Kaarinan Trimet lisäsi tehoja vahvoilla materiaaleilla

Kaarinan Trimet vahvistaa laserleikkauksen palvelumahdollisuuksiaan. Suomen ensimmäinen ja koko Euroopan alueellakin harvinainen 9 kW:n Ensis 3015 AJ on keväästä lähtien tehnyt töitä yrityksen käytössä. Kone on tuore lisä talon ennestäänkin laajaan leikkauskapasiteettiin.

9 kW:n Ensis 3015 AJ edustaa Kaarina Trimetin uutta kuitulaserkalustoa.

Ensis 3015AJ -tasolasersarja on Amadan kuitulaserien lippulaivakokonaisuus.

Malli lanseerattiin muutama vuosi sitten, ja alkuaan 2 kW:n tehoin markkinoille saapunut konemallin tehot ovat kasvaneet. Nyt teholtaan sarjan kärkimallissa mennään 9 kW:n tasolla.

Tämä 9 kW:n kone esiteltiin viime EuroBLECH-messuilla. Lisäksi sarjan koneet ovat tällä hetkellä markkinoilla 3 ja 6 kW:n tehoin.

Koneissa hyödynnetään Amadan muiden kuitulaserien tapaan talon omaa resonaattoriteknologiaa ja monipuoliset ominaisuudet ja automatiikka tekevät töistä sujuvia. Nämä piirteet koneissa ovat tehostuneet uusien teholuokkien myötä.

Kattava ja nopea asiakaspalvelu ovat Trimetin vahvuus ja siihen talo panostaa erityisesti jatkossakin”, Jani Tamminen kertoo.

Tuttua teknologiaa

Kaarinan Trimetillä Ensis-teknologia on tuttua jo muutaman vuoden takaa.

Talo investoi ensimmäisen sukupolven Ensis-konemalliin yhtenä maan ensimmäisistä laserleikkaajista.

Kokonaisuus on sopinut talon tuotantotarpeisiin hyvin. Kaarinan Trimet on alihankintayritys, joka palvelee lääketeollisuuden instrumenttituotantoa, sähkö- ja elektroniikkateollisuutta sekä esimerkiksi juna- ja laivateollisuutta.

Tarkkuustöitä tehdään lähinnä pieninä ja keskisuurina sarjoina kokonaisvaltaisen palvelun periaattein, ja ohjelmaan kuuluvat tarvittaessa kappalevalmistuksen vaiheet suunnittelusta tuotantoon, kokoonpanoon ja viimeistelyyn saakka.

”Meidän leikkaustarpeisiimme Ensis on ollut joustava ja luotettava paketti. Tämä 2 kW:n kone on täydessä toiminnassa edelleen ja jatkaa jatkossakin tärkeänä osana laserkalustoamme”, sanoo tehtaanjohtaja Jani Tamminen.

Varastojärjestelmä tukee tuotantoa uuden koneen yhteydessä.

Talon konekantaan on muutaman vuoden kuulunut myös Trumpf-tasokuitulaser sekä lisäksi kuitulaserhitsausjärjestelmä.

Lisää kapasiteettia taloon

Tuotantoperinteensä 1980-luvulle ulottava Kaarinan Trimet on viime vuodet kasvanut mukavasti. Kun työt ovat lisääntyneet, lisäkapasiteetin tarve on kasvanut leikkauskalustossa. Kaluston täydennyksenä taloon hankittiin nyt keväällä 2kW:n Ensis-koneen rinnalle toinen saman sarjan kone, ja saman tien 9 kW:n resonaattoritehoin.

Kone on samalla Suomen ensimmäinen tämän teholuokan Ensis ja Euroopassakin vasta toinen.

”Vaikka koneen perusta on sama, on tämä toki suorituskyvyltään huomattavan paljon tehokkaampi kone. Lisäteho näkyy erityisesti vahvemmilla materiaaleilla. Kun vanhemmalla koneella lävistysaika 20 mm:n levyllä oli yli 20 sekuntia, uudella koneella se on alle 2 sekuntia”, Tamminen kiteyttää.

Leikkaustehon ja nopeuden lisäksi uudessa koneessa on mukana suorituskykyä lisääviä ominaisuuksia. Niitä ovat esimerkiksi A- ja B-akselien suorakäytöt ja WACS-vesijäähdytys, joka helpottaa leikkuutöitä vahvemmilla materiaaleilla. Automaattinen suuttimenvaihto tekee eri vahvuisten materiaalien käsittelystä sujuvaa.  

Moninaista tuotantoa. Kuvassa messinkikappaleita erottelee Jori Tojander.

6 ja 9 kW:n Ensis-koneissa on mukana uutena piirteenä liikkuvalla optiikalla varustettu Auto Collimation unit, mikä optimoi säteen tarkennuskohtaa ja lasersäteen halkaisijaa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Yhdessä muuttuvan säteenohjauksen kanssa se lisää joustavuutta materiaalinkäsittelyssä.
Ja myös aiempaa taloudellisempi kone on, esimerkiksi, sen mahdollistaa uusi suodatinteknologia. Ohjaus uudessa koneessa on Amadan uuden sukupolven AMNC 3i.

Tehokas varasto samaan yhteyteen

Uuden koneen levynkäsittely automatisoitiin saman tien. Kone asennettiin 2 kW:n koneen paikalle ja sen yhteyteen hankittu kookas LKI-varastojärjestelmä kytkettiin nyt uutta leikkauskonetta palvelemaan. Järjestelmän rakenne on modulaarinen, asiakas voi valita mm. palettien lukumäärän tarpeidensa mukaiseksi ja se on suunniteltu optimaalisen yhteistyöhön juuri Amadan laserleikkauskoneiden kanssa.

Muutaman vuoden palvellut vanhempi Ensis jatkaa uraansa nyt nosturivarustuksella.

”Vaikka keskitymme pieniin sarjoihin, varastojärjestelmän avulla mahdollistuu tarvittaessa myös suurempien sarjojen tekeminen joustavalla tavalla. Se on yksi tärkeä osa palvelumahdollisuuksiamme”, kertoo Jani Tamminen.

2 kW:n kone siirtyi muutamalla metrillä uuden kokonaisuuden viereen, jossa se jatkaa nyt tuotannollista eloaan stand alone-yksikkönä.

”Kaiken kaikkiaan käytössämme on nyt neljä kuitulaseryksikköä, mikä takaa kattavan ja nopean asiakaspalvelun. Juuri se on yksi vahvuutemme ja sitä kehitämme jatkossa edelleen”, Jani Tamminen kertoo.

Levyalan monitoimitalo Kaarinan Trimet työllistää 36 henkilöä. Talo esittelee toimintaansa myös Tampereen Alihankinta-messuilla.

Kari Harju