FB Ketjutekniikka päivitti prosessinsa – Nopea laserteknologia vauhdittaa ketjuntekoa Rauman Lapissa

FB Ketjutekniikka Oy muokkaa tuotantoaan tehtaallaan Raumalla. Amada Ensis AJ-kuitulaser+ASF II EU-varasto siirtää ketjuissa tarvittavien sivulevyjen tuotannon nopeuden ja joustavuuden kertaheitolla nykypäivään.

FB Ketjutekniikan tuotteita ovat kuljetinketjut, joita valmistetaan ketjuilla tapahtuvaan materiaalinsiirtoon liittyen ja varustellaan eri teollisuuden aloille asiakkaille kustomoituina. Ketjujen käyttäjinä puu- ja paperiteollisuus on keskeistä asiakaskuntaa.

Tuottavuutta leikkaustöihin. Koneen vierellä Sami Stenfors ja Toni Heino.

Nyt noin 65 henkilöä Rauman Lapissa työllistävä FB Ketjutekniikka Oy, joka myös sivutoiminimellään FB Ketju tunnetaan, on osa FB Groupia, jonka omistaa Tukholman pörssissä noteerattu Addtech AB. Rauman Lapissa tuotannon juuret kulkeutuvat aina vuoteen 1945 ja Ammus Oy ja Lönnström Oy-nimisiin yhtiöihin, Addtech osti aikanaan Suomen Ketjutekniikaksi muuntuneen yrityksen vuosituhannen vaihteessa.

FB Group muodostuu kuudesta itsenäisestä sisaryrityksestä, jotka sijaitsevat eri puolilla Eurooppaa

Lapissa tehdyt kuljetinketjut suuntaavat vahvasti maailmalle, lähes 80 prosenttia tuotteista lähtee Suomen ulkopuolelle.

Kuljetinketjuja maailmalle, eri kokoisia ja näköisiä asiakkaalle räätälöitynä. Kuvan paketti on aloittamassa matkaansa asiakkaalle Indonesiaan.

Sivulevyt tarkkuustyönä

Ketjua lähtee Lapin tehtaalta asiakkaille vuosittain 250-300 kilometriä.

Materiaalien osalta käytössä ovat tarkoin valitut karkaistut teräkset, jotka voidaan myös kierrättää. Lastut ja hukkateräs kerätään talteen ja kierrätetään palauttamalla se uudelleen terästehtaan raaka-aineeksi.

”Yhteistyö asiakkaiden kanssa, tasokkaat materiaalit, kova osaaminen sekä asiallinen tuotantoteknologia hitsauksessa, koneistuksessa ja kokoonpanossakin mahdollistavat asialliset ja kestävät tuotteet”, kertoo tuotantopäällikkö Sami Stenfors.

Kun ketjujen valmistuksesta puhutaan, tarkkuus on kriittinen elementti. Toisaalta, kuten muuallakin, valmistuksen tulisi olla myös tehokasta.

Yksi viimeaikojen iso loikka FB Ketjutekniikan tuotannossa liittyi kuljetinketjuissa tarvittavien sivulevyjen valmistukseen ja niiden tuotannon olennaiseen tehostamiseen.

”Sivulevyt ovat ketjukomponenttien olennaiset osat ja ne on meillä perinteisesti tehty lattaraudasta lävistämällä, minkä etuna on tarkka ja suora lävistys tapin ja holkin rei’ille ja siten tiivis puristussovite tapille ja holkille sivulevyihin.

Toisaalta haasteensakin menetelmällä on ollut, erityisesti tuottavuuden näkökulmasta.

Amada Ensis AJ tehostaa tuotantoa FB Ketjutekniikalla Rauman Lapissa. Koneella leikkaa Toni Heino.

”Jokaiselle reiälle on lävistyksessä oltava oma työkalunsa. Jos reiän koko muuttuu vaikkapa vain kymmenosamillimetrin, pistin ja tyyny hiotaan sen mukaan. Sen myötä asetustenvaihto vie aikaa, tunninkin. Se on tuotannollisesti melkoinen hidaste vaihtelevassa ja asiakaskohtaisessa tuotannossa, millaista tekemisemme on”, Stenfors kertoo.

Tehokkuusloikka tuotantoon

Sivulevyjen tuotanto muuttui olennaisesti Lapin tehtaalla nyt hiljattain, kun yritys löysi ennakkomietteidensä vastaisesti yllättäen nykypäivän lasertekniikasta tähän päivään paremmin sopivan ja tehokkaan ratkaisun sivulevyjen tuotantoonsa.

Se siirsi niiden valmistuksen kertaheitolla nykypäivään.

Tuotantotilojen komistuksena ja yrityksen asiakkaiden silmänilona Lapin tiloissa toimii sivulevyjen tuotannossa nyt 6 kW:n leikkaustehoin 1,5x 3 metrin pöytäkoolla varustettu Amadan Ensis.

Kone on samalla yrityksen ensimmäinen laserleikkauskone.

”Sivulevyjen valmistukseen olemme miettineet lävistyksen sijaan leikkausmenetelmää jo pitempään, mutta tutkittujen vaihtoehtojen tarkkuus ei ole riittänyt. Tämä Amadan kone oli kuitenkin tässä mielessä yllätys. Se yllätti ensimmäisen kerran silloin, kun se meille esiteltiin. Kun sitten demoajoissa esittelyssä mainittuihin tarkkuuksiin myös päästiin, alkoi sivulevyjen tuotannon muutosprosessi edetä.”

Ketjujen sivulevyt ja korvakkeet syntyvät uudella koneella tarkasti ja nyt myös huomattavasti aiempaa nopeammin. Leikkaustehoa on 6 kW.

”Vanhaan menetelmään verraten tuotanto koneella on riittävän tarkkaa, mutta samaan aikaan paljon tehokkaampaa. Kun nesti on tehty, nykytekniikalla sen ja leikkausasetusten valinta käyvät parissa minuutissa. On siinä melkoinen ero aiempaan menetelmäämme, aikaa ei enää haaskaannu vaihtoihin ja tuottavuus kasvaa melkoisesti”, Stenfors sanoo.

Kokonaispaketti tuotantoon

Amadan Ensis AJ on vinohammaspyöräakseleilla ja valmistajan omalla kuitulaserresonaattorilla varustettu laserleikkauskone 3-, 6-, 9- ja nyt uutuutena myös 12 kW:n lasertehoin.

Koneen yhteyteen FB Ketjutekniikka hankki ASF II 3015 EU-korkeavaraston. Näin myös miehittämätön ajo onnistuu.

Koneen ominaisuuksiin kuuluu mm. juuri FB Ketjutekniikan arvostama tarkkuus, paikoitustarkkuudeksi toistossa valmistaja ilmoittaa ± 0,01mm.

Säteen tarkkuutta ja hallintaa lisää osaltaan koneen Auto Collimation Unit, työn nopeutta ja laatua Variable Beam Control. Lisäksi pakettiin kuuluu nippu muuta työn tehokkuutta, kunnossapidon helppoutta ja työn valvontaa lisäävää automaatiota. Konetta ohjataan AMNC 3i -ohjauksella.

Lapissa leikataan nyt hapella, mutta paineilma kiinnostaa jatkossa.

Koneen yhteyteen FB Ketjutekniikka hankki ASF II 3015 EU-korkeavaraston ja ylimääräisen purkupöydän. Niiden myötä käy jatkossa myös miehittämätön ajo.

”Kone on meillä ensimmäinen laser, mutta hieno asia oli, että aiemmin meillä lävistystöitä tehnyt kaveri eli Toni Heino Toni kiinnostui uudesta teknologiasta ja on ottanut asioita haltuun. Toki maahantuojan tuki on auttanut asiassa. Olemme päässeet tuotannossa nopeasti liikkeelle. Yhtä hyvää operaattoria laserille kaipaamme Tonin kaveriksi”, Sami Stenfors sanoo.

Kari Harju

FB Ketjutekniikka Oy

perustamisvuosi 1985

Kuljetusketjujen tuotanto, Lappi, Rauma

Osa FB Groupia ja omistajana ruotsalainen pörssiyhtiö Addtech AB

Henkilöstömäärä noin 65

Liikevaihto 12,3 miljoonaa euroa (2022/3)

Laserleikkauskone Amada Ensis AJ 6 kW:n leikkaustehoin+ASF II EU -tornivarasto+purkupöytä