Uusia AM-tuotteita Prima Additivelta – Innovation Day 2019 Torinossa

Prima Industrie järjesti Innovation Day 2019 -tapahtuman Italian Torinossa alkusyksystä. Tapahtumassa avattiin Advanced Laser Center, uusi noin 4000 m2:n tutkimus- ja innovaatiokeskus. Niin ikään esiteltiin myös Prima Additiven uusia Additive Manufacturing -ratkaisuja.

Prima Additiven uusi Print Genius 250 soveltuu keskikokoisten komponenttien tulostukseen.

Kooltaan noin 4000 m2:n tutkimuskeskus toimii edistyneiden laservalmistusjärjestelmien tutkimus- ja innovaatiolaboratoriona.

Tämän päivän ympäristöllisesti kestäviä rakennuskriteerejä noudattaen toteutettu uudiskeskus on osa Prima Industrie-konsernin laajempaa Torinon alueen uudistusohjelmaa, joka aloitettiin vuonna 2016 rakentamalla Collegnoon uusi pääkonttori ja teknologiakeskus. Viimeksi mainittu täydentyy ensi vuoden aikana, kun laserkoneiden valmistus siirtyy sen yhteyteen.

Projektin myötä Prima Industrie tehostaa ja keskittää toimintojaan, parantaa näyttelytilojaan ja kehittää työympäristöjään yhteensä noin 25 miljoonan euron kokonaiskustannuksin.

Prima Additive Laserdyne 430 DED on täydennys DED-konetarjontaan.

Laajennuksia valikoimaan

Prima Additive on Prima Industrien divisioona, joka valmistaa avaimet käteen -ratkaisuja metallikomponenttien valmistukseen materiaalia lisäävällä teknologialla jauhepeti- (Powder Bed Fusion) ja DED (Direct Energy Deposition) -menetelmillä.

Tuotteet suunnitellaan Prima Additiven mukaan ns. Open Innovation- ja Green-periaattein. Ytimessä ovat asiakasräätälöinti sekä koneiden energiatehokkuus, pieni kulutus, korkea suorituskyky sekä myös kiertotalouden periaatteet, joiden tavoitteena on säilyttää tuotteiden ja materiaalien arvo pitkään ja muuttaa resurssit elinkaarensa lopussa uusiksi panoksiksi arvonluomisprosessissa.

AM-tekniikoiden käyttö kiinnostaa teollisuutta parhaillaan kovasti ja myös alan laitetarjonta laajenee. Innovaatiopäivän aikana Prima Industrie esitteli laajennuksia alueen tuoteohjelmaansa.

 

Print Genius 250

 

Tapahtumassa Prima Industrie esitteli ensinnäkin uuden keskikokoisten komponenttien tulostamiseen tarkoitetun jauhepetimallin Print Genius 250. Koneen kammiokoko on 262x262x350 mm ja 500 W:n kaksoislaser yhdessä älykkäiden ohjelmistojen kanssa mahdollistaa nopean ja joustavan tuotannon. Optimoitu kaasuvirta, pieni kulutus ja alle kahden tunnin täysmateriaalivaihto ovat tämän koneen muita vahvuuksia.

Print Genius 250 on varustettu myös kaksirivisellä suodatinyksiköllä, mikä mahdollistaa kaasun kierrättämiseksi työalueella. Se pitää koneen puhtaana ja minimoi kulumista. Uuden käyttöliittymän avulla voidaan kasvatusympäristöä seurata reaaliajassa ja tuottaa raportteja kaikilla jäljitettävissä olevilla avaintulostusparametreilla.

Print Genius 250 soveltuu monenlaisten materiaalien työstämiseen, kuten ruostumaton teräs, martensaatioteräs, inconel, titaani, koboltti-kromi, alumiini ja kupariseokset sekä pikateräs.

Print Sharp 250 on Prima Additive jauhepetitulostin Prima Electro CS450 Convergent -laserilla.

Print Sharp 250 ja Laserdyne 430 DED

 

Innovaatiopäivien aikana esiteltiin livenä myös jauhepetikone Print Sharp 250, missä kammiokoko on 250x250x300 mm.

Järjestelmä on varustettu Prima Industrien pitkään laserkokemukseen perustuvalla Convergent CS450 – kuitulähteellä. Niin ikään Torinon innovaatiopäivinä esiteltiin Laserdyne 430 DED -kompaktijärjestelmä, jonka työtilavuus oli 585x400x500 mm. Ominaisuuksiin kuuluu mm. tulostusnopeus max. 40-50 cm3/h – tyypillinen 20 cm3/h.

Laserdyne 430 DED on varustettu Advanced Head -laitteella ja innovatiivisella monikäyttöisellä DED-laserpäällä. Rakenne on modulaarinen, ja mahdollistaa asennukset eri kokoonpanoihin ja laserprosesseihin. Uuden pään vahvuuksia ovat mm. fuusioaltaan seuranta, paineistettu, pölyn tunkeutumista estävä optinen polku, ja vesijäähdytteinen AM-valmisteinen suutin, mikä vähentää jauheen tarttumisriskiä prosessin aikana. Huolto ja jauheen/laserpisteen kohdistus ovat nopeita toimenpiteitä.

Prima Industrien toimitusjohtaja Gianfranco Carbonato esiintyi Innovation Days -tapahtumassa.

Advanced Head voidaan asentaa kaikkiin Prima Industrie Laser Metal Deposition -tuotteisiin, ja se on saatavana myös osana Prima Additiven Laser Metal Deposit Kit -sarjaa, joka sisältää pään, tehokkaan laserlähteen, joustavan jauhesyöttimen ja CAM-ohjelmiston offline-ohjelmoinnin. Sarja voidaan integroida mihin tahansa koneeseen ja robottijärjestelmään.

Laserdyne 430 DED -laitteen joustavuutta voidaan lisätä edelleen lisävarusteena saatavissa olevalla pyörivällä kääntöpöydällä, joka tuo kaksi lisäakselia monimutkaisempiin sovelluksiin.

Uusi Prima Industrien Advanced Laser Center sijaitsee Prima Industrien pääkonttorin ja teknologiakeskuksen vieressä.

Innovaatiopäivillä oli mahdollisuus tutustua myös Prima Power -ohutlevyntyöstökoneisiin viereisessä teknologiakeskuksessa ja sen näyttelytiloissa.

Kari Harju