Piako investoi Pieksämäellä – Yhdistelmäratkaisu arkkien- ja putkien kuitulaserleikkaukseen

Yksi kone, kaksi prosessia: kun kuljetusalan päällirakenteita valmistava Piako Oy etsi ratkaisua leikkaustöihin, yrityksen huomio kiinnittyi sujuvaan kuitulaserleikkauksen yhdistelmäratkaisuun. Sellainen asennettiin yrityksen käyttöön loppuvuonna.

Uuden yhdistelmän myötä laserleikkaustyöt tehdään Piakolla nyt oman katon alla, toteaa toimitusjohtaja Harri Kovanen.

Piako on Pieksämäellä toimiva yritys, joka tunnetaan kappaletavaran kuljetuksiin liittyvistä päällirakenneratkaisuistaan. Yrityksen tuotteita ovat mm. kuormakorit, kontit ja lavat.

”Kulutuskestävyys ja toimivuus vaativissakin olosuhteissa ja räätälöinti ovat keskeisiä piirteitä tuotteissamme. Kuljetustarpeet ovat erilaisia, ja niin ovat ratkaisummekin”, kertoo toimitusjohtaja Harri Kovanen.

Piako perustettiin vuonna 1984 Pieksämäellä, ja alkuun yritys teki metallitöitä monenlaisiin tarpeisiin. Yksi alkuvaiheiden toimiala olivat lämmityslaitosten piiput.

Niin ikään kuljetuskaluston päällirakenteet ovat yritysten toimintojen ydintä jo varhaisista vaiheista lähtien. Kun lämmityspiippujen markkinat vähenivät aikojen muuttuessa, päällirakenteet muodostivat yhä keskeisemmän osa yrityksen toimintaa.

Työpöytä mahdollistaa 1500×3000 mm:n levyjen käsittelyn. Kone on varustettu automaattisella vaihtopöytäjärjestelmällä

Tämä päivänä Piako on yksi keskeisimmistä päällirakenteiden toimittajista Suomessa. Kotimaan lisäksi tuotteita menee siivu myös vientiin Ruotsin markkinoille.

”Nykyisin keskitymme niihin toiminnassamme kokonaisuudessaan. Yksikköjä, eli erilaisia koreja, kontteja ja lavoja, valmistuu vuosittain noin 250”, Kovanen sanoo.

Leikkaus oman katon alle

Piako toimii Pieksämäellä useita kertoja laajennetuissa tiloissa. Kookas laajennus tehtiin vuosituhannen vaihteen tienoilla, tuorein parisen vuotta sitten.  Yritys työllistää nyt noin 50 kuljetuskaluston päällirakenteiden valmistuksen eteläsavolaisammattilaista.

Tuotantoteknologian osalta yrityksen kehitys on kulkenut tuotantosuunnan mukaan, nyt painopiste on ohutlevyn käsittelyssä. Viime vuosina yhä useampia prosesseja on otettu tehtäviksi oman katon alle. Toki alihankintakin on yhä käytössä.

Levyn ja putken leikkaustöissä yritys on käyttänyt pitkään apuna pääosin verkostoaan.

Volyymin kasvaessa yrityksessä kypsyi viimeistään tämän vuoden aikana päätös siitä, että myös keskeisimmät leikkaustoiminnot alettaisiin tekemään jatkossa itse.

”Halusimme tehostaa ja nopeuttaa työvaiheita leikkausprosesseissa, jotka ovat keskeisiä tuotannossamme. Tarvitsimme koneen ennen kaikkea levytöihin, mutta koska samaan aikaan putkenleikkaustakin tehdään jatkuvasti, myös sen osalta haimme uutta ratkaisua”, kertoo Harri Kovanen.

Työpöytä mahdollistaa 1500×3000 mm:n levyjen käsittelyn. Kone on varustettu automaattisella vaihtopöytäjärjestelmällä

Levyn- ja putkenleikkauksen toteuttamiselle oli muutamia vaihtoehtoja. Yritys harkitsi kahden erillisen laserleikkauskoneen hankkimista eri tehtäviin, ja yksi vaihtoehto oli myös putkenleikkaustoiminnoin varustetun tasoplasman hankkiminen. Valittu ratkaisu löytyi sopivan sattuman kautta.

”Vierailin Bodorin verkkosivuilla ja huomasin, että valmistajan tuoteohjelmaan kuuluvat myös arkin ja putkenleikkaamiseen tarkoitetut yhdistelmäkoneet. Kyselin lisätietoja sivuston chatista tehtaalta, ja kyselyyn tuli samantien vastaus sekä yhteystiedot suomalaisedustajalle.”

Se käynnisti prosessin, jonka myötä yrityksen käyttöön asennettiin pikaisin toimin laserleikkauksen yhdistelmäkone, Bodorin PT. Se on tehnyt leikkaustöitä Piakolla muutaman viikon ajan.

Putkenleikkausvarustus on yksikössään koneen sivulla. Putken mittaustöissä Santeri Rainakari.

Sujuvasti yhdellä

Bodorin ohjelmaan kuuluvat kuitulaserit merkkaukseen, tasolasertöihin arkki- sekä kelamateriaaleilta, putkilaserleikkaamisen sekä yhdistelmät, joiden mallisarjan tunnus on PT.  Yhdistelmäkoneen etu on se, että nopeaa laserleikkausta voidaan tehdä paitsi arkeille, myös monipuolisesti putkille yhdellä koneella.

Sekä arkin- että putkenleikkauksen laittein varustetussa PT:ssä maksimi levykoko on 3000×1500 mm, ja kone on varustettu automaattisella vaihtopöytäjärjestelmällä. Pyöreitä putkia kone käsittelee puolestaan koneen sivulle sijoitetussa yksikössään 20-200 mm halkaisijoin (neliö 20 x 20mm – 160 x 160mm), ja putken pituus käsittelyyn voi olla 6,5 metriä.

Kiinalaisvalmistaja Bodor käyttää koneissaan IPG Photonicsin tai Max Photonicsin resonaattoreita aina 30 kW:n tehoihin saakka. Piakon kone on varustettu 4kW:n Max Photonicsillä.

Kuljetuskaluston päällirakentaita yksilöllisesti. Piako kuuluu keskeisimpiin alan toimijoihin Suomessa.

”Tehot riittävät töihimme hyvin, sillä pääasiassa leikkaamme ohuempaa rosteria. Koneella päästään kuitenkin jopa yli 20 mm:n materiaalivahvuuksiin. Koska sarjat ovat usein pieniä, koneen ominaisuuksina joustavuus ja helppokäyttöisyys korostuvat.”

Esimerkiksi automaattinen focuspisteen säätö ja automaattinen suuttimen vaihto, huolto ja keskitysasema avustavat koneen käytössä. Ohjaus koneessa on Bodorin Pro.

Suomessa Bodorin koneita edustaa FMS-Service, ja valmistajan koneita on toiminnassa toistakymmentä, ja lisäksi toimituksessa parhaillaan useita. Konemyynnin lisäksi huolto- ja varaosapalvelu tapahtuvat FMS-Service kautta.

”Kustannustehokas yhdistelmäteknologia, tehtaan välitön reagointi kyselyyn sekä huolto- ja varaosapalvelu tästä läheltä olivat keskeisiä asioita koneen hankinnan taustalla. Viimeksimainittu takaa osaltaan koneen luotettavan toiminnan”, toimitusjohtaja Kovanen kertoo.

Laseryhdistelmäinvestointi on Piakolle mittava satsaus tuotantoon, mutta yritys kehittää laitekantansa valmiuksia parhaillaan myös muilta osin. Tuore investointi tehtaalla on myös kookas automaattivarastojärjestelmä.

Kari Harju