leikkauksen, hitsauksen, koneistuksen ja nykyisin myös 3D-tulostuksen palveluja ja toki pintakäsittelyä ja kokoonpanoa asiakkailleen tarjoava HT Laser on viime aikoina investoinut runsaasti kapasiteettiinsa.

Vuonna 1989 perustettu yritys toimii metalliteollisuuden kumppanina ja korostetusti päämiehiään lähellä. Yksikköjä yli 60 miljoonan euron liikevaihdolla (2020) ja 400 henkilöä työllistävällä yrityksellä on Suomessa kahdeksan, ja lisäksi yritys toimii Puolan Poznanissa. Viime aikojen investointeja sijoittuu useisiin yksiköihin, kuten Vieremälle. Siellä HT Laserin naapuritontille rakentuu parhaillaan yhteistyöyrityksen, PP Maalaus Oy:n, tilat automatisoituun pintakäsittelyyn ja maalaukseen. Uuden maalaamon toteutus on viime vaiheissaan ja yhteistyöyritys saa tuotannon pian käyntiin. Kokonaisuus tehostaa jatkossa HT Laserin varsinkin kookkaampien kappaleiden viimeistelytoimintoja.

Uusia mausteita on uuden koneen matkassa mukana liittyen mm. seuranta-automatiikkaan. Ohjauksen visuaalisuus on miellyttävä piirre koneen käytössä, toteavat yksikönpäällikkö Sami Tiikkainen (oikealla) ja koneen operaattori Tero Kärkkäinen.

Kone kookkaalla pöydällä

HT Laser on Vieremällä panostanut isosti laserleikkauksen toimintojen jatkokehitykseen.

Elokuun alussa Vieremän yksikön laserleikkauksen kapasiteetti kasvoi uudella ratkaisulla, kun tiloissa otettiin käyttöön uusi 2,5×8 metrin leikkausalueella varustettu Bystronic ByStar.

Kone on yksikön neljäs laser ja nyt kolmas kuitulaser ja samalla kokoluokaltaan saman kategorian kaveri yksikön uudelle kookkaalle särmäyskalustolle. Työleveydeltään seitsemänmetrinen muuttuva-aukkoisella alatyökalulla varustettu särmäyspuristin on yksikön parinvuoden takainen lisäys tälle alueelle.

Koneen investointitausta liittyy juuri käsittelyn kokoluokan kehittämiseen.

”Tämä uusi yhden aiemman CO2-laserin korvaava kone mahdollistaa kookkaiden levyjen ja kappaleiden leikkaamisen kerralla. Aiemmin kookkaat levyt käsiteltiin työpituudeltaan kahdeksanmetrisillä, mutta vain neljän metrin leikkausalueella varustetuilla koneilla, joten isoilla levyillä mukaan tuli aina käsiteltävä jatkos. Uuden koneen myötä nuo asiat helpottuvat”, kertoo yksikönpäällikkö, HT Laserin varatoimitusjohtaja Sami Tiikkainen.

Koneen leikkausteho on 12 kW, mikä mahdollistaa myös vahvempien materiaalien typpileikkauksen.

”Käsittelemme koneella suhteellisen vahvoja materiaaleja, noin kuudesta millimetristä ylöspäin. Leikkaamme täällä vain mustia rautoja, ja niitä koneella leikataan 20 mm vahvuuksiin saakka. Koneella pääsee 30 mm:iin, materiaalin käsittelyyn ovat asiakkaan valittavissa toki myös muut leikkausmenetelmät, kuten plasmaleikkaus.”

Kuitulaserleikkausta kookkaassa kokoluokassa. 2,5×8 metrin leikkausalue mahdollistaa kookkaiden levyjen leikkaustoimet yhtenä operaationa.

Uusin maustein

Vieremän kone edustaa Bystronicin uutta teknologiaa. Valmistajan koneet ovat sinänsä yksikössä tuttuja, sillä myös koko muu kuitulaserleikkauskonekanta edustaa sveitsiläisvalmistajan mallistosta.

”Konemerkit vaihtelevat yksikkökohtaisesti, mm. täällä Vieremällä olemme vuosia keskittyneet Bystronicin teknologiaan ja konekantaa on vuosien mittaan uudistettu ja laajennettu. Koneita on nyt tosiaan kaikkiaan neljä, kaksi 10kW:n kuitulaseria, uusi 12kW:n kuitu sekä yksi CO2-kone. Yhden merkin etu on, että kaikki pystytään ohjelmoimaan yhdellä softalla”, kertoo Tiikkainen.

Vaikka valmistajan teknologia on tuttua, on uudessa koneessa mukana myös uusia piirteitä.  Leikkausnopeudet kasvavat ja yhä pienempien reikien teko mahdollistuu, jolloin lisätyövaiheet vähenevät. Seuranta-automatiikkaominaisuuksia on aiempaa enemmän ja ohjaus aiempaa visuaalisempi.

Lisäksi yksi tärkeä uuden koneen ominaisuus on Beam Shaper-toiminto. Se nopeuttaa läpimenoa ja parantaa osaltaan työlaatua.

Kone asennettiin Vieremällä tuotantoon heinäkuussa.

”Töitä yksikössä niin tällä koneella kuin yleisestikin on runsaasti.  Vahva vire teollisuudessa jatkuu”, sanoo Sami Tiikkainen.

Kuitulaserleikkauksen kalustoaan HT Laser on uudistanut viime aikoina Vieremän ohella myös Tampereen yksikössään.

Kari Harju